NSZZ Solidarność grozi strajkiem w TVP

[2012-06-06 17:20:15]

NSZZ „Solidarność” w Telewizji Polskiej przekształciła się w Komitet Strajkowy. Swoją decyzję związek zawodowy uzasadnia „decyzją Zarządu TVP o obniżeniu wynagrodzeń pracowników naszej firmy oraz dalszymi planami zwolnień”. Organizacja domaga się od prezesa TVP Juliusza Brauna spotkania, na którym zostanie przedstawiona sytuacja ekonomiczna firmy i na którym zarząd telewizji przedstawi alternatywne metody wyjścia z kryzysu. „O ile do dnia 13 czerwca 2012 roku nie dojdzie do spotkania, Komitet Strajkowy podejmie dalsze, zgodne z prawem działania zmierzające do przywrócenia wynagrodzeń pracownikom naszej firmy” - czytamy w uchwale „Solidarności”.

Zarząd Telewizji Polskiej niedawno obniżył o 10 proc. honoraria dziennikarzy i innych pracowników twórczych. O tyle samo spadają premie zadaniowe, a premii motywacyjnej nie będzie w czerwcu w ogóle. Obniżka premii zadaniowych dotyczy m.in. pracowników technicznych i kierowników techniki. Nie zmienią się za to wynagrodzenia osób mających kontrakty gwiazdorskie.

Jarosław Najmoła, szef „Solidarności” TVP, wyjaśnia, że wynagrodzenia i honoraria pracowników publicznej telewizji zmniejszają się co najmniej od 3 lat. Najmoła zapowiada, że „Solidarność” może w ramach protestu rozpocząć 2-godzinny strajk ostrzegawczy.

W najbliższych dniach „Solidarność” przeprowadzi sondaż wśród swoich członków w sprawie decyzji o strajku. Związek zobowiązał przewodniczących komisji oddziałowych, wydziałowych i kół związku, żeby zrealizowali ten sondaż do 13 czerwca bieżącego roku.

Piotr Szumlewicz

Media i manipulacja
Wrocław, Przejście Garncarskie 2
29.01.2020
Praca: przekleństwo, przywilej, konieczność czy koniec pracy?
Warszawa, Centrum Konferencyjne Kopernika, ul. Kopernika 30
25 stycznia (sobota), godz. 10.00-16.30
Warszawa Róży Luksemburg. Spacer w 101. rocznicę śmierci Róży
Warszawa, pl. Konstytucji
19 stycznia (niedziela), godz. 11.00

26 stycznia:

1919 - Wybory do Sejmu Ustawodawczego; PPS i PPSD otrzymują łącznie 12,5 proc. głosów; PSL "Wyzwolenie" - 17 proc.

1944 - Urodziła się Angela Davis, działaczka na rzecz emancypacji Afroamerykanów w USA, socjalistka, feministka.

2004 - Zmarł Aleksander Małachowski, polityk, publicysta, honorowy przewodniczący Unii Pracy.

2009 - Po fali protestów w Reykjavíku prawicowy premier Islandii G. Haarde podał swój rząd do dymisji.

2012 - Polski rząd mimo sprzeciwu tysięcy internautów i ponad 2 tys. serwisów internetowych, zdecydował się podpisać porozumienie ACTA.

2015 - Aleksis Tsipras (SYRIZA) został zaprzysiężony na stanowisko premiera.

2017 - Alexander Van der Bellen został prezydentem Austrii.