Warszawa: Policja zaatakowała blokujących eksmisję na bruk (akt.)

[2012-08-06 10:04:19]

WAM jak się okazuje stoi ponad prawem, ponieważ nie obowiązuje jej wyrok Trybunału Konstytucyjnego o zakazie eksmisji na bruk. Mieszkańcy zasobu wojskowego po prostu nie są uznawani za lokatorów i nie korzystają z przysługującej im ochrony prawnej.

Zastraszająca jest również logika Wydziału zasobów Lokalowych - aby uzyskać pomoc trzeba stoczyć się do bezdomności.

Skąd tak liczny udział policji i brutalne działania? Wartościowy lokal w centrum miasta i zapewne wielu bogatych, wpływowych ludzi chętnych do jego wykorzystania na biuro czy apartament. Nie trzeba bardzo wnikliwej analizy, żeby domyślić się jakie mogły być motywy działania funkcjonariuszy.

Piotr Ciszewski

Policja zaatakowała dziś rano działaczy lokatorskich blokujących eksmisję na bruk samotnej starszej kobiety zamieszkującej przy ul. Sempołowskiej 3 m. 115. Ponieważ zamieszkiwała ona w zasobie Wojskowej Agencji Mieszkaniowej nie przyznano jej lokalu socjalnego. Podczas rozmów Wydział Zasobów Lokalowych dzielnicy Warszawa Śródmieście odmówił przyznania lokalu socjalnego argumentując, że nie jest ona osoba bezdomną.

Od rana policja otoczyła budynek i część blokujących, która się do niego dostała i nie dopuszczała nikogo. Na miejsce przybyło kilkudziesięciu funkcjonariuszy, a miejsce eksmisji zostało oddzielone przez nich taśmą. Protestujący zostali wyprowadzeni siłą. W wyniku tego jedna osoba zemdlała. Policja użyła siły szarpiąc i wykręcając ręce.

Pierwszy raz zetknęłam się z taką agresją ze strony policji. Wcześniej zawsze można było negocjować, rozmawiać powiedziała jedna z uczestniczek akcji.

Policja zatrzymała jedną osobę. Początkowo twierdziła, że została ona wypuszczona. Obecnie chce udzielić odpowiedzi co do stawianych jej zarzutów.

Na 15.00 zaplanowano przed komisariatem przy ul. Wilczej pikietę przeciwko policyjnym represjom.

Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 stycznia:

1915 - Urodził się Santiago Carillo, polityk hiszpański, sekretarz generalny Komunistycznej Partii Hiszpanii (PCE) w latach 1960-82, współtwórca ideologii eurokomunizmu.

1925 - W Paryżu urodził się Gilles Deleuze, francuski filozof, przedstawiciel poststrukturalizmu, krytyk materializmu dialektycznego, psychoanalizy i stukturalizmu.

1931 - W Warszawie urodził się Zbigniew Landau, historyk i ekonomista, kierownik Katedry Historii Gospodarczej i Społecznej Szkoły Głównej Handlowej, prorektor ds. naukowych Uczelni Warszawskiej im. Marii Skłodowskiej-Curie

1938 - Urodził się Anthony Giddens, brytyjski socjolog, autor koncepcji "Trzeciej Drogi" i programu Nowej Partii Pracy.

1969 - Policja przypuściła atak na Uniwersytet Tokijski w celu stłumienia protestu studentów.

1976 - Chrześcijańskie milicje dokonały masakry 1000-1500 osób w palestyńskich obozach dla uchodźców w północnym Bejrucie.

1984 - 83 górników zginęło w wyniku eksplozji w kopalni węgla kamiennego w Ōmuta na japońskiej wyspie Kiusiu.

1990 - Burmistrz Nagasaki Hitoshi Motoshima został postrzelony przez prawicowego fanatyka.

1996 - W pożarze schroniska dla azylantów w niemieckiej Lubece zginęło 10 osób, a 38 zostało rannych.

2002 - Zakończyła się 11-letnia wojna domowa w Sierra Leone.