Łódź: 110. rocznica Powstania Łódzkiego

[2015-06-21 11:09:53]

20 czerwca w Łodzi odbyły się obchody 110 rocznicy Powstania Łódzkiego 1905 roku.

Obchody rozpoczęły się złożeniem wieńców pod pomnikiem upamiętniającym wydarzenia 1905 roku. Kwiaty złożyli przedstawiciele miasta, Ruchu Sprawiedliwości Społecznej, Inicjatywy Pracowniczej, Krytyki Politycznej, Związku Legionistów oraz radni SLD.

Pod pomnikiem wystąpił Krakowski Chór Rewolucyjny, który odśpiewał "Czerwony Sztandar", "Łodziankę" oraz "Gdy naród do boju".

Druga część uroczystości odbyła się wieczorem w centrum miasta. Spod tablicy upamiętniającej walki na barykadach, znajdującej się na ul. 1905 roku kilkuset zebranych przeszło na ul. Piotrkowską. Towarzyszyły im występy Krakowskiego Chóru Rewolucyjnego oraz teatru ulicznego. W pochodzie wzięli udział członkowie Krytyki Politycznej, RSS, OZZ IP, Razem oraz Komunistycznej Partii Polski.

Wznoszono okrzyki "Niech żyje strajk powszechny" i "Niech żyje ośmiogodzinny dzień pracy". W związanych z rewolucją 1905 roku miejscach rozkładane były odezwy strajkowe z tego okresu.

Powstanie Łódzkie rozpoczęło się 22 czerwca 1905 roku w odpowiedzi na masakrę demonstrantów w dniu poprzednim. Do strajku powszechnego wezwały SDKPiL oraz Bund, a PPS wysłał bojowców do osłony demonstracji. W dniach 22-24 czerwca toczyły się w łodzi walki o ponad 100 barykad. Carskie wojska stłumiły bunt robotników 24 czerwca. W walkach zginęło co najmniej 200 osób.

Piotr Ciszewski

fot. Michał Iljin

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

25 czerwca:

1678 - Wenecjanka Elena Cornaro Piscopia jako pierwsza kobieta otrzymała stopień naukowy doktora.

1903 - W Motihari w Bengalu urodził się George Orwell (właśc. Eric Arthur Blair), pisarz, socjalista; walczył w czasie wojny domowej w Hiszpanii w szeregach Milicji Robotniczej POUM.

1905 - Rewolucja 1905: Starcia z wojskiem w Częstochowie; 20 zabitych.

1984 - Zmarł na AIDS Michel Foucault, francuski filozof i historyk. Przedstawiciel poststrukturalizmu. W latach 1950-53 członek Francuskiej Partii Komunistycznej.

2003 - Holenderskie feministki z organizacji Kobiety na falach wpłynęły statkiem Langenort do portu we Władysławowie.

2005 - Bułgaria: Opozycyjna koalicja lewicowa wygrała wybory parlamentarne.