Łódź: Amerykanie szantażują władze Uniwersytetu

[2005-07-04 18:28:04]

Władze Uniwersytetu Łódzkiego skarżą się, że Amerykanie nie wywiązują się z umowy offsetowej, którą USA zawarły z Polską, sprzedając samoloty F-16. Nie tak wyobrażaliśmy sobie amerykańską solidność - stwierdził prof. Wojciech Katner, prorektor UŁ i jednocześnie dyrektor programu offsetowego.

Uniwersytetowi Łódzkiemu powierzono realizację naukowo-innowacyjnej części programu offsetowego. Władze uczelni zainwestowały w Akcelerator Technologii i Centrum Innowacyjne oraz stworzyły bazę przedsiębiorstw, które miałyby współpracować przy wdrażaniu nowych technologii. Specjaliści Uniwersytetu wybrali także technologie, które chcieliby wprowadzać w Polsce, lecz Amerykanie odmówili ich udostępnienia, a zaoferowali ich... sprzedaż.

Jeśli nie akceptujemy działań Amerykanów, oni zamiast odpowiedzieć, co poprawią, straszą nas, że wycofają się z projektu. To brzmi jak szantaż! Najlepszy dowód to zawieszenie finansowania w roku 2004. Jeśli nie chcemy podpisać rozliczenia opiewającego na abstrakcyjnie wysokie kwoty, jakie rzekomo mieliśmy zyskać na offsecie, i żądamy szczegółowego wyliczenia, to nam się mówi, że program zostanie zlikwidowany i zastąpiony innym zobowiązaniem offsetowym - powiedział prof. Katner. Władze Uniwersytetu wystąpiły do premiera Marka Belki o podjęcie działań w celu wyegzekwowania zapisów umowy offsetowej. Rząd wydłużył o pół roku czas na realizację obowiązków offsetowych Amerykanów oraz doprowadził do zmian zasad rozliczeń finansowych na korzystniejsze dla łódzkiej uczelni.

Prof. Katner wątpi jednak w skuteczność działań rządu. Mam wrażenie, że Amerykanie chcą umowę offsetową zrealizować jak najtaniej, skąpiąc rzeczywistych dolarów - twierdzi profesor.

Przypomnijmy, że Polska wybrała zakup samolotów wielozadaniowych od oferenta amerykańskiego, odrzucając ofertę francuską i szwedzką. Władze polskie podkreślały, że o wyborze oferty decydowały między innymi korzystne zapisy umowy offsetowej zaproponowane przez Amerykanów.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Weekend z Dąbrowszczakami we Wrocławiu
Wrocław, Possitive Day, ul. Bogusławkiego 41
23-25.08.2019
Lewica na Śląsku
Siemianowice Śl., ul. Topolowa 1a
20 sierpnia (wtorek), godz. 18.00
Cieszyn: Polska mniejszych i średnich miast
Świetlica Krytyki Politycznej "Na Granicy" w Cieszynie, ul. Przykopa 20
30 sierpnia (piątek), godz. 18.00-20.00

20 sierpnia:

1618 - Król Zygmunt III Waza wydał dekret zabraniający drukowania i sprzedaży antysemickiego dzieła "Zwierciadło Korony Polskiej" S. Miczyńskiego, które przyczyniło się do pogromu Żydów w Krakowie.

1940 - Meksyk: Na rozkaz Stalina agent NKWD Ramon Mercader dokonał zamachu na Lwa Trockiego.

1944 - W Pokrytkach k. Mławy oddziały Armii Ludowej stoczyły największą bitwę partyzancką na wcielonych do Rzeszy ziemiach polskich.

1952 - Zmarł Kurt Schumacher, jeden z przywódców powojennej SPD.

1955 - Wybuchły kilkudniowe antyfrancuskie zamieszki w Algierii i Maroku, w których zginęło ponad 500 osób.