Spór wokół wypowiedzi Wojewódzkiego i Figurskiego

[2012-06-24 20:32:30]

Wypowiedzi Wojewódzkiego i Figurskiego są otwarcie rasistowskie i mizoginiczne, a KRRiT powinna ukarać Radio Eska ROCK. Z drugiej strony bardzo pouczające są wyjaśnienia obydwu dziennikarzy. Otóż tłumaczą oni, że żarty na temat gwałcenia Ukrainek i niewypłacania im wynagrodzeń są rodzajem kpiny ze stereotypów. Innymi słowy zdaniem naszych słynnych satyryków przemoc i wyzysk wobec pracujących imigrantów stanowią w Polsce rozpowszechniony obyczaj. Trudno zbadać zasięg takich praktyk, gdyż Ukrainki zatrudnione w Polsce często boją się zgłaszać skarg do wymiarów ścigania. Ale warto pamiętać, że z ich usług korzystają ludzie majętni, w tym oczywiście środowiska medialne, w którym obracają się Wojewódzki i Figurski. Być może więc ich „żarty”, poza tym, że mało zabawne i trudno odróżnialne od „standardowego” rasizmu i mizoginii, wyrażają prawdę o środowisku polskich elit, którą powinna zainteresować się prokuratura.

Wreszcie jeżeli nasi odważni satyrycy chcą wykpić konwencje i bezmyślne oczywistości polskich elit, to niech zajmą się kultem tępo wyznawanych autorytetów takich jak Jan Paweł II, Stanisław Dziwisz, Władysław Bartoszewski czy Leszek Balcerowicz. Niech skrytykują etos przedsiębiorczości, styl życia celebrytów, olbrzymie rozwarstwienie dochodów. Albo niech zaatakują najwyższych przedstawicieli władzy na czele z premierem i prezydentem. Ale niestety Figurski i Wojewódzki nie tylko są rasistami i mizoginami. Są też pozbawionymi polotu konformistami.

Piotr Szumlewicz

Od kilku dni trwa spór wokół środowych wypowiedzi Kuby Wojewódzkiego i Michała Figurskiego (na zdjęciu) na antenie Radia Eska ROCK. Dziennikarze odnieśli się w niej do porażki Ukrainy w meczu z Anglią.

Oto fragment dyskusji między nimi:
„Wojewódzki: A wiesz co ja wczoraj zrobiłem po tym meczu z Ukrainą?
Figurski: No?
W: Zachowałem się jak prawdziwy Polak...
F: Kopnąłeś psa.
W: Nie, wyrzuciłem swoją Ukrainkę.
F: A to dobry pomysł... Mi to jeszcze nie przyszło... Wiesz co? Ja po złości jej dzisiaj nie zapłacę.
W: Wiesz co, to ja swoją przywrócę, odbiorę jej pieniądze i znowu wyrzucę.
F: Powiem ci, że gdyby moja była chociaż odrobinę ładniejsza, to jeszcze bym ją zgwałcił.
W: Eee... Ja to nie wiem, jak moja wygląda, bo ona ciągle na kolanach.”

W reakcji na wypowiedzi dziennikarzy Związek Ukraińców złożył skargę do Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji oraz pełnomocniczki rządu ds. równego traktowania, Agnieszki Kozłowskiej-Rajewicz. Zaprotestował też ukraiński MSZ, a sprawą zajęła się prokuratura. Swój sprzeciw wobec wypowiedzi obydwu satyryków wyraziło wielu polityków (z różnych opcji politycznych), dziennikarzy, przedstawicieli organizacji pozarządowych. Zdecydowanie krytyczne stanowisko zajęła też Rada Etyki Mediów, która zaapelowała do KRRiT o stanowcze kroki w tej sprawie.

W obronie swoich pracowników tymczasem stanął prezes Radia Eska ROCK Bogusław Potoniec, który tłumaczył, że „prezenterzy często wcielają się w różne role, aby obnażyć i wyśmiać małostkowość niektórych Polaków oraz krzywdzące schematy, którymi się kierują”. W podobny sposób tłumaczyli swoje wypowiedzi obydwaj dziennikarze. Przeprosili osoby, które mogły poczuć się obrażone ich wypowiedziami, ale zarazem tłumaczyli swoje słowa kształtem prowadzonego przez nich programu. „Nie wygłaszamy osobistych komentarzy, tylko staramy się przybrać rolę statystycznego Polaka” – powiedział Figurski, a Wojewódzki dodał, że ich program jest „surrealistycznym słuchowiskiem kpiącym z rzeczywistości”.

Fot. Wikimedia Commons

Walka z dekomunizacją oraz obrona historii ruchu robotniczego
Warszawa, ul. Kopernika 36/40
30 listopada (sobota), godz. 12.00-16.30

13 listopada:

1887 - Burzliwe demonstracje bezrobotnych i krwawe starcia z policją na Trafalgar Sq. w Londynie.

1904 - W Warszawie na placu Grzybowskim doszło do starcia między robotnikami, a carską policją usiłującą zdobyć sztandar PPS, niesiony w czasie demonstracji przez S. Okrzeję.

1918 - PPS zorganizowała w Warszawie wielką demonstrację przeciwko rządom Rady Regencyjnej.

1945 - We Francji gen. de Gaulle utworzył rząd w którym znalazło się po pięciu komunistów (PCF), socjalistów (SFIO) i postępowych katolików (MRP).

2016 - Igor Dodon (PSRM) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Mołdawii.