ZKDP: Duży wzrost sprzedaży "Wprostu"

[2014-08-23 15:19:16]

Związek Kontroli Dystrybucji Prasy przedstawił dane o sprzedaży tygodników w czerwcu bieżącego roku. Wynika z nich, że pierwsze miejsce zajmuje „Gość Niedzielny”, która wyprzedza „Politykę” i "Newsweeka".

Sprzedaż „Gościa Niedzielnego” wyniosła w czerwcu 2014 r. 133.313 egzemplarzy, czyli o ponad 18 tys. mniej niż w maju 2014 r. i o ponad 2 tys. więcej niż w czerwcu 2013 r.

Drugie miejsce zajmuje „Polityka”, której sprzedaż wyniosła 121.952 egzemplarzy, czyli o ponad 5 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 2 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na trzecim miejscu jest „Newsweek”, którego sprzedaż wyniosła 116.312 egzemplarzy, czyli o ponad 4 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 10 tys. mniej niż rok wcześniej.

Na czwarte miejsce awansował tygodnik „Wprost”, którego sprzedaż wyniosła 108.650 egzemplarzy, czyli o ponad 61 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 37 tys. więcej niż rok wcześniej.

Na piątym miejscu jest „W Sieci” ze sprzedażą 81.207, czyli o prawie 4 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 7 tys. mniej niż rok wcześniej.

Kolejne miejsca zajęły: „Do Rzeczy” – 61.010 (o ponad 1 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 20 tys. mniej niż rok wcześniej), „Gazeta Polska” – 41.380 (o ponad 7 tys. mniej niż miesiąc wcześniej i o ponad 2 tys. mniej niż rok wcześniej), „Tygodnik Powszechny” – 18.179 (minimalnie więcej niż miesiąc wcześniej i o prawie 2 tys. więcej niż rok wcześniej), „Przegląd” – 18.044 (minimalnie mniej niż miesiąc wcześniej i o minimalnie więcej niż rok wcześniej).

ZKDP podał też dane odnośnie sprzedaży tygodnika „Angora” zamieszczającego przedruki z prasy polskiej. Zgodnie z nimi „Angora” sprzedała w czerwcu 2014 r. 305.204 egzemplarzy (o ponad 6 tys. więcej niż miesiąc wcześniej i o ponad 36 tys. mniej niż rok wcześniej).

Piotr Szumlewicz

Czym jest wolność ?
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
27.01.2022 (czwartek), h. 17.00
GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

29 stycznia:

1867 - W Walencji urodził się Vicente Blasco Ibáñez, hiszpański pisarz, publicysta i lewicowy działacz społeczny.

1929 - Lew Trocki został wydalony z ZSRR.

1939 - Urodziła się Germaine Greer, australijska feministka, pisarka, dziennikarka i wykładowczyni literatury angielskiej; powszechnie uważana za jedną z najbardziej znaczących działaczek feministycznych XX wieku.

1946 - Mord na 16 cywilnych mieszkańcach wsi Zaleszany na Podlasiu, za który odpowiedzialność ponosi oddział Pogotowia Akcji Specjalnej Narodowego Zjednoczenia Wojskowego dowodzony przez Romualda Rajsa ps. „Bury”.

1990 - Po raz ostatni wyprowadzono sztandar Polskiej Zjednoczonej Partii Robotniczej. Oznaczało to jej samorozwiązanie.

2000 - Tysiące alterglobalistów protestowało przeciwko Światowemu Forum Ekonomicznemu w Davos (Szwajcaria). Doszło do starć z policją.

2001 - Chilijski dyktator Augusto Pinochet został oskarżony o zbrodnie dokonane podczas swoich rządów i osadzony w areszcie domowym.

2006 - Ubiegająca się o reelekcję socjaldemokratka Tarja Halonen wygrała po raz drugi wybory prezydenckie w Finlandii.

2018 - Viorica Dăncilă (PSD) jako pierwsza kobieta objęła urząd premiera Rumunii.