Wrocław: Inauguracja kampanii wyborczej Lewicy

[2014-08-26 09:34:12]

25 sierpnia we Wrocławiu odbyła się konferencja prasowa przyszłego Komitetu Wyborczego Wyborców „Lewica” popieranego przez Ruch Sprawiedliwości Społecznej Piotra Ikonowicza. Podczas konferencji zaprezentowano kandydata na prezydenta Wrocławia Konrada Rychlewskiego (na zdjęciu – drugi od lewej), który do wyborów idzie pod hasłem „Wrocław dla ludzi – nie dla snobów”.

Rychlewski ma 33 lata, z wykształcenia jest psychologiem, absolwentem berlińskiego Uniwersytetu Humboldta, pracuje w branży informatycznej. Od lat działa na wrocławskiej lewicy, jest m.in. współorganizatorem dorocznych obchodów Święta 1 Maja.

Jeśli nie podoba się nam absurdalna polityka władz naszego miasta, możliwości są trzy: albo musimy się pogodzić z obecnym stanem rzeczy, albo przeprowadzić do innego miasta, albo zmieniać otaczającą nas rzeczywistość. My wybraliśmy tę trzecią możliwość – mówił podczas konferencji kandydat na prezydenta. – Dla nas najważniejszy jest człowiek, nie kapitał. Zweryfikujemy niepotrzebne i nieracjonalne wydatki władz Wrocławia, sprawimy, by miasto służyło nam, nie interesom biznesu. Zdecydowanie sprzeciwił się prywatyzacji należącego do miasta majątku: – Nie sprzedamy ani jednego metra kwadratowego prywatnym inwestorom.

Z listy komitetu Lewica do Rady Miasta Wrocławia wystartują m.in. była radna Ewa Gąsowska (na zdjęciu - po lewej) oraz nowo wybrany lider miejskich struktur RSS Makary Gołosz (na zdjęciu – trzeci od lewej). Wśród kandydatów znajdą się także związkowcy, wykładowcy akademiccy związani z lewicą, przedstawiciele mniejszości etnicznych oraz byli działacze wrocławskiego PPS, którzy dwa lata temu opuścili partię w proteście przeciwko zbliżeniu z SLD. Wśród głównych postulatów Lewicy znajdziemy m.in. budowę tysiąca mieszkań komunalnych, poprawę funkcjonowania komunikacji miejskiej, darmowe żłobki i przedszkola oraz racjonalizację wydatków miasta.

Rzeczniczka prasowa Lewicy Ewa Groszewska (na zdjęciu – po prawej) przekonywała w wywiadzie udzielonym TVP Info, że nowa inicjatywa ma przełamać impas na wrocławskiej lewicy: – Nasi adwersarze oficjalnie odwołujący się do lewicy w rzeczywistości nie podzielają naszych wartości, nie uczestniczą też w podejmowanych przez lewicę inicjatywach. Dlatego zdecydowaliśmy się wystawić własną listę wyborczą.

Do tej pory chęć startu w wyborach na prezydenta Wrocławia ogłosili obecny gospodarz miasta Rafał Dutkiewicz, miejska radna PiS Mira Stachowiak-Różecka, Tomasz Owczarek (kandydat niezależny promowany m.in. przez Bogdana Zdrojewskiego), Waldemar Bednarz reprezentujący koalicję „Nowy Ład” tworzoną przez SLD, UP, PPS i Zielonych oraz Robert Maurer z Kongresu Nowej Prawicy. Co ciekawe, dwaj ostatni kandydaci są działaczami ugrupowania Wielka Wyspa Razem zasiadającymi w radzie jednego z wrocławskich osiedli.

Katarzyna Kwiatkowska

Fot. Katarzyna Kwiatkowska

GNIEW LUDOWY POZA PRAWICOWYMI POPULIZMAMI
Warszawa, Wspólny Pokój, ul. Jazdów 10/2,
19 stycznia, godz. 18.00-21.00

22 stycznia:

1858 - Urodziła się Beatrice Webb, brytyjska socjalista i ekonomistka, współzałożycielka Towarzystwa Fabiańskiego, żona laburzystowskiego polityka i ministra Sidneya Webba.

1862 - Abraham Lincoln ogłosił proklamację emancypacyjną (obowiązującą od 1 stycznia 1863); oznaczała ona przyznanie wolności niewolnikom na obszarze podległym Konfederatom.

1863 - Wybuchło powstanie styczniowe, będące bezpośrednim impulsem powstania I Międzynarodówki.

1905 - Krwawa niedziela w Petersburgu. Wojsko otworzyło ogień do pokojowej demonstracji robotników. Zginęło ok. 1000 osób.

1911 - W Wiedniu urodził się Bruno Kreisky, działacz Socjalistycznej Partii Austrii, 1970-83 kanclerz Austrii.

1923 - W Warszawie urodził się Krzystof Dunin-Wąsowicz, historyk , działacz PPS, odznaczony medalem Sprawiedliwego wśród Narodów Świata.

1937 - Urodził się Edén Pastora, nikaraguański polityk, jeden z przywódców sandinistów, zwany Comandante Cero.

1957 - Urodził się Francis Wheen, znany brytyjski dziennikarz i pisarz. Autor m.in. "Jak brednie podbiły świat" i cenionej biografii Marksa.

1961 - Bojownicy z portugalsko-hiszpańskiego Iberyjskiego Rewolucyjnego Dyrektoriatu Wyzwolenia uprowadzili portugalski liniowiec „Santa Maria” z 350 członkami załogi i 586 pasażerami. Po 12 dniach uzyskali azyl polityczny w Brazylii.

1973 - Sąd Najwyższy Stanów Zjednoczonych wydał wyrok w sprawie Roe v. Wade obalający antyaborcyjne prawo stanu Teksas, co dotyczy też pozostałych stanów.

1993 - W Tokio zmarł Abe Kōbō, japoński pisarz; w latach 1951-62 członek Japońskiej Partii Komunistycznej.

2006 - Zaprzysiężenie Evo Moralesa na stanowisko prezydenta Boliwii.