Tarnów: Ambasador Izraela interweniuje w liceum

[2012-06-26 20:18:58]

Uczniowie I Liceum Ogólnokształcącego w Tarnowie, w ramach cyklu spotkań "Pod jednym niebem", postanowili dowiedzieć się więcej o sytuacji na Bliskim Wschodzie i konflikcie izraelsko-palestyńskim. Wśród zaproszonych gości mieli znaleźć się Przemysław Wielgosz, redaktor naczelny polskiej edycji "Le Monde Diplomatique" i Omar Faris, prezes Stowarzyszenia Społeczno-Kulturalnego Palestyńczyków Polskich.

Pomysł takiej debaty nie spodobał się w Ambasadzie Izraela w Polsce. Ambasador Zvi Rav-Ner osobiście zatelefonował do dyrektorki liceum Małgorzaty Wrześniowskiej z pretensjami, że uczniowie chcą zorganizować dyskusję o sytuacji w Palestynie. Zarzucił organizatorom, że chcą przedstawić problem tylko z punktu widzenia Palestyńczyków, bez zaprezentowania poglądów strony izraelskiej. Po telefonie dyplomaty dyrektorka odwołała spotkanie.

To nie pierwsza interwencja ambasady izraelskiej w roli cenzora polskiej debaty publicznej. Niestety pierwsza skuteczna - skomentował zajście Przemysław Wielgosz.

Waldemar Chamala

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

22 kwietnia:

1870 - W Symbirsku urodził się Włodzimierz Lenin, przywódca rewolucji bolszewickiej.

1912 - Ukazał się 1. numer powstałej z inicjatywy Lenina "Prawdy". Gazeta była przemycana na teren Rosji, a jej nakład sięgał 40-60 tys. egzemplarzy.

1989 - Na skutek protestów społecznych rząd M. Rakowskiego podjął decyzję o rezygnacji z budowy Elektrowni Jądrowej "Warta" w wielkopolskim Klempiczu.

2007 - Miała miejsce I tura wyborów prezydenckich we Francji - do II tury przeszli Nicolas Sarkozy i Ségolène Royal.

2009 - Afrykański Kongres Narodowy wygrał wybory parlamentarne w RPA.

2012 - We Francji odbyła się I tura wyborów prezydenckich, w której zwyciężył kandydat socjalistów François Hollande przed urzędującym prezydentem Nicolasem Sarkozym.