Ukraina: Donbas odparł zmasowany atak sił rządowych

[2014-05-04 17:51:09]

Tzw. Doniecka Republika Ludowa przetrzymała dwudniowy, zmasowany atak sił kijowskiego rządu tymczasowego w dniach 2 i 3 maja. Udało się tego dokonać głównie dzięki postawie cywilnych mieszkańców, którzy blokowali ruchy wojskowych kolumn. Były liczne ofiary wśród ludności, wojska rządowe też poniosły znaczne straty. W Mariupolu w odwecie za atak Gwardii Narodowej na miasto mieszkańcy spalili budynek biurowy PrivatBanku, należącego do prorządowego oligarchy Ihora Kołomojskiego. Powstańcy opanowali pierwsze przejście graniczne z Federacją Rosyjską.

Ataki z różnym natężeniem nastąpiły na miejscowości Słowiańsk, Andriejewka, Kramatorsk, Konstantinowka, Gorłowka i Mariupol. W operacji uczestniczyło ponad 20 śmigłowców i blisko 100 pojazdów pancernych. Zaangażowane zostały jednostki 95. samodzielnej brygady powietrzno-desantowej i Gwardii Narodowej. Niektóre pojazdy oznakowane były symboliką „Prawego Sektora”. Powstańcy zestrzelili dwa śmigłowce bojowe Mi-24 i uszkodzili dwa wielozadaniowe Mi-8. Siły rządowe straciły także co najmniej jeden BTR, który przewrócił się podczas pośpiesznej ewakuacji z Andriejewki.

Nie wiadomo, jakie są straty bojówkarzy „Prawego Sektora”, ale co najmniej kilku dywersantów z tej formacji wzięto do niewoli. Odnotowano udział w walce po stronie rządowej osób mówiących w obcych językach. We wczorajszym boju pod Krasnym Limanem uczestnicy wyraźnie słyszeli jak ranni krzyczeli po polsku i po angielsku - głosi komunikat sztabu tzw. Pospolitego Ruszenia Donbasu.

Straty 95. brygady sztab Pospolitego Ruszenia Donbasu ocenia na co najmniej 5. zabitych i 13. rannych żołnierzy.

Po stronie obrońców Donbasu najwięcej ofiar śmiertelnych jest jednak wśród ludności cywilnej. Co najmniej 10 osób zostało zastrzelonych 2 maja przez bojówkarzy „Prawego Sektora” podczas próby przełamania blokady zorganizowanej przez mieszkańców Andriejewki, położonej na południe od Słowiańska. Niektóre źródła mówią, że ofiar śmiertelnych jest kilkadziesiąt, nie mniej niż 40 osób zostało rannych. W Kramatorsku napastnicy z Gwardii Narodowej lub Służby Bezpieczeństwa zastrzelili m.in. 21-letnią sanitariuszkę Pospolitego Ruszenia Julię Izotową. Straty wśród ochotników pospolitego ruszenia oceniane są na co najmniej 4 poległych i około 10. rannych.

Znamienny incydent miał miejsce 2 maja pod Słowiańskiem - rannym pilotem zestrzelonego śmigłowca zaopiekowali się powstańcy, którzy dostarczyli go do szpitala. Wcześniej wylądował przy nim drugi śmigłowiec, ale załoga tylko odebrała pilotowi broń i odleciała, zostawiając rannego kolegę.

W Mariupolu w odwecie za atak na miasto oddziałów Gwardii Narodowej nocą z 3 na 4 maja został spalony przez mieszkańców budynek biurowy PrivatBanku. Bank ten należy do gubernatora obwodu dniepropietrowskiego Ihora Kołomojskiego, jednego z głównych ukraińskich oligarchów, który znany jest jako sponsor neofaszystowskich ugrupowań "Swoboda" i "Prawy Sektor" oraz operacji pacyfikacyjnych w zbuntowanych regionach Ukrainy.

Świat nie widział jeszcze takiego heroizmu: cywilna ludność i ochotnicy Donbasu powstrzymali zbrojne ataki regularnych wojsk i struktur siłowych przestępczej kijowskiej junty - głosi komunikat władz tzw. Donieckiej Republiki Ludowej.

W reakcji na atak sił rządowych na terenie donieckiej republiki w Ługańsku ludowy gubernator obwodu Walerij Bołotow podjął decyzję o uzbrojeniu mieszkańców miasta z zasobów zajętego arsenału obwodowej komisji wojskowej.

3 maja ustanowiony został pierwszy korytarz pomiędzy terytorium opanowanym przez powstańców na Wschodniej Ukrainie a Rosją. Siły samoobrony opanowały przejście graniczne we wsi Juganowka w obwodzie ługańskim.

Jacek C. Kamiński

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

26 kwietnia:

1871 - W Warszawie urodził się Feliks Perl, działacz socjalistyczny, poseł PPS, publicysta, 1915-1927 redaktor naczelny "Robotnika".

1920 - W Poznaniu od policyjnych kul zginęło 9 strajkujących kolejarzy, a 30 zostało rannych.

1937 - Wojna hiszpańska: zbombardowanie baskijskiego miasta Guernica przez niemiecki Legion Condor.

1942 - W kopalni Benxihu w okupowanej przez Japończyków Mandżurii doszło do największej w historii katastrofy górniczej, w której zginęło 1549 górników, a 246 zostało rannych.

1981 - W I turze wyborów prezydenckich we Francji socjalista François Mitterrand zdobył 26% głosów.

1990 - Kandydat w wyborach przezydenckich w Kolumbii z ramienia lewicowej koalicji M-19 Carlos Pizarro został zastrzelony przez prawicowego bojówkarza.

1993 - Na czele rządu Wysp Owczych (autonomicznego terytorium Danii) po raz pierwszy stanęła kobieta, socjaldemokratka Marita Petersen.

1994 - Zakończyły się pierwsze wielorasowe wybory parlamentarne w RPA, w których zwyciężył Afrykański Kongres Narodowy Nelsona Mandeli, uzyskując 62,65% głosów.

2009 - Lewicowy prezydent Ekwadoru Rafael Correa został wybrany na II kadencję.

2013 - 38 osób zginęło, a 3 zostały ranne w pożarze szpitala psychiatrycznego we wsi Ramienskij pod Moskwą.