Wrocław: Autor książki o Hitlerze skazany za nawoływanie do nienawiści

[2015-02-25 20:06:21]

Na sześć miesięcy ograniczenia wolności i prace społeczne został skazany Roman Z., autor książki "Jak pokochałem Adolfa Hitlera". 25 lutego wrocławski sąd orzekł, że w publikacji nawołuje on do nienawiści rasowej i narodowościowej. Wyrok nie jest prawomocny. Obrońca zapowiedział apelację.

Autor w książce wykazuje brak poszanowania dla praw człowieka i wolności. Dlatego orzeczono karę ograniczenia wolności i konieczności wykonywania prac społeczno-użytecznych, co powinno mieć charakter wychowawczy - wyjaśnił sędzia Michał Kupiec.

W ocenie sądu zawarte w książce treści mają jeden cel: wywołanie nienawiści wobec określonych grup narodowościowych i w pełni wyczerpują znamiona przestępstwa.

Autor używa dosadnych sloganów, hierarchizuje, używa pogardliwych i obraźliwych epitetów, czym znieważa te grupy, tym samym budując atmosferę nienawiści wobec określonych grup narodowościowych czy społecznych - powiedział sędzia.

Sąd orzekł, że mimo kontrowersyjnego tytułu książka nie propaguje jednak ustroju faszystowskiego, co również było jednym z zarzutów w akcie oskarżenia.

Śledztwo w tej sprawie rozpoczęło się w 2013 r., choć książkę wydano przed dziewięciu laty - w 2006 r. Doniesienie do prokuratury złożył pracownik wrocławskiego magistratu. Akt oskarżenia oparto m.in. na zeznaniu świadka, który kupił książkę, oraz na opinii dwóch biegłych. W trakcie procesu materiał dowodowy został uzupełniony m.in. o opinie biegłego informatyka, który stwierdził, że książka była sprzedawana przez wiele lat poprzez Internet. Był to dowód na to, że skazany autor dopuścił się przestępstwa z tzw. trybie ciągłym.

Roman Zieliński jest znaną postacią w środowisku kibiców klubu piłkarskiego Śląsk Wrocław. W grudniu 2014 r. został skazany na grzywnę w procesie o zakłócenie wykładu prof. Zygmunta Baumana na Uniwersytecie Wrocławskim w czerwcu 2013 r. O zakłócenie wykładu były obwinione 23 osoby, 18 z nich skazano na grzywny od 500 zł do 2 tys. zł.

jkl

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lipca:

1867 - Portugalia: Zniesiono stosowanie kary śmierci.

1876 - Zmarł Michał Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1879 - Urodził się Léon Jouhaux, francuski działacz związkowy. Założyciel CGT-Force Ouvrierè . Współzałożyciel MOP i Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych. 1951 Pokojowa Nagroda Nobla.

1921 - Chiny: Założono Komunistyczną Partię Chin (KPCh).

1956 - Prasa radziecka opublikowała utajniony do tej pory, choć od dawna znany na Zachodzie, fragment testamentu Lenina ostrzegający przed samowładztwem Stalina.

1962 - Belgijskie kolonie Burundi i Rwanda uzyskały niepodległość.

1980 - Po podwyżkach cen żywności strajki w Lublinie i zablokowanie węzła kolejowego.

1994 - Jaser Arafat powrócił do Strefy Gazy po 27 latach spędzonych na wygnaniu.

2000 - Odbył się XXXVI Kongres PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz, a przewodniczącym CKW Cezary Miżejewski.