Łódź: Amerykanie szantażują władze Uniwersytetu

[2005-07-04 18:28:04]

Władze Uniwersytetu Łódzkiego skarżą się, że Amerykanie nie wywiązują się z umowy offsetowej, którą USA zawarły z Polską, sprzedając samoloty F-16. Nie tak wyobrażaliśmy sobie amerykańską solidność - stwierdził prof. Wojciech Katner, prorektor UŁ i jednocześnie dyrektor programu offsetowego.

Uniwersytetowi Łódzkiemu powierzono realizację naukowo-innowacyjnej części programu offsetowego. Władze uczelni zainwestowały w Akcelerator Technologii i Centrum Innowacyjne oraz stworzyły bazę przedsiębiorstw, które miałyby współpracować przy wdrażaniu nowych technologii. Specjaliści Uniwersytetu wybrali także technologie, które chcieliby wprowadzać w Polsce, lecz Amerykanie odmówili ich udostępnienia, a zaoferowali ich... sprzedaż.

Jeśli nie akceptujemy działań Amerykanów, oni zamiast odpowiedzieć, co poprawią, straszą nas, że wycofają się z projektu. To brzmi jak szantaż! Najlepszy dowód to zawieszenie finansowania w roku 2004. Jeśli nie chcemy podpisać rozliczenia opiewającego na abstrakcyjnie wysokie kwoty, jakie rzekomo mieliśmy zyskać na offsecie, i żądamy szczegółowego wyliczenia, to nam się mówi, że program zostanie zlikwidowany i zastąpiony innym zobowiązaniem offsetowym - powiedział prof. Katner. Władze Uniwersytetu wystąpiły do premiera Marka Belki o podjęcie działań w celu wyegzekwowania zapisów umowy offsetowej. Rząd wydłużył o pół roku czas na realizację obowiązków offsetowych Amerykanów oraz doprowadził do zmian zasad rozliczeń finansowych na korzystniejsze dla łódzkiej uczelni.

Prof. Katner wątpi jednak w skuteczność działań rządu. Mam wrażenie, że Amerykanie chcą umowę offsetową zrealizować jak najtaniej, skąpiąc rzeczywistych dolarów - twierdzi profesor.

Przypomnijmy, że Polska wybrała zakup samolotów wielozadaniowych od oferenta amerykańskiego, odrzucając ofertę francuską i szwedzką. Władze polskie podkreślały, że o wyborze oferty decydowały między innymi korzystne zapisy umowy offsetowej zaproponowane przez Amerykanów.

Bartłomiej Kacper Przybylski

Zapraszam

27 maja:

1525 - Po torturach ścięto Thomasa Münzera, przywódcę powstania chłopskiego w Niemczech, przez Marksa nazywanego "prekursorem komunizmu".

1797 - Zginął François Babeuf, radykalny polityk francuski z okresu Wielkiej Rewolucji Francuskiej, teoretyk wczesnego komunizmu.

1906 - Urodził się Buddhadasa Bhikkhu, tajski mnich buddyjski, twórca idei "Oświeconego Społeczeństwa" i socjalizmu dhammicznego.

1919 - M. Niedziałkowski zgłosił w Sejmie w imieniu Związku Polskich Posłów Socjalistycznych projekt konstytucji, określający reformy ustrojowe, mające umożliwić przejście od kapitalizmu do socjalizmu drogą parlamentarną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1964 - Zmarł Jawaharlal Nehru, indyjski mąż stanu, przywódca socjalistycznego skrzydła Indyjskiego Kongresu Narodowego w okresie walki o niepodległość, premier Indii.

2002 - Péter Medgyessy z Węgierskiej Partii Socjalistycznej został premierem Węgier.