Rosja ostrzega Ukrainę przed wojną domową

[2014-04-08 09:04:49]

Ministerstwo Spraw Zagranicznych Federacji Rosyjskiej 8 kwietnia wezwało władze Ukrainy do natychmiastowego przerwania wszelkich przygotowań militarnych na południowym wschodzie kraju, ostrzegając, że mogą one doprowadzić do rozpętania wojny domowej.

Według niego do południowo-wschodnich rejonów Ukrainy, w tym do Doniecka, ściągane są pododdziały wojsk wewnętrznych i Gwardii Narodowej Ukrainy z udziałem bojówkarzy nielegalnej formacji zbrojnej Prawy Sektor. Postawiono przed nimi zadanie stłumienia przy użyciu siły protestów mieszkańców południowego wschodu kraju przeciwko polityce obecnych władz w Kijowie.

Rosyjskie MSZ oświadczyło, że szczególne zaniepokojenie budzi to, że do operacji tej włączono około 150 amerykańskich specjalistów z prywatnej organizacji wojskowej Greystone, przebranych w mundury funkcjonariuszy pododdziału Sokoł.

MSZ FR ostrzegło, że organizatorzy i uczestnicy tej prowokacji biorą na siebie ogromną odpowiedzialność za stworzenie zagrożenia dla praw, wolności i życia pokojowo nastawionych obywateli Ukrainy, a także dla stabilności państwa ukraińskiego.

Wzywamy do natychmiastowego przerwania wszelkich przygotowań militarnych, grożących rozpętaniem wojny domowej - oznajmiło MSZ Rosji.

Zdaniem politologa Fiodora Łukjanowa, którego cytuje dziennik "RBK-daily", sytuacja na wschodzie Ukrainy diametralnie różni się od tej na Krymie i dlatego Rosja wyraźnie nie zamierza powtarzać krymskiego scenariusza w tych obwodach, a tym razem ograniczy się do moralnego poparcia dla protestujących.

Według Łukjanowa jest to dobry instrument presji na kijowskie władze, której rezultatem może stać się ta sama federalizacja, na którą nalega Moskwa jako na formę istnienia nowego państwa ukraińskiego.

jkl

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.

1991 - Zakończyła się I wojna w Zatoce Perskiej

2011 - W Suhar w Omanie kontynuowano protesty, w których zginęła jedna osoba, a 20 odniosło obrażenia