P³ock: Miasto udostêpni³o dworzec osobom bezdomnym

[2013-01-28 08:39:12]

Specjalnym zarz±dzeniem prezydenta miasta P³ocka Andrzeja Nowakowskiego, budynek dworca kolejowego i autobusowego zosta³ ca³odobowo udostêpniony osobom bezdomnym. Funkcjonariuszom s³u¿b mundurowych nakazano nie podejmowaæ interwencji koñcz±cych siê usuniêciem bezdomnych z budynku, a sam dworzec ma byæ otwarty równie¿ w godzinach nocnych. Decyzja zosta³a podjêta w zwi±zku z siarczystymi mrozami, które wystêpowa³y w ostatnich dniach.

Budynek dworca kolejowego i autobusowego w P³ocku tylko czê¶ciowo spe³nia swoj± pierwotn± funkcjê. Obecnie otwarte s± tam tylko kasy sprzedaj±ce bilety na autobusy podmiejskie i dalekobie¿ne oraz kiosk - kasy kolejowe zosta³y zlikwidowane.

Zarz±dzenie prezydenta P³ocka zosta³a skrytykowana w lokalnych mediach. Nowakowski broni jednak swojej decyzji. Z pokor± przyjmujê krytykê. Ale wolê te g³osy ni¿ komunikaty o zamarzniêtych w P³ocku osobach - powiedzia³ w rozmowie z "Gazet± Wyborcz±". Prezydent podpiera siê tak¿e danymi p³ockiej stra¿y miejskiej, która nie notowa³a w ostatnim okresie ¿adnych wykroczeñ pope³nianych przez osoby bezdomne.

Urz±d Miasta P³ocka dodaje, ¿e otwarcie dworca jest rozwi±zaniem dora¼nym i w³adze opracowuj± projekt stworzenia sta³ego miejsca, w którym schronienie mog³yby znale¼æ osoby bezdomne, dla których brakuje miejsca w noclegowni Caritasu lub które ze wzglêdu np. na uzale¿nienie od alkoholu nie mog± z niej skorzystaæ.

Bart³omiej Kacper Przybylski

drukuj poleæ znajomym poprzedni tekst nastêpny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po¶rednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. D³uga 29, I piêtro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (¶roda), godz. 18.30
Poszukujê
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Szukam ksi±¿ki
Poszukujê ksi±¿ek
"PPS dlaczego siê nie uda³o" - kupiê!!!
Szukam muzyków, realizatorów d¼wiêku do wspólnego projektu.
wszêdzie

Wiêcej og³oszeñ...

16 kwietnia:

1775 - Urodzi³ siê Wojciech Gutkowski, in¿ynier wojskowy, uczestnik insurekcji ko¶ciuszkowskiej i wojen napoleoñskich, autor o¶wieceniowej utopii "Podró¿ do Kalopei", w której opisa³ nierzeczywiste, demokratyczne spo³eczeñstwo.

1844 - W Pary¿u urodzi³ siê Anatol France, poeta, powie¶ciopisarz i krytyk francuski o postêpowych pogl±dach; laureat Nagrody Nobla.

1889 - W Londynie urodzi³ siê Charles Chaplin, re¿yser, scenarzysta, aktor, producent filmowy i kompozytor muzyki do swoich filmów; jeden z najwybitniejszych artystów w historii kina.

1896 - W Moineºti urodzi³ siê Tristan Tzara, francuski malarz i eseista pochodzenia rumuñskiego, twórca dadaizmu, zwolennikiem marksizmu, wst±pi³ w 1937 r. do FPK, bra³ udzia³ w hiszpañskiej wojnie domowej, a w czasie II wojny ¶wiatowej w Resistance.

1919 - W Warszawie odby³ siê zjazd Zwi±zku Polskiej M³odzie¿y Socjalistycznej; przewodnicz±cym Komitetu Centralnego wybrano Stanis³awa Dubois.

1920 - Pocz±tek 10-dniowego strajku ekonomicznego 50 tys. w³ókniarzy okrêgu ³ódzkiego, ¯yrardowa, Zawiercia i Czêstochowy.

1936 - "Krwawy czwartek" we Lwowie: w czasie pogrzebu zabitego przez policjê bezrobotnego Antoniego Kozaka policja zabi³a 49 demonstrantów.

2020 - W Oviedo zmar³ na COVID-19 Luis Sepúlveda, chilijski pisarz, dziennikarz, re¿yser i scenarzysta filmowy, aktywista polityczny i ekologiczny.