Syria: Niemal dwa tysiące osób zamordowanych przez Państwo Islamskie

[2014-12-28 22:09:51]

Liczba udokumentowanych egzekucji, których Państwo Islamskie dokonało w Syrii od ogłoszenia przez nie 29 czerwca kalifatu do 27 grudnia, wynosi 1878 – poinformowało Syryjskie Obserwatorium Praw Człowieka, opozycyjna organizacja z siedzibą w Londynie, dysponująca doniesieniami z wielu źródeł wojskowych, medycznych i cywilnych w Syrii.

Ofiary islamistów Państwa Islamskiego ginęły od kul, a także przez odcięcie głowy lub ukamienowanie w prowincjach: Dajr az-Zaur na wschodzie, Al-Hasaka na północnym wschodzie, Ar-Rakka i Aleppo na północy oraz Hims i Hama na zachodzie kraju.

Wśród 1878 ofiar było: 930 członków plemienia Szuaitat, które walczy z dżihadystami Państwa Islamskiego, 502 żołnierzy i prorządowych bojowników, których uprowadzili w trakcie walk, 120 własnych członków, z których większość próbowała uciec, by powrócić do swych krajów, a także 80 syryjskich rebeliantów i członków konkurencyjnego ugrupowania Front al-Nusra - syryjskiego odgałęzienia Al-Kaidy.

Zdaniem Obserwatorium rzeczywiste liczby ofiar Państwa Islamskiego w Syrii mogą być znacznie wyższe, gdyż setki ludzi przepadły w więzieniach IS.

Według analityków filmy z egzekucji przeprowadzanych przez dżihadystów IS, które są często zamieszczane w Internecie, mają zastraszyć cywilów i potencjalnych przeciwników, lecz także mają przyciągnąć nowych ekstremistów do szeregów IS.

jkl

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

7 lipca:

1919 - Wojska czechosłowackie zlikwidowały Słowacką Republikę Rad ze stolicą w Preszowie.

1973 - W Norymberdze zmarł Max Horkheimer, niemiecki filozof i socjolog, jeden z twórców neomarksistowskiej szkoły frankfurckiej.

1992 - W Warszawie zmarła Seweryna Szmaglewska. Więźniarka obozu koncentracyjnego Auschwitz-Birkenau (1942-45), autorka „Dymów nad Birkenau”.