Parada Równości przeszła ulicami Warszawy

[2015-06-14 23:56:24]

W sobotę, 13 czerwca ulicami Warszawy przeszła Parada Równości, w której wzięło udział kilkanaście tysięcy osób. Mottem tegorocznej manifestacji było hasło „Równe prawa – wspólna sprawa”. Motto streszcza 12 postulatów, które dotyczą między innymi mniejszości etnicznych, religijnych, narodowych, osób LGBT, osób z niepełnosprawnością, ale także otwierania przestrzeni miejskich, edukacji antydyskryminacyjnej czy też poszanowania praw zwierząt.

Paradę otworzyła pełnomocniczka rządu ds. równego traktowania, Małgorzata Fuszara, która objęła przemarsz swoim patronatem. W demonstracji brali udział między innymi przedstawiciele partii Razem, Sojuszu Lewicy Demokratycznej, Federacji Młodych Socjaldemokratów, Zielonych, Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, Młodych Socjalistów.

Uczestnicy Parady mieli transparenty z napisami: „My też jesteśmy rodziną”, „Małżeństwa dla wszystkich z prawem do adopcji”, „Tak dla ustawy o uzgodnieniu płci”, „Każdy ma prawo być sobą”, „Nie ma wolności bez homoseksualności”, „Szkoły są świeckie, jeszcze się Dziwisz?”, ,,Otwarta Rzeczpospolita przyjaznym domem dla uchodźców i obcokrajowców”, ,,Miasto otwarte, przyjazne dla lokalnej społeczności”.

W tym roku poparcia udzieliło Paradzie Równości 33 ambasadorów. Pod listem otwartym w tym roku podpisali się między innymi ambasadorzy Argentyny, Australii, Brazylii, Kanady, Chile, Francji, Niemiec, Izraela, Czarnogóry, Republiki Południowej Afryki, Wielkiej Brytanii, Stanów Zjednoczonych czy Wenezueli.

Parada rozpoczęła się przed Sejmem, zaś zakończyła się na pl. Teatralnym. Manifestacja przebiegła spokojnie.

Piotr Szumlewicz

28 lutego:

1925 - Urodził się Józef Kaleta, ekonomista, polityk, poseł na Sejm I, II i III kadencji.

1986 - W zamachu zginął Olof Palme, przewodniczący Szwedzkiej Socjaldemokratycznej Partii Robotniczej, premier Szwecji.

1991 - Zakończyła się I wojna w Zatoce Perskiej

2011 - W Suhar w Omanie kontynuowano protesty, w których zginęła jedna osoba, a 20 odniosło obrażenia