Sokołów: "Niesłuszny" pomnik znowu zniszczony

[2015-02-26 11:23:44]

Nieznani sprawcy zniszczyli pomnik upamiętniający polskich i radzieckich spadochroniarzy z czasów II wojny światowej.

Do zniszczenia pomnika Desantu Spadochronowego I Armii Wojska Polskiego w Sokołowie doszło prawdopodobnie w niedzielę. Trzem żołnierzy utrącono głowy, czwartej ją odłupano. Odłamane zostały także karabiny, które trzymali w rękach. Na pomniku pojawiły się napisy: "Goń z pomnika bolszewika" oraz symbole "Polski walczącej". Wyrwano też część liter tworzących napis "Polskim i radzieckim spadochroniarzom", zostawiając jedynie ostatni wyraz i dopisując czarnym sprayem "zdrajcom".

Informacja o zniszczeniu pomnika trafiła do urzędu gminy, który powiadomił policję.

Apelujemy do wszystkich Państwa, którzy mogli być przypadkowymi świadkami wandalizmu o przekazywanie wszelkich informacji pomocnych w ujęciu sprawców - czytamy na stronie Urzędu Gminy Lubasz.

Gmina, która jest właścicielem pomnika, prawdopodobnie wkrótce przystąpi do jego naprawy. To nie pierwszy taki akt wandalizmu. Pomnik zniszczono wcześniej półtora roku temu. We 2013 roku nieznani sprawcy, podobnie jak teraz, uszkodzili bryłę i tablice pamiątkowe, a pozostałości monumentu pomazali sprayem.

Pomnik stoi przy trasie Czarnków-Szamotuły, między Klempiczem a Sokołowem. Powstał w 1974 roku. Jego autorem jest Jerzy Sobociński. Upamiętnia on miejsce lądowania spadochroniarzy, którzy działali w obrębie Puszczy Noteckiej jesienią i zimą 1944 r.

wch

Fot. www.lubasz.pl

UKRAINA – JAK POKONAĆ ROSYJSKĄ INWAZJĘ, JEŚLI NIE POPRZEZ NATO?
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 115
16 marca (środa), godz. 18.30

22 maja:

1885 - W Paryżu zmarł Victor Hugo, francuski pisarz, poeta, dramaturg i polityk o postępowych poglądach.

1885 - Urodził się Giacomo Matteotti, sekretarz generalny Włoskiej Partii Socjalistycznej. Zamordowany przez faszystów.

1922 - Urodził się José Craveirinha, mozambicki dziennikarz i poeta tworzący w jęz. portugalskim uważany za największego poetę Mozambiku. Działał w lewicowym ruchu FRELIMO, walczącym o niepodległość Mozambiku.

1928 - We lwowskim procesie przywódcy Białoruskiej Robotniczo-Włościańskiej "Hromady" zostali skazani na wyroki wieloletniego więzienia.

1942 - W Warszawie zmarł Adam Próchnik, przewodniczący KC Polskich Socjalistów, działacz oświatowy, historyk.

2005 - W Atenach zmarł Charilaos Florakis, grecki działacz komunistyczny.

2005 - Wybory prezydenckie w Mongolii wygrał Nambaryn Enchbajar, kandydat lewicowej Mongolskiej Partii Ludowo-Rewolucyjnej.

2015 - W Irlandii jako pierwszym kraju na świecie zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci poprzez referendum.