Prawicowe preferencje m這dych Polak闚

[2014-05-29 13:14:52]

Centrum Edukacji Obywatelskiej podsumowa這 wyniki przeprowadzonego w maju projektu "M這dzi g這suj 2014". Projekt by skierowany do os鏏 w wieku od 13 do 19 lat, uczni闚 gimnazj闚 i szk馧 ponadgimnazjalnych. Jego celem by這 m.in. poznanie preferencji wyborczych m這dych ludzi.

Jak wynika z przeprowadzonego g這sowania najwi璚ej m這dych Polak闚 odda這by sw鎩 g這s na Now Prawic Janusza Korwin-Mikkego (27,19 proc.) oraz na Prawo i Sprawiedliwo嗆 (21,64 proc.). Na rz康z帷 od siedmiu lat Platform Obywatelsk chcia這by g這sowa tylko 12,05 proc. m這dych. Inne partie prawicowe i centroprawicowe zdoby造 mniejsze poparcie: Ruch Narodowy (5,33 proc.), Solidarna Polska Zbigniewa Ziobro (4,18 proc.), Polskie Stronnictwo Ludowe (3,59 proc.), Polska Razem Jaros豉wa Gowina (3,51 proc.). Najmniejsze poparcie zdoby豉 Demokracja Bezpo鈔ednia (1,05 proc.).

Ciekawie wygl康aj wyniki komitet闚 lewicowych i centrolewicowych: Na pierwszym miejscu znalaz豉 si tu koalicja Europa Plus Tw鎩 Ruch z wynikiem 13,56 proc. S豉by wynik Sojuszu Lewicy Demokratycznej-Unii Pracy (4,06 proc.) potwierdzi, 瞠 jest to ugrupowanie starszego pokolenia. Dobry wynik zanotowa豉 Partia Zieloni - na ugrupowanie to zag這sowa這by 3,31 proc. m這dych Polak闚. Na ostatnim miejscu znalaz豉 si Samoobrona z wynikiem 0,53 proc. g這s闚.

W projekcie wzi窸o udzia 1280 szk馧, z czego 1077 z nich przeprowadzi這 wybory m這dzie穎we w swoich plac闚kach. Uprawnionych by這 249 882 os鏏, z czego liczba g這suj帷ych wynios豉 151 271. Liczba g這s闚 niewa積ych - 6987. Liczba g這s闚 wa積ych - 144 284. Frekwencja wynios豉 60,57 proc.

mb

drukuj pole znajomym poprzedni tekst nast瘼ny tekst zobacz komentarze

Czytaj nasze teksty za po鈔ednictwem aplikacji LewicaPL dla Androida:

Konferencja "Zwi您ki zawodowe w II RP (1918-1939)"
Warszawa, X Pawilon Cytadeli
3 grudnia (sobota), godz. 12.00-15.00
Demonstracja STOP ATAKOM NA KURDYSTAN
Ambasada Turcji. ul. Rakowiecka 19
29 listopada (wtorek), godz. 18.00
Lewica po neoliberalizmie
Wroc豉w, Wydzia Nauk Spo貫cznych Uniwersyteu Wroc豉wskiego
25.11.2022 (pi徠ek), od godz. 10.00
Polscy Hod篡軼i
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)
Szukam ksi捫ki
Poszukuj ksi捫ek

Wi璚ej og這sze...

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowa這 si Robotnicze Towarzystwo S逝瘺y Spo貫cznej powsta貫 z inicjatywy Centralnego Wydzia逝 Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina cz這nka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; pocz徠ek represji przeciwko dzia豉czom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnosk鏎a Rosa Parks nie ust徙i豉 bia貫mu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Pocz徠ek bojkotu autobus闚, kt鏎y trwa 381 dni i uczyni Martina Luthera Kinga przyw鏚c ruchu na rzecz r闚nouprawnienia czarnej ludno軼i w USA.

1987 - Zmar James Baldwin, pisarz afroameryka雟ki. Aktywnie wspiera dzia豉lno嗆 Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmar豉 Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia s璠zia Izby Cywilnej S康u Najwy窺zego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmar豉 Christa Wolf, niemiecka pisarka, czo這wa posta literatury NRD.

2011 - A軛azbek Atambajew (SDPK) zosta prezydentem Kirgistanu.

2018 - Andr廥 Manuel L鏕ez Obrador (MORENA) zosta prezydentem Meksyku.