USA: Były wiceprezydent Dick Cheney broni tortur

[2014-12-14 20:13:51]

Były wiceprezydent USA Dick Cheney zapewnił, że metody przesłuchań stosowane przez CIA - kwestionowane dziś jako nielegalne - były skuteczne. W rozmowie z NBC przez lata bliski współpracownik prezydenta George'a W. Busha wyraził przekonanie, że osoby odpowiedzialne za program stosowania przemocy wobec więźniów posądzanych o związki z al-Kaidą powinny być nagrodzone, a nie krytykowane. Dodał, że gdyby przyszło mu dziś decydować o programie, zgodził by się na niego "w każdej chwili".

Cheney, komentując raport amerykańskiego Senatu na temat praktyk w więzieniu CIA w Guantanamo oraz w tajnych więzieniach na świecie, w tym w Polsce, mówił, że Amerykanie nie stosowali tortur. Tortury to to, co al-Kaida zrobiła trzem tysiącom Amerykanów 11 września - powiedział. Według niego, nie można porównywać tego do stosowanych przez CIA "rozszerzonych metod przesłuchań".

Zdaniem Cheneya te działania przynosiły skutek i pozwoliły zdobyć potrzebną CIA wiedzę. Były wiceprezydent zapewnił też, że o wszystkim wiedział prezydent Bush.

W opublikowanym na początku tego tygodnia raporcie komisji amerykańskiego Senatu napisano, że w latach 2002-2007 służby stosowały wobec więźniów z al-Kaidy podtapianie, poniżanie, pozbawianie snu czy wystawianie na chłód. Raport wywołał wiele kontrowersji na całym świecie.

jkl

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.