Zieloni i OPZZ o współpracy w wyborach samorządowych

[2014-08-24 20:53:44]

22 sierpnia 2014 roku w warszawskiej siedzibie Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych szef OPZZ Jan Guz spotkał się z kandydatką Zielonych na prezydenta Warszawy, Joanną Erbel oraz członkami zarządu partii, Marceliną Zawiszą i Witoldem Mrozkiem.

OPZZ i Zieloni omówili możliwości współdziałania w obliczu zbliżających się wyborów samorządowych. Obydwie strony zgodziły się co do wspólnych działań przeciwko komercjalizacji stołówek w Warszawie oraz przeciw umowom śmieciowym promowanym w zleceniach przyjmowanych przez miasto i w obrębie samych struktur władz Warszawy.

Rozmowy dotyczyły też rozwiązań w skali całego kraju. Guz skoncentrował się głównie na kwestiach związanych z ograniczeniem i oskładkowaniem umów cywilno-prawnych oraz z poprawą funkcjonowania systemu emerytalno-rentowego. Zieloni wyrazili wolę współdziałania również na tych polach.

Przedstawiciele OPZZ i Zielonych zgodzili się, że w najbliższym czasie będą prowadzone dalsze rozmowy. Już na 24 sierpnia zaplanowano spotkanie Erbel i Zielonych z władzami mazowieckich struktur OPZZ.

Piotr Szumlewicz

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

1 grudnia:

1929 - W Warszawie ukonstytuowało się Robotnicze Towarzystwo Służby Społecznej powstałe z inicjatywy Centralnego Wydziału Kobiecego CKW PPS.

1934 - W Leningradzie zamordowano na polecenie Stalina członka Biura Politycznego i sekretarza KC WKP(b) Siergieja Kirowa; początek represji przeciwko działaczom partyjnym i kadrze Armii Czerwonej.

1955 - Czarnoskóra Rosa Parks nie ustąpiła białemu miejsca w autobusie w Montgomery (Alabama). Początek bojkotu autobusów, który trwał 381 dni i uczynił Martina Luthera Kinga przywódcą ruchu na rzecz równouprawnienia czarnej ludności w USA.

1987 - Zmarł James Baldwin, pisarz afroamerykański. Aktywnie wspierał działalność Martina Luthera Kinga i ruch praw obywatelskich.

1996 - Zmarła Zofia Wasilkowska, polityk polskiej lewicy, wieloletnia sędzia Izby Cywilnej Sądu Najwyższego, pierwsza kobieta-minister w historii Polski.

2011 - Zmarła Christa Wolf, niemiecka pisarka, czołowa postać literatury NRD.

2011 - Ałmazbek Atambajew (SDPK) został prezydentem Kirgistanu.