Zieloni i OPZZ o współpracy w wyborach samorządowych

[2014-08-24 20:53:44]

22 sierpnia 2014 roku w warszawskiej siedzibie Ogólnopolskiego Porozumienia Związków Zawodowych szef OPZZ Jan Guz spotkał się z kandydatką Zielonych na prezydenta Warszawy, Joanną Erbel oraz członkami zarządu partii, Marceliną Zawiszą i Witoldem Mrozkiem.

OPZZ i Zieloni omówili możliwości współdziałania w obliczu zbliżających się wyborów samorządowych. Obydwie strony zgodziły się co do wspólnych działań przeciwko komercjalizacji stołówek w Warszawie oraz przeciw umowom śmieciowym promowanym w zleceniach przyjmowanych przez miasto i w obrębie samych struktur władz Warszawy.

Rozmowy dotyczyły też rozwiązań w skali całego kraju. Guz skoncentrował się głównie na kwestiach związanych z ograniczeniem i oskładkowaniem umów cywilno-prawnych oraz z poprawą funkcjonowania systemu emerytalno-rentowego. Zieloni wyrazili wolę współdziałania również na tych polach.

Przedstawiciele OPZZ i Zielonych zgodzili się, że w najbliższym czasie będą prowadzone dalsze rozmowy. Już na 24 sierpnia zaplanowano spotkanie Erbel i Zielonych z władzami mazowieckich struktur OPZZ.

Piotr Szumlewicz

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.