Wędliny Constaru krążą "gdzieś" po Polsce

[2005-04-21 21:23:50]

W tydzień po ujawnieniu przez dziennikarzy programu "Uwaga" skandalu z wędlinami "drugiej świeżości" w starachowickim zakładzie Constaru, szefowie tej firmy zorganizowali specjalną konferencję prasową, podczas której starali się przekonać dziennikarzy, że produkty Constaru nieodpowiedniej jakości nigdy nie trafiły do obrotu handlowego.

Według Zbigniewa Szpaka - przewodniczącego Rady Nadzorczej Constar SA - w zakładzie były co prawda nieprawidłowości z nadzorem pracowników, ale nigdy nie miał miejsca proceder odświeżania wędlin i przemetkowywania produktów celem ich ponownego wprowadzenia do obrotu. Prawdą jest, że na terenie firmy znajdowały się produkty pochodzące ze zwrotów, niemniej zakład był na bieżąco kontrolowany przez inspektorów weterynarii, którzy nie mieli żadnych zastrzeżeń.

Władze Constaru zleciły w ostatnich dniach własną kontrolę, którą przeprowadzić mieli "niezależni eksperci rekrutujący się z wybitnych autorytetów naukowych". Jak odkryli dziennikarze, jeden z tych "gigantycznych autorytetów naukowych" – profesor doktor habilitowany, był wcześniej przewodniczącym rady nadzorczej Animexu, który razem z Constarem należy do tej samej grupy kapitałowej.

Ani przewodniczący Szpak, ani pozostali przedstawiciele Constaru nie potrafili odpowiedzieć, co się dzieje z towarem wycofanym ze sklepu. Jak stwierdził Szpak "znalazły się one na ciężarówkach, takich chłodniach. Te ciężarówki chłodnie, które przejęły towar, są w różnych miejscach".
Obserwując konferencję prasową, zorganizowaną przez szefów firmy, która truła nas swoimi produktami, popadłem w głębokie zdumienie, które stopniowo ustąpiło poczuciu bezradności.

Znając skalę korupcji i rozkładu naszego państwa nie trudno znaleźć odpowiedź na pytanie, w jaki sposób proceder sztucznego "odświeżania" zepsutego mięsa mógł bez przeszkód funkcjonować przez wiele lat pod okiem miejscowych lekarzy weterynarii. Trudno natomiast zrozumieć przesłanki, którymi kierowali się szefowie "znanej i renomowanej firmy na rynku", robiąc wszystko, by pogrążyć ją w oczach opinii publicznej jeszcze bardziej. Być może jednak w kraju, gdzie powiatowi lekarze weterynarii nigdy nie mają żadnych zastrzeżeń, najlepszą taktyką jest zaprzeczanie do samego końca, czyli do czasu, kiedy wszyscy zapomną o ukrytej kamerze i krążących gdzieś ciężarówkach.

Paweł Kończyk

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

18 kwietnia:

1904 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego lewicowego dziennika L'Humanité.

1905 - Pierwsze walki na barykadach prowadzone z policją i wojskiem przez łódzkich robotników.

1937 - Podczas strajku chłopskiego w Racławicach doszło do starć z policją, w wyniku których zginęło trzech chłopów.

1955 - W Princeton zmarł Albert Einstein, genialny fizyk, socjalista.

1970 - W Warszawie zmarł Michał Kalecki, wybitny ekonomista, profesor Zakładu Nauk Ekonomicznych Polskiej Akademii Nauk i Szkoły Głównej Planowania i Statystyki, członek rzeczywisty PAN.

1973 - Ukazało się pierwsze wydanie francuskiego centrolewicowego dziennika Libération.