Prezes KHW szantażuje szefa Sierpnia 80 w spółce

[2014-09-25 16:20:36]

Komisja Krajowa WZZ "Sierpień 80" złoży do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez prezesa Katowickiego Holdingu Węglowego, Romana Łoja. Powód: wykorzystywanie swojej funkcji do stosowania gróźb bezpośrednich oraz szantażu wobec przewodniczącego związku w KHW, Szczepana Kasińskiego.

Prezes Łój zagroził Kasińskiemu, że jeśli ten nie zaprzestanie wspierania protestów górników z "Kazimierza-Juliusza", to zostanie dyscyplinarnie zwolniony z pracy na podstawie art. 52 Kodeksu Pracy - informuje Bogusław Ziętek, szef władz krajowych "Sierpnia 80". W tym samym czasie, gdy pani premier i pan wojewoda próbują wypracować korzystane rozwiązania, prezes Holdingu uprawia sabotaż tych działań. Podejmuje niezgodne z prawem działania, zmierzające do złamania woli protestujących. Gratulujemy pani premier takich współpracowników... - dodaje.

W piątek związkowcy mają złożyć do prokuratury zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa przez prezesa KHW.

Rzecznik związku, Patryk Kosela komentuje to tak: - Mimo usilnych starań nie udało się złamać strajkujących pod ziemią sosnowieckiej kopalni górników, strasząc ich utratą pracy. Zatem teraz postanowiono zastraszyć związkowców. To nie są demokratyczne metody! Co będzie dalej? Nasyłanie wojska i policji na górników?! Przypominam, że już dawno w Polsce wywalczono wolne, niezależne i samorządne związki zawodowe.

160 górników kontynuuje protest pod ziemią. Ich żony natomiast w Urzędzie Wojewódzkim w Katowicach oczekują na spotkanie z wojewodą śląskim, Piotrem Litwą. Wojewoda uczestniczył dziś w Warszawie w spotkaniu z premier Ewą Kopacz.

wch

WARTOŚCI RODZINNE I PRAWICOWA POLITYKA NIENAWIŚCI
ZOOM
8 lipca (środa), godz. 18.30

7 lipca:

1954 - Weszła w życie ONZ-owska Konwencja o prawach politycznych kobiet.

1973 - W Norymberdze zmarł Max Horkheimer, niemiecki filozof i socjolog, jeden z twórców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

1992 - W Warszawie zmarła Seweryna Szmaglewska. Więźniarka obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau (1942-45), autorka „Dymów nad Birkenau”.

2003 - Powstała Zjednoczona Komunistyczna Partia Armenii.