Ukraina: Komunista na czele Donieckiej Republiki Ludowej

[2014-07-23 19:52:04]

Nowym przewodniczącym Rady Najwyższej Donieckiej Republiki Ludowej (DRL) wybrany został 22 lipca komunista Borys Litwinow. Zastąpił na tym stanowisku Denisa Puszilina, który 19 lipca podał się do dymisji. Wobec braku instytucji prezydenta spiker parlamentu pełni równocześnie w Donieckiej Republice Ludowej funkcję głowy państwa.

Borys Litwinow piastował dotąd stanowisko szefa kancelarii rządu DRL, wcześniej kierował jedną z dzielnicowych organizacji Komunistycznej Partii Ukrainy (KPU) w Doniecku. Uchodzi za autora tekstu postępowej deklaracji suwerenności DRL z 7 kwietnia, która proklamowała priorytetowy charakter „kolektywnych form własności” w republice.

Zmiana na stanowisku spikera parlamentu komentowana jest jako jeden z elementów czystki w strukturach władzy DRL dokonanej po przybyciu do Doniecka głównodowodzącego sił zbrojnych republiki płk. Igora Striełkowa. Po wycofaniu się 5 lipca z okrążonego Słowiańska jego oddziały znalazły się w stolicy DRL, co spowodowało zmianę układu sił politycznych. Od wpływów odsunięci zostali republikańscy przywódcy podejrzewani o konszachty z najbogatszym ukraińskim oligarchą Rinatem Achmetowem.

Oprócz Puszilina dotyczy to m.in. ministra spraw wewnętrznych Aleksandra Chodakowskiego. Ten były dowódca donieckiego oddziału specnazu MSW „Alfa” formalnie pozostał na stanowisku, ale dowodzony przez niego batalion „Wostok” został przeformowany w brygadę i podporządkowany bezpośrednio Striełkowowi. Na dodatek jego pozycję osłabiło mianowanie 11 lipca wicepremierem DRL do spraw bezpieczeństwa przybyłego z Moskwy Władimira Antiufiejewa – byłego radzieckiego KGB-isty, który w latach 1992-2012 pełnił funkcję ministra bezpieczeństwa Naddniestrza, innej nieuznawanej republiki na obszarze byłego ZSRR.

Poprzednim radykalnym krokiem władz DRL w ostatnich dniach była konfiskata majątku czołowego ukraińskiego oligarchy, gubernatora obwodu dniepropietrowskiego Ihora Kołomojskiego.

-Tę decyzję podjęliśmy w związku z tym, że oligarcha Kołomojski jest jedną z osób, które ponoszą odpowiedzialność za rozniecenie wojny – poinformował 18 lipca premier DRL Aleksandr Borodaj. Własnością Kołomojskiego jest m.in. największy bank Ukrainy – PrivatBank. Oligarcha ten utrzymuje kilka prywatnych batalionów złożonych z neonazistów, które biorą udział w walkach w Donbasie.

Akt konfiskaty ma jednak w znacznej mierze charakter symboliczny, bo ze względu na postępy ofensywy wojsk ukraińskich władze DRL kontrolują już tylko niewielką część republiki, z jej stolicą – Donieckiem. Rząd Borodaja wciąż też nie zdecydował się na nacjonalizację majątku Achmetowa, choć od 25 maja zajęta przez wojska republikańskie pozostaje doniecka rezydencja oligarchy, a on sam przebywa w Kijowie.

Jacek C. Kamiński

1 Maja - demonstracja z okazji Święta Ludzi Pracy!
Warszawa, rondo de Gaulle'a
1 maja (środa), godz. 11.00
Przyjdź na Weekend Antykapitalizmu 2024 – 24-26 maja w Warszawie
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
24-26 maja
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.