PiS chce zwiększyć wydatki na zbrojenia

[2014-08-26 16:28:43]

Prawo i Sprawiedliwość złożyło projekt dotyczący zwiększenia wydatków na wojskowość do 2% PKB w przyszłym roku. Przez ostatnie kilka lat rząd przyjmował limit 1,95%.

PiS chce, aby wydatki na zbrojenia były zwiększone kosztem cięć w administracji publicznej, a uzyskane pieniądze miałyby być przeznaczone na Narodowe Siły Rezerwowe. Partia Kaczyńskiego w najbliższym czasie zamierza przedstawić projekt ustawy dotyczący tej formacji, która jego zdaniem powinna liczyć do 50-60 tysięcy rezerwistów-ochotników.

PiS liczy na to, że projekt zwiększenia wydatków na wojsko do 2% PKB będzie rozpatrywany już na następnym posiedzeniu Sejmu i uzyska poparcie wszystkich sił politycznych. Podobne rozwiązanie od dawna popiera prezydent Bronisław Komorowski.

CZY GROZI NAM WOJNA ? (debata)
Wrocław, Przejście Garncarskie 2, Cafe-księgarnia >TAJNE KOMPLETY<
Czwartek, 25.11.2021, h. 17.00

30 listopada:

1786 - Kodeks karny dla Toskanii - "Leopoldina" - zniósł jako pierwszy karę śmierci oraz wszelkie kary cielesne i hańbiące.

1906 - Ukazał się pierwszy numer "Robotnika" (przy zachowanej starej numeracji) PPS-Frakcji Rewolucyjnej. Odtąd obie PPS wydają pisma "Robotnik".

1964 - W Warszawie zmarła Natalia Gąsiorowska-Grabowska, historyczka, badaczka dziejów ruchu robotniczego, prof. Uniwersytetu Łódzkiego i Uniwersytetu Warszawskiego, prof. i rektor WSP w Łodzi, członkini PAN.

1970 - Uchwalono lewicową konstytucję Ludowo-Demokratycznej Republiki Jemenu.

1988 - Miała miejsce debata telewizyjna Lech Wałęsa - Alfred Miodowicz.

1999 - "Bitwa o Seattle" - masowe demonstracje przeciwko szczytowi Światowej Organizacji Handlu stały się symbolicznym początkiem ruchu alterglobalistycznego.

2014 - Sprawujący urząd prezydenta w latach 2005-10 Tabaré Vázquez wygrał po raz drugi wybory prezydenckie w Urugwaju.

2017 - Katrín Jakobsdóttir (VG) objęła urząd premiera Islandii.