Portugalia: Związki zawodowe domagają się dymisji rządu

[2014-06-21 23:55:50]

21 czerwca odbyła się kolejna wielotysięczna manifestacja w Lizbonie. Przedstawiciele związków zawodowych domagali się dymisji rządu i powstrzymania zmian w kodeksie pracy. Głównym postulatem protestujących jest natychmiastowe podniesienie płacy minimalnej z obecnych 485 euro brutto do co najmniej 515 euro.

Uczestnicy manifestacji wznosili antyrządowe hasła i apelowali o przedterminowe wybory. Krytykowali restrykcyjne zmiany w kodeksie zatrudnienia, które ułatwiły zwolnienia i doprowadziły do zwiększenia wymiaru czasu pracy.

Lider organizującej akcję największej w kraju centrali związkowej CGTP Armenio Carlos zapowiedział, że w lipcu odbędą się kolejne manifestacje. Z kolei przewodniczący opozycyjnej Partii Komunistycznej skrytykował rząd za ataki na Trybunał Konstytucyjny, który niedawno po raz kolejny uznał zapisane w budżecie oszczędności za niezgodne z ustawą zasadniczą. Premier Passos Coelho wypowiedział wojnę Trybunałowi, ale jest ona z góry skazana na porażkę - stwierdził Jeronimo da Sousa i wyraził przekonanie, że bez dymisji rządu nie ma mowy o znalezieniu alternatywnych sposobów na uleczenie gospodarki.

Ponawiane od kilku lat protesty społeczne jak dotąd na niewiele się jednak zdają - mimo zakończenia w maju realizacji programu pomocowego rząd w Lizbonie zapowiada kolejne wielomiliardowe cięcia budżetowe, których celem jest obniżenie deficytu.

jkl

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.