CBOS: Wzrosło poparcie dla PiS

[2014-08-26 22:16:41]

Rosną szanse w wyborach dla porozumienia z udziałem PiS. W najnowszym sondażu przeprowadzonym przez Centrum Badania Opinii Społecznej poparcie dla politycznego porozumienia PiS-u z Polską Razem Jarosława Gowina i Solidarną Polską Zbigniewa Ziobry, zadeklarowało 32 % respondentów. To o 8 punktów procentowych więcej niż na początku lipca.

Po raz kolejny odnotowano spadek poparcia dla Platformy Obywatelskiej (o 3 punkty procentowe w stosunku do lipca, a o 6 punktów do czerwca br.), które wynosi obecnie 26 %.

Poparcie dla pozostałych ugrupowań wśród respondentów zamierzających wziąć udział w hipotetycznych wyborach parlamentarnych zmieniło się w ciągu ostatniego miesiąca w niewielkim stopniu i, podobnie jak w poprzednich miesiącach, mają one zdecydowanie gorsze notowania niż dwaj liderzy rankingu.

Tak jak w lipcu trzecie miejsce zajmuje Sojusz Lewicy Demokratycznej, którego wyniki nieznacznie się poprawiły (z 8% do 9%). Po raz kolejny trochę wzrosło także poparcie dla Nowej Prawicy Janusza Korwin-Mikkego (7%, wzrost o 1 punkt), która osiągnęła tym samym swój najlepszy wynik w historii tego rankingu. Od trzech miesięcy na niezmienionym poziomie utrzymują się natomiast notowania Polskiego Stronnictwa Ludowego (6%).

Największa zmiana poparcia wśród mniej popularnych ugrupowań dotyczy Twojego Ruchu, który uzyskał, co prawda, rezultat najlepszy od listopada 2013 roku, ale nadal niegwarantujący miejsca w przyszłym Sejmie (4%, wzrost o 2 punkty procentowe w stosunku do lipca).

Gdyby wybory do parlamentu odbywały się w drugiej połowie sierpnia, poza Sejmem znalazłyby się: Prawica Rzeczpospolitej (1%) oraz Polska Partia Pracy - Sierpień’80 (0%).

Badanie przeprowadzono metodą wywiadów bezpośrednich (face to face) wspomaganych komputerowo (CAPI) w dniach 19-25 sierpnia 2014 roku na liczącej 980 osoby reprezentatywnej próbie losowej dorosłych mieszkańców Polski.

jkl

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.