Brazylia: Pierwsza tura wyborów nie wyłoni prezydenta

[2014-10-04 20:27:05]

Odbędzie się druga tura wyborów prezydenckich w Brazylii - wynika ze wstępnych sondaży. Na pewno o fotel prezydencki powalczy urzędująca prezydentka Dilma Rousseff. Nie wiadomo jeszcze, kto będzie jej rywalem.

Wstępne sondażowe wyniki dają Rousseff 40 proc. poparcia. Te same badania na drugim miejscu plasują biznesmena Aécio Nevesa z 24-procentowym poparciem, a na trzecim Marinę Silvę z ponad 21-procentowym poparciem. Różnica pomiędzy tymi dwoma kandydatami mieści się jednak w granicach błędu statystycznego.

Podczas badań pytano także o preferencje w drugiej turze. Jeśli spotkają się w niej Rousseff i Neves, to większe szanse ma urzędująca prezydentka. Sondaże dają jej poparcie 46 proc., przy prawie 41-procentowym poparciu Nevesa.

Drugą turę wyborów zaplanowano na 26 października.

jkl

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.