Warszawa: Policja przerwała protest FEMENU przeciwko EURO 2012

[2012-06-08 18:32:34]

Policja w brutalny sposób przerwała protest Kobiecego Ruchu FEMEN. Aktywistki tej organizacji protestowały dzisiaj (08.06) pod Stadionem Narodowym przeciwko EURO 2012. Kiedy kobiety zaczęły wykrzykiwać Fuck Euro, natychmiast zostały otoczone przez ochroniarzy. W krótkim czasie pojawili się też policjanci, którzy obezwładnili protestujące działaczki FEMENU. Zatrzymane zostały cztery z nich. Bezpośrednim powodem interwencji policji miało być użycie przez feministki gaśnic przeciwpożarowych, którymi "zaatakowały" kibiców. Przed komisariatem przy ulicy Grenadierów 73/75, gdzie przetrzymywane są działaczki FEMENU, rozpoczęła się pikieta solidarnościowa.

Główną ideą tych mistrzostw w rozumieniu UEFA jest zarabianie pieniędzy, wykorzystywanie seksualne ukraińskich i polskich kobiet oraz rozpijanie mężczyzn. Jesteśmy przeciwne Euro 2012. Atakujemy wszystkie symbole związane z mistrzostwami, w tym również ten stojący na piedestale garnek - tłumaczyła w ubiegłym miesiącu Aleksandra Szewczenko. Garnkiem nazwała puchar, który stanowi główne trofeum Mistrzostw Europy.

Kobiecy Ruch FEMEN został założony w Kijowie w 2008 roku przez Annę Gucoł. Organizacja występuje przeciw różnym patologiom społecznym (prostytucja, przemoc wobec kobiet, seksturystyka, naruszanie praw obywatelskich). Protesty często odbywają się w strojach topless.

femen.info

femen.livejournal.com

Polski Ruch FEMEN

fot. Wikimedia Commons

Tomasz Kłusek

Zapraszam

16 lipca:

1896 - Urodził się Trygve Lie, norweski polityk lewicowy, jeden z liderów Partii Pracy. W latach 1946-1952 pełnił funkcję Sekretarza Generalnego ONZ.

1978 - Została założona Partia Socjalistów Katalonii.