Ukraina: 423 osoby zginęły w ciągu dwóch miesięcy

[2014-06-24 21:20:28]

Tylko w ciągu dwóch miesięcy w starciach na wschodzie Ukrainy zginęły 423 osoby, w tym cywile - podała ONZ.

Jak powiedział w Radzie Bezpieczeństwa ONZ zastępca Sekretarza Generalnego do spraw Praw Człowieka Ivan Šimonović, ukraiński rząd powinien zagwarantować, że jego siły zbrojne powstrzymują się od stosowania nadmiernej przemocy oraz że prowadzone operacje będą zawsze i w każdym zakresie zgodne ze standardami praw człowieka.

Šimonović przekazał również, że liczba wewnętrznych przesiedleńców na wschodzie kraju w ciągu ostatnich dwóch tygodni podwoiła się. Szacuje się, że jest ich obecnie ponad 34 tysiące. Z kolei migrantów z anektowanego przez Rosję Krymu jest ponad 11 tysięcy.

Podczas przemówienia w Radzie Bezpieczeństwa ONZ Šimonović zastrzegł jednak, że w sytuacji braku formalnego systemu rejestrowania, oraz biorąc pod uwagę ograniczony dostęp do niektórych obszarów, liczba uchodźców jest prawdopodobnie wyższa.

Ivan Šimonovič jest autorem raportu na temat sytuacji praw człowieka na Ukrainie opublikowanego w zeszłym tygodniu.

jkl

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

17 maja:

1936 - Obradujący we Lwowie Kongres Pracowników Kultury w Obronie Pokoju przyjął rezolucję potępiającą faszyzm.

1937 - W Hiszpanii utworzono lewicowy rząd Lopeza Negrina.

1942 - W Warszawie ukazał się pierwszy numer pisma "Robotnik", dwutygodnika politycznego Polskich Socjalistów.

1944 - W obozie koncentracyjnym Ravensbrück zmarła Milena Jesenská, czeska dziennikarka, pisarka i tłumaczka.

1987 - Zmarł Gunnar Myrdal, ekonomista, polityk i socjolog szwedzki, laureat Nagrody Nobla z ekonomii 1974.

1990 - Światowa Organizacja Zdrowia usunęła homoseksualizm z listy chorób i zaburzeń.

2010 - Portugalia stała się 8. krajem na świecie, który zalegalizował małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - 44 funkcjonariuszy policji zginęło w zasadzce naksalitów (maoistycznej partyzantki ludowej) w dystrykcie Dantewada w indyjskim stanie Chhattisgarh.

2012 - We Francji utworzono centrolewicowy rząd Jean-Marca Ayraulta (PS).

2016 - Christian Kern (SPÖ) został kanclerzem Austrii.