Chile: Michelle Bachelet zdymisjonowała wszystkich ministrów

[2015-05-07 11:38:50]

Prezydentka Chile Michelle Bachelet (na zdjęciu) w środę 6 maja niespodziewanie zażądała dymisji wszystkich ministrów jej gabinetu. Poinformowała, że w ciągu 72 godzin ogłosi decyzję o nowym jego składzie.

Kilka godzin temu poprosiłam wszystkich ministrów aby złożyli dymisję. W ciągu 72 godzin podejmę decyzję, którzy z nich pozostaną, a którzy odejdą - powiedziała Bachelet w wywiadzie dla telewizji Canal 13 udzielonym w środę wieczorem. Nadszedł czas na zmianę gabinetu - dodała.

Popularność centrolewicowej Bachelet spadła w ostatnich tygodniach do rekordowo niskiego poziomu 31 proc. po ujawnieniu serii skandali korupcyjnych, które wstrząsnęły jej gabinetem.

Zaufanie do polityków i czołowych biznesmenów drastycznie spadło w rezultacie skandalu z nielegalnym finansowaniem kampanii wyborczych prawicowych polityków przez jeden z banków.

Wyszedł też na jaw skandal z kredytem bankowym i lukratywną transakcją w dziedzinie handlu nieruchomościami, w którą zamieszany był m. in. syn pani prezydent i jej synowa. Bachelet konsekwentnie utrzymywała, że nic nie wiedziała o całej sprawie. Jednak w udzielonym w środę wywiadzie przyznała, że popełniła "poważne błędy" nie reagując natychmiast po tym jak skandal nagłośniły media.

Skandale znacznie osłabiły pozycję pani prezydent w okresie, w którym próbuje przeforsować ambitny program reform systemu oświaty, opieki zdrowotnej i walki z bezrobociem.

Komentatorzy przypominają że Bachelet wygrała w 2014 wybory prezydenckie pod hasłami walki z patologiami życia publicznego i nierównościami społecznymi.

Większość polityków z Partii Socjalistycznej, do której należy Bachelet, powitała z zadowoleniem jej decyzję o dymisji gabinetu. Dobre posunięcie, pani prezydent! Rezygnacja oznacza początek nowego etapu - napisał na Twitterze lewicowy senator Carlos Montes.

Reuter podkreśla, że nie jest jasne, który z ministrów pozostanie w składzie gabinetu. Tradycyjnie minister finansów, którym obecnie jest Albetto Arenas, pozostaje na swym stanowisku przez całą czteroletnią kadencję.

jkl

Fot. Wikimedia Commons

25 LAT POLSKI W NATO(WSKICH WOJNACH)
Warszawa, ul. Długa 29, I piętro, sala 116 (blisko stacji metra Ratusz)
13 marca 2024 (środa), godz. 18.30
Poszukuję
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.