Poseł Gruszka ma być obsłużony poza kolejnością

[2005-06-12 23:04:27]

Andrzej Aumiller (UP) zwróci się do Marszałka Sejmu z prośbą o pomoc w sprawie umożliwienia rehabilitacji posła Józefa Gruszki (PSL) poza kolejką do specjalisty, która w tej chwili liczy 600 osób.

Wniosek taki złożył członek "Komisji Orlenu" z ramienia Platformy Obywatelskiej, poseł Konstanty Miodowicz.
Panie Prokuratorze Generalny! Proszę sprawdzić czy w tym przypadku nie zachodzi przestępstwo podżegania do popełnienia przestępstwa "przekroczenia uprawnień"
przez Marszałka Sejmu, gdyż nie jest on zwierzchnikiem publicznej służby zdrowia. Osądowi moralnemu należy poddać natomiast stawianie się posłów ponad innych chorych, którzy zgodnie ze słowami Konstantego Miodowicza nie zasługują na traktowanie na równi z posłami. Dlaczego więc ta sama Platforma Obywatelska uważa za naganne np. załatwienie ustawy znajomemu posła - przecież jest on ważniejszy niż ktoś zupełnie obcy posłowi?

Łukasz Foltyn

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

21 sierpnia:

1859 - Urodził się Ludwik Krzywicki, jeden z wybitniejszych polskich myślicieli marksistowskich, socjolog i ekonomista, pedagog, działacz społeczny, polityk. Twórca polskiej socjologii.

1892 - We Lwowie urodził się Adam Próchnik, wybitny działacz socjalistyczny i oświatowy, historyk, poseł PPS.

1925 - Na stokach warszawskiej Cytadeli rozstrzelano komunistów: Władysława Hibnera, Władysława Kniewskiego i Henryka Rutkowskiego, sprawców nieudanego zamachu na policyjnego prowokatora.

1940 - W Meksyku zmarł ciężko ranny Lew Trocki, jeden z przywódców rewolucji październikowej, zamordowany na rozkaz Stalina.

1942 - W obozie KL Auschwitz zmarł Stanisław Dubois jeden z przywódców lewego skrzydła PPS, współtwórca Czerwonego Harcerstwa.

2006 - Rosja: W przeprowadzonym przez nacjonalistów zamachu bombowym moskiewskim Bazarze Czerkizowskim zginęło 14 osób, głównie azjatyckich handlarzy.

2010 - Australia: W wyborach parlamentarnych zwyciężyła centrolewicowa Australijska Partia Pracy.