Proletariat: My wobec wojny

[2014-05-26 23:39:43]

Będzie wojna – nie będzie wojny. Około tych dwóch konkluzji kręcą się dziś wszystkie dysputy polityczne, a większość naszych polityk omanów twierdząco rozwiązuje tą zagadkę. Ze stanowiska bronionej przez nas sprawy do powiedzenia w tej kwestii mamy niewiele, bo choć cały ciężar wojny na klasy naszej spadnie barki, choć robotniczego ludu krew ją okupi – jej rozwiązanie z losem naszym żadnej dziś nie ma styczności. Powtórzy się stary epizod wiekowej zbrodni, nowa plama krwawa na kartkach dziejów przybędzie, lecz ani to nowej nie rozpocznie ery, ani krew przelana szczęścia nam nie kupi. Topiąc bratobójcze żelazo w piersiach obcoplemiennych braci, synowie ludu nie wzbogacą się nawet doświadczeniem, a może nawet ci, co powrócą pijani zwycięstwem, po wsiach rozniosą chwałę tyrana, któremu krwią służyli i życiem – za nędzą ojców, hańbę sióstr, sieroctwo dzieci i ucisk całej robotniczej klasy. Może szczepić będą nienawiść do obcych narodów, nieświadomi, że i tam ucisk cierpi robotnik i wieśniak. Tylko więc wrogie i zgubne naszej sprawie skutki sprowadzić może wojna.

W kwestii tej jednak są strony, które milczeniem pominąć nie mamy prawa. Przeszłość w spuściźnie pozostawiła wiele przesądów dzikich, a zawsze przeciw interesowi naszej klasy wymierzonych. Jeden z nich pocieszać ma żyjących, że wytrzebieni ich koledzy miejsca przy warsztatach im ustępując konkurencję zmniejszają, a tym podnoszą zarobek. Drugi – to patriotów spuścizna: w starciach politycznych, w zmianach panujących dynastii i granic państw daje on nadzieję lepszej przyszłości. Inne, będące rezultatem rozmaitych spaczeń i pojęć, do jednego sprowadzają się określenia: bodaj gorsze – byle nowsze.

Nie mówimy już o moralnej wartości pierwszego przesądu: pragnąć śmierci innych, by łatwiej zarobkować. Jakaż to rozpacz tak haniebnie wywołuje myśli? Ależ stokroć lepiej wytępić pasożytów, co przywłaszczywszy sobie dziewięć dziesiątych naszą pracą nagromadzonych bogactw, nie pracując – toną w zbytkach, gdy nam, robotnikom, brak chleba; lepiej im kopać groby niż pragnąć śmierci tych, co krwawą jak my pracą zarabiają na kęs czarnego chleba. Wreszcie, gdy wojna pochłonie setki tysięcy młodych i silnych robotników, produkcja kraju zubożeje na całą wartość stwarzanych przez nich bogactw, wszystko zdrożeje, a choć i więcej za pracę zapłacą, drożej kosztować będzie życie i w rezultacie nie więcej każdy otrzyma nad to, co mu napędzenie niezbędnych potrzeb życia wystarczy.

Pozory swobody autonomicznej, jakimi pociągnąć chcą nas zwolennicy Austrii, są tylko blichtrem i fałszem. Że szlachcie chce się Habsburgów, nas to bynajmniej nie dziwi – pod ich berłem ma ona większą wolność, większe prawa i samodzielność w rozporządzaniu losem podwładnego ludu – nas zaś tam Czekaja nie mniej dotkliwe baty. Galicję systematycznie co lat 3 nawiedzają głody, a wszak ziemia tam żyzna i taka to ta błoga Austria, do której modlić się nam każą kapłani szlacheckiej polityki!

I w ogóle zewnętrznej polityki unikać nam należy jak grząskich trzęsawisk, w nich bowiem niejedna ugrzęzła sprawa, co służyć miała za przedsionek naszej wolności. I nas los taki nie minie. Baczność więc!

Gdy pobudka wojenna i pośród nas zabrzmi, my na naszych pozostaniemy stanowiskach, upominając masy, by zachowały spokój, gdy zaś zapał walki im się udzieli, gdy i one ruszać się poczną, wówczas my zespolimy się z nimi, by nie dopuścić politycznych szalbierzy do uzyskania tej siły dla ich nikczemnych celów. Jeżeli chcą iść, choć to i przedwczesne, my im przodować będziemy. Niech idą, ale z nami pod naszym sztandarem!!!

Proletariat

Powyższy tekst z pochodzi 2 numeru „Proletariatu” – organu Międzynarodowej Socjalno-Rewolucyjnej Partii, z roku 1883, wydawanego przez działaczy tzw. I Proletariatu.

Tekst ukazał się na stronie kampanii Historia Czerwona i Czarno-Czerwona: www.facebook.com/HistoriaCzerwona.

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

20 kwietnia:

1868 - W Warszawie urodził się Adolf Warski, działacz robotniczy, socjalistyczny i komunistyczny, dziennikarz i publicysta; zamordowany w ZSRR poczas czystek stalinowskich.

1919 - Powstała Socjalistyczna Partia Robotnicza Jugosławii.

1937 - W Lwowie urodziła się Krystyna Rodowska, polska poetka, tłumaczka literatury pięknej, krytyk literacki. Tłumaczyła m.in. Nerudę, Paza, Garcię Lorkę, Bretona, Geneta.

1995 - W Belgradzie zmarł Milovan Dżilas, polityk jugosłowiański, pisarz polityczny; bliski współpracownik Tity; od 1953 wiceprezydent Jugosławii; 1954 za krytykę rządów partii komunistycznej pozbawiony stanowisk i kilkakrotnie więziony; autor "Nowej klasy".

1999 - USA: Miała miejsce masakra w szkole średniej Columbine, w wyniku której zginęło 15 osób.

2004 - Jan Guz został przewodniczącym OPZZ.

2008 - Fernando Lugo (APC) wygrał wybory prezydenckie w Paragwaju.

2013 - Giorgio Napolitano jako pierwszy historii prezydent Włoch został wybrany na II kadencję.