ANTY EURO 2012/ Ogólnopolska Akcja Bilbordowa

[2012-06-04 18:09:39]

W Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu i Gdańsku pojawiły się bilbordy przeciwników Euro 2012. Autorzy tej akcji piszą:

3 czerwca we wszystkich miastach organizujących Euro 2012, wykleiliśmy cztery bilbordy. To głos tych, których władza przez następne lata będzie zmuszała do zapłacenia rachunków za tę hucpę. Tych zamieszkujących ubogie dzielnice i rudery Wrocławia, Gdańska, Poznania, Warszawy, jak również innych miast, miasteczek i wsi skazanych na wegetację bez żadnych perspektyw. To krytyka tego, co się wokół nas dzieje i wezwanie do oporu. Jeśli nie tu, to gdzie? Jeśli nie teraz, to kiedy? Jeśli nie my, to kto?

Organizacja Euro 2012 w Polsce to zmasowane uderzenie władzy w społeczeństwo. Pod hasłami postępu cywilizacyjnego wprowadza się kolejne rozwiązana na jedynie słuszną neoliberalną modłę. Ich skutki będą odczuwalne w wielu sferach życia społecznego. Budżety miast organizatorów zostały zadłużone do granic możliwości m.in. na poczet budowy stadionów. Ich rozmiary wyrażają obecne ambicje władz. Organizacja masowej imprezy jest dla nich okazją do postawienia samemu sobie pomników w postaci gigantycznych aren, które w przyszłości będą świecić pustkami. Równocześnie uchylają się od zapewnienia podstawowych warunków dla godnego życia przeciętnych ludzi – powszechnego dostępu do mieszkań, taniej komunikacji czy gwarancji opieki żłobkowej i przedszkolnej. W ten sposób elity cynicznie wykorzystują swoją uprzywilejowaną pozycję.

8 czerwca rozpoczynają się Mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Impreza ta ma wielu przeciwników w Polsce i na Ukrainie. Zarzucają oni władzom marnotrawienie pieniędzy, które zwłaszcza w krajach borykających się z licznymi problemami społeczno-gospodarczymi, można by wydać w sposób bardziej pożyteczny.

10 czerwca w Poznaniu odbędzie się ogólnopolska demonstracja CHLEBA ZAMIAST IGRZYSK.

www.10czerwca.eu

www.rozbrat.org

fot. Poznań / mfa

Tomasz Kłusek

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

17 stycznia:

1814 - W Nemours urodził się Ludwik Mierosławski, polski generał, działacz polityczny, członek Centralizacji Towarzystwa Demokratycznego Polskiego, uczestnik powstania listopadowego, jeden z dyktatorów powstania styczniowego.

1819 - Simón Bolívar proklamował Republikę Kolumbii.

1840 - Urodził się Stefan Bobrowski, polski działacz niepodległościowy, członek lewicy "czerwonych", powstaniec styczniowy, członek Komitetu Centralnego Narodowego i Tymczasowego Rządu Narodowego.

1919 - Wybuch strajku 30 tys. śląskich górników; postulaty płacowe oraz żądanie odwołania oddziałów Grenzschutzu z terenu Górnego Śląska.

1940 - Urodził się Tabaré Vazquez, urugwajski polityk centrolewicowy, lekarz, były prezydent Urugwaju.

1961 - Zamordowano Patrice'a Lumumbę, pierwszego premiera Demokratycznej Republiki Konga.

1966 - Koło Palomares w Hiszpanii doszło do zderzenia dwóch amerykańskich samolotów wojskowych. W wyniku kolizji z bombowca B-52 wypadły 4 bomby wodorowe.

2015 - Carlos Agostinho do Rosário z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.