Meksyk: Wątpliwości w stosunku do wyników wyborów prezydenckich

[2012-07-07 15:36:35]

Enrique Peña Nieto (na zdjęciu), gubernator stołecznego stanu Meksyk, został oficjalnym zwycięzcą ubiegłotygodniowych wyborów prezydenckich w Meksyku. Kandydat centrolewicowej Partii Rewolucyjno-Instytucjonalnej (PRI), uzyskał w ich toku 38 proc. głosów, pokonując reprezentanta antyautorytarnej lewicy, Andrésa Manuela Lópeza Obradora (32 proc.). Trzecie miejsce zajęła konserwatystka, Josefina Eugenia Vázquez Mota (25 proc.), z rządzącej od 12 lat Partii Akcji Narodowej.

López Obrador, który w wyborach z 2006 r. przegrał o raptem 0,56 pkt. proc. z reprezentującym prawicę Felipe Calderónem, utrzymuje, że i tegoroczne głosowanie miało nieuczciwy charakter. Powołuje się przy tym na liczne doniesienia o kupowaniu głosów i innych oszustwach wyborczych. W piątkowej wypowiedzi cytowanej przez „New York Timesa” stwierdził, że mamy coraz więcej dowodów potwierdzających hipotezę o kupieniu wyborów prezydenckich przez tych, którzy nie chcą zmian w naszym kraju.

Przegrany w myśl oficjalnych wyników kandydat Partii Demokratycznej Rewolucji, ma do czwartku zgłosić oficjalny protest do Federalnego Trybunału Wyborczego. Jego zwolennicy, wśród których istotną grupę stanowią młodzi Meksykanie, planują z tej okazji na dzisiaj „Wielki Marsz Narodowy”. Przypomina to sytuację po wygranej Calderóna, również opartą na oszustwach wyborczych, po której przez całe państwo przetoczyła się wielka fala protestów zwolenników Lópeza Obradora.

Wybór Peña Nieto oznacza tymczasem powrót do władzy PRI, która przez aż 71 lat stała na czele autorytarnych władz Meksyku, tracąc dominującą pozycję dopiero w 2000 r.

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

Rekrutacja na Podyplomowe Gender Studies IBL PAN - do 19 października!
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72
do 19 października 2018 roku
Powyborcze reminiscencje czyli quo vadis wrocławska lewico?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
25 października (czwartek), godz. 18.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

15 października:

1817 - W Solurze w Szwajcarii zmarł Tadeusz Kościuszko, przywódca Insurekcji, autor znoszącego poddaństwo chłopów Uniwersału Połanieckiego.

1905 - Na posiedzeniu II Rady Partyjnej PPS w Mińsku Litewskim Organizacja Spiskowo-Bojowa PPS została przekształcona w Organizację Bojową PPS (zwaną również „Centralną Bojówką”). Szefem Wydziału Bojowego mianowano Józefa Piłsudskiego.

1907 - Urodził się Varian Fry, amerykański dziennikarz, który kierował w czasie II wojny światowej siecią pomocy dla uchodźców z Francji. Jego sieć pomogła ocalić ok. 2 tys. Żydów i antyfaszystów.

1923 - Początek 3-dniowego strajku górników Zagłębia Dąbrowskiego; postulaty płacowe.

1923 - Urodził się Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku, 1945-56 - dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1926 - Urodził się francuski lewicowy filozof i historyk Michel Foucault. W latach 1958-59 dyrektor Centrum Francuskiego na Uniwersytecie Warszawskim. Autor m.in. "Historii seksualności".

1937 - Strajk studentów żydowskich protestujacych przeciwko wprowadzeniu getta ławkowego.

1938 - Zmarł Tadeusz Reger, współtwórca ruchu socjalistycznego na Śląsku Cieszyńskim, parlamentarzysta, działacz kulturalno-oświatowy, członek władz naczelnych PPS.

1964 - W. Brytania: Partia Pracy wygrała wybory parlamentarne.

1978 - Marek Kotański założył w Głoskowie pierwsze centrum Monaru.

2013 - Antje Jackelén została wybrana na arcybiskupa Uppsali i pierwszą kobietę-prymasa w historii Kościoła Szwecji.

2014 - Filipe Nyusi z centrolewicowej partii FRELIMO wygrał wybory prezydenckie w Mozambiku, uzyskując 57% głosów.