Warszawa: Policja zaatakowała blokujących eksmisję na bruk (akt.)

[2012-08-06 10:04:19]

WAM jak się okazuje stoi ponad prawem, ponieważ nie obowiązuje jej wyrok Trybunału Konstytucyjnego o zakazie eksmisji na bruk. Mieszkańcy zasobu wojskowego po prostu nie są uznawani za lokatorów i nie korzystają z przysługującej im ochrony prawnej.

Zastraszająca jest również logika Wydziału zasobów Lokalowych - aby uzyskać pomoc trzeba stoczyć się do bezdomności.

Skąd tak liczny udział policji i brutalne działania? Wartościowy lokal w centrum miasta i zapewne wielu bogatych, wpływowych ludzi chętnych do jego wykorzystania na biuro czy apartament. Nie trzeba bardzo wnikliwej analizy, żeby domyślić się jakie mogły być motywy działania funkcjonariuszy.

Piotr Ciszewski

Policja zaatakowała dziś rano działaczy lokatorskich blokujących eksmisję na bruk samotnej starszej kobiety zamieszkującej przy ul. Sempołowskiej 3 m. 115. Ponieważ zamieszkiwała ona w zasobie Wojskowej Agencji Mieszkaniowej nie przyznano jej lokalu socjalnego. Podczas rozmów Wydział Zasobów Lokalowych dzielnicy Warszawa Śródmieście odmówił przyznania lokalu socjalnego argumentując, że nie jest ona osoba bezdomną.

Od rana policja otoczyła budynek i część blokujących, która się do niego dostała i nie dopuszczała nikogo. Na miejsce przybyło kilkudziesięciu funkcjonariuszy, a miejsce eksmisji zostało oddzielone przez nich taśmą. Protestujący zostali wyprowadzeni siłą. W wyniku tego jedna osoba zemdlała. Policja użyła siły szarpiąc i wykręcając ręce.

Pierwszy raz zetknęłam się z taką agresją ze strony policji. Wcześniej zawsze można było negocjować, rozmawiać powiedziała jedna z uczestniczek akcji.

Policja zatrzymała jedną osobę. Początkowo twierdziła, że została ona wypuszczona. Obecnie chce udzielić odpowiedzi co do stawianych jej zarzutów.

Na 15.00 zaplanowano przed komisariatem przy ul. Wilczej pikietę przeciwko policyjnym represjom.

Co dalej z Ukrainą ?
Wrocław
25.04.2019
Zapraszam

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.