GUS: Wzrosło bezrobocie

[2005-02-23 13:52:10]

Główny Urząd Statystyczny podał, że bezrobocie w końcu stycznia 2005 roku wyniosło 19,5 proc, czyli 3094,9 tys. osób. Liczba bezrobotnych zarejestrowanych w urzędach pracy była wyższa o 95,3 tys. osób (o 3,2 proc.) niż miesiąc wcześniej, kiedy bez pracy pozostawało 19,1 proc. ludności aktywnej zawodowo. Zarazem stopa bezrobocia w styczniu tego roku była o 198,3 tys. niższa (o 6,0 proc.) od liczby bezrobotnych zarejestrowanych przed rokiem.

W styczniu najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach warmińsko-mazurskim (29,8 proc.), zachodniopomorskim (27,9 proc.) i lubelskim (26,4 proc.). Najniższym bezrobociem charakteryzowały się województwa: mazowieckie (15,2 proc.), małopolskie (15,3 proc.), podlaskie (16,4 proc.) i wielkopolskie (16,6 proc.). W stosunku do grudnia 2004 roku wzrost liczby bezrobotnych odnotowano we wszystkich województwach, przy czym najbardziej znaczący w lubuskim i podlaskim (po 3,9 proc.), lubelskim i opolskim (po 3,8 proc.) oraz kujawsko-pomorskim (o 3,6 proc.).

Zgodnie z danymi GUS-u bez prawa do zasiłku w styczniu pozostawało 85,6 proc. ogółu zarejestrowanych bezrobotnych (2648,5 tys. osób).

Piotr Szumlewicz

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.