Warszawa: Policja zaatakowała blokujących eksmisję na bruk (akt.)

[2012-08-06 10:04:19]

WAM jak się okazuje stoi ponad prawem, ponieważ nie obowiązuje jej wyrok Trybunału Konstytucyjnego o zakazie eksmisji na bruk. Mieszkańcy zasobu wojskowego po prostu nie są uznawani za lokatorów i nie korzystają z przysługującej im ochrony prawnej.

Zastraszająca jest również logika Wydziału zasobów Lokalowych - aby uzyskać pomoc trzeba stoczyć się do bezdomności.

Skąd tak liczny udział policji i brutalne działania? Wartościowy lokal w centrum miasta i zapewne wielu bogatych, wpływowych ludzi chętnych do jego wykorzystania na biuro czy apartament. Nie trzeba bardzo wnikliwej analizy, żeby domyślić się jakie mogły być motywy działania funkcjonariuszy.

Piotr Ciszewski

Policja zaatakowała dziś rano działaczy lokatorskich blokujących eksmisję na bruk samotnej starszej kobiety zamieszkującej przy ul. Sempołowskiej 3 m. 115. Ponieważ zamieszkiwała ona w zasobie Wojskowej Agencji Mieszkaniowej nie przyznano jej lokalu socjalnego. Podczas rozmów Wydział Zasobów Lokalowych dzielnicy Warszawa Śródmieście odmówił przyznania lokalu socjalnego argumentując, że nie jest ona osoba bezdomną.

Od rana policja otoczyła budynek i część blokujących, która się do niego dostała i nie dopuszczała nikogo. Na miejsce przybyło kilkudziesięciu funkcjonariuszy, a miejsce eksmisji zostało oddzielone przez nich taśmą. Protestujący zostali wyprowadzeni siłą. W wyniku tego jedna osoba zemdlała. Policja użyła siły szarpiąc i wykręcając ręce.

Pierwszy raz zetknęłam się z taką agresją ze strony policji. Wcześniej zawsze można było negocjować, rozmawiać powiedziała jedna z uczestniczek akcji.

Policja zatrzymała jedną osobę. Początkowo twierdziła, że została ona wypuszczona. Obecnie chce udzielić odpowiedzi co do stawianych jej zarzutów.

Na 15.00 zaplanowano przed komisariatem przy ul. Wilczej pikietę przeciwko policyjnym represjom.

Brazylia po wyborach prezydenckich
Warszawa, Cafe Kryzys, ul. Wilcza 30
18 listopada (niedziela), godz. 19.00-22.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

14 listopada:

1918 - Czechosłowacja republiką.

1921 - Została założona Komunistyczna Partia Hiszpanii (PCE).

1928 - Posłowie PPS, PSL "Wyzwolenie" i Stronnictwa Chłopskiego utworzyli Komisję Porozumiewawczą Stronnictw Lewicowych dla Obrony Republiki Demokratycznej.

1943 - Gestapo aresztowało czołowych działaczy PPR Pawła Findera i Małgorzatę Fornalską.

1973 - Grecja: Studenci przystąpili do okupacji ateńskiej politechniki w proteście przeciwko prawicowemu reżimowi pułkowników.

1994 - Sirimavo Bandaranaike została po raz trzeci szefową rządu Sri Lanki.

2006 - W RPA zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2012 - Izrael dokonał serii ataków przy użyciu lotnictwa i marynarki wojennej na Strefę Gazy.

2012 - Xi Jinping został sekretarzem generalnym Komunistycznej Partii Chin.