Meksyk: Wątpliwości w stosunku do wyników wyborów prezydenckich

[2012-07-07 15:36:35]

Enrique Peña Nieto (na zdjęciu), gubernator stołecznego stanu Meksyk, został oficjalnym zwycięzcą ubiegłotygodniowych wyborów prezydenckich w Meksyku. Kandydat centrolewicowej Partii Rewolucyjno-Instytucjonalnej (PRI), uzyskał w ich toku 38 proc. głosów, pokonując reprezentanta antyautorytarnej lewicy, Andrésa Manuela Lópeza Obradora (32 proc.). Trzecie miejsce zajęła konserwatystka, Josefina Eugenia Vázquez Mota (25 proc.), z rządzącej od 12 lat Partii Akcji Narodowej.

López Obrador, który w wyborach z 2006 r. przegrał o raptem 0,56 pkt. proc. z reprezentującym prawicę Felipe Calderónem, utrzymuje, że i tegoroczne głosowanie miało nieuczciwy charakter. Powołuje się przy tym na liczne doniesienia o kupowaniu głosów i innych oszustwach wyborczych. W piątkowej wypowiedzi cytowanej przez „New York Timesa” stwierdził, że mamy coraz więcej dowodów potwierdzających hipotezę o kupieniu wyborów prezydenckich przez tych, którzy nie chcą zmian w naszym kraju.

Przegrany w myśl oficjalnych wyników kandydat Partii Demokratycznej Rewolucji, ma do czwartku zgłosić oficjalny protest do Federalnego Trybunału Wyborczego. Jego zwolennicy, wśród których istotną grupę stanowią młodzi Meksykanie, planują z tej okazji na dzisiaj „Wielki Marsz Narodowy”. Przypomina to sytuację po wygranej Calderóna, również opartą na oszustwach wyborczych, po której przez całe państwo przetoczyła się wielka fala protestów zwolenników Lópeza Obradora.

Wybór Peña Nieto oznacza tymczasem powrót do władzy PRI, która przez aż 71 lat stała na czele autorytarnych władz Meksyku, tracąc dominującą pozycję dopiero w 2000 r.

Łukasz Drozda

Fot. Wikimedia Commons

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona

21 sierpnia:

1791 - Na Haiti wybuchło powstanie niewolników.

1831 - W Wirginii wybuchło powstanie niewolników pod wodzą Nata Turnera.

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - W przeprowadzonym przez rosyjskich nacjonalistów zamachu bombowym na moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, gł. azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.