ANTY EURO 2012/ Ogólnopolska Akcja Bilbordowa

[2012-06-04 18:09:39]

W Warszawie, Poznaniu, Wrocławiu i Gdańsku pojawiły się bilbordy przeciwników Euro 2012. Autorzy tej akcji piszą:

3 czerwca we wszystkich miastach organizujących Euro 2012, wykleiliśmy cztery bilbordy. To głos tych, których władza przez następne lata będzie zmuszała do zapłacenia rachunków za tę hucpę. Tych zamieszkujących ubogie dzielnice i rudery Wrocławia, Gdańska, Poznania, Warszawy, jak również innych miast, miasteczek i wsi skazanych na wegetację bez żadnych perspektyw. To krytyka tego, co się wokół nas dzieje i wezwanie do oporu. Jeśli nie tu, to gdzie? Jeśli nie teraz, to kiedy? Jeśli nie my, to kto?

Organizacja Euro 2012 w Polsce to zmasowane uderzenie władzy w społeczeństwo. Pod hasłami postępu cywilizacyjnego wprowadza się kolejne rozwiązana na jedynie słuszną neoliberalną modłę. Ich skutki będą odczuwalne w wielu sferach życia społecznego. Budżety miast organizatorów zostały zadłużone do granic możliwości m.in. na poczet budowy stadionów. Ich rozmiary wyrażają obecne ambicje władz. Organizacja masowej imprezy jest dla nich okazją do postawienia samemu sobie pomników w postaci gigantycznych aren, które w przyszłości będą świecić pustkami. Równocześnie uchylają się od zapewnienia podstawowych warunków dla godnego życia przeciętnych ludzi – powszechnego dostępu do mieszkań, taniej komunikacji czy gwarancji opieki żłobkowej i przedszkolnej. W ten sposób elity cynicznie wykorzystują swoją uprzywilejowaną pozycję.

8 czerwca rozpoczynają się Mistrzostwa Europy w piłce nożnej. Impreza ta ma wielu przeciwników w Polsce i na Ukrainie. Zarzucają oni władzom marnotrawienie pieniędzy, które zwłaszcza w krajach borykających się z licznymi problemami społeczno-gospodarczymi, można by wydać w sposób bardziej pożyteczny.

10 czerwca w Poznaniu odbędzie się ogólnopolska demonstracja CHLEBA ZAMIAST IGRZYSK.

www.10czerwca.eu

www.rozbrat.org

fot. Poznań / mfa

Tomasz Kłusek

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Demonstracja Ziobro Musi Odejść! Wolne Prokuratura, Sądy, Polska
Warszawa, Kancelaria Premiera, Al. Ujazdowskie 1/3
26 sierpnia (poniedziałek), godz. 18.00-20.30
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

26 sierpnia:

1789 - Francja: Ogłoszono Deklarację Praw Człowieka i Obywatela.

1883 - W Tarnopolu urodził się Kazimierz Pużak, wybitny działacz PPS.

1913 - Początek wielkiego strajku dublińskich tramwajarzy pod przywództwem Jima Larkina.

1920 - USA: Kobiety otrzymały prawa wyborcze.

1923 - Ukazał się 1. numer tygodnika "Życie Robotnicze", oficjalnego organu prasowego radomskiej PPS

1930 - Powstała Komunistyczna Partia Filipin.

1940 - Gestapo aresztowało Stanisława Dubois, który stał wówczas na czele socjalistycznej organizacji konspiracyjnej Barykada Wolności.

1941 - Urodziła się Barbara Ehrenreich, amerykańska dziennikarka, pisarka, aktywistka polityczna, feministka.

1944 - Bułgarska Partia Komunistyczna rozpoczęła zbrojne powstanie przeciwko proniemieckiemu rządowi.

1944 - Podczas Powstania Warszawskiego w ostrzelanej Kamienicy Łyszkiewicza zginęło 5 członków sztabu Armii Ludowej.

2004 - Sąd Najwyższy Chile podtrzymał decyzję o odebraniu immunitetu senatorskiego gen. A. Pinochetowi.

2005 - W pożarze paryskiego wieżowca zamieszkanego przez afrykańskich emigrantów zginęło 17 osób, w tym 14 dzieci.