Sondaż: PiS - 34 proc., PO - 20 proc., Kukiz - 17 proc.

[2015-06-22 22:22:49]

Gdyby wybory odbywały się w połowie czerwca, najwięcej głosów zdobyłoby PiS (wspólnie z Solidarną Polską i Polską Razem) - 34 proc. Drugie miejsce zajęłaby PO z poparciem 20 proc., a trzecie - jeszcze formacja Pawła Kukiza – wynika z sondażu TNS Polska. Do Sejmu weszłyby tylko te trzy ugrupowania. Wśród pozostałych, o które pytano w badaniu, SLD uzyskało 4 proc. wskazań, PSL – 3 proc., partia KORWiN – 2 proc. pytanych, a NowoczesnaPL, Twój Ruch, Nowa Prawica i Ruch Narodowy – po 1 proc.

Wśród ogółu osób, które zgłosiły chęć wzięcia udziału w wyborach, 16 proc. nie było przekonanych, której z partii przekazać poparcie.

TNS Polska zauważa, że najnowszy sondaż jest pierwszym, w którym zapytano o trzy nowe ugrupowania: ruch Pawła Kukiza, NowoczesnąPL Ryszarda Petru i o Partię Razem (miała 0 wskazań).

Według sondażu udział w wyborach deklarowało w sposób zdecydowany 29 proc. respondentów, 35 proc. - raczej wzięłoby w nich udział, 17 proc. zdecydowanie nie zamierzało pójść na wybory, 13 proc. - raczej nie, a 6 proc. jeszcze nie wiedziało.

Sondaż przeprowadzono w dniach 12-17 czerwca 2015 roku na ogólnopolskiej, reprezentatywnej próbie 990 mieszkańców Polski w wieku 18 i więcej lat.

jkl

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

1 lipca:

1867 - Portugalia: Zniesiono stosowanie kary śmierci.

1876 - Zmarł Michał Bakunin, rosyjski myśliciel, rewolucjonista. Uznawany za jednego z ojców anarchizmu, a ściślej - jego kolektywistycznej wersji.

1879 - Urodził się Léon Jouhaux, francuski działacz związkowy. Założyciel CGT-Force Ouvrierè . Współzałożyciel MOP i Międzynarodowej Konfederacji Związków Zawodowych. 1951 Pokojowa Nagroda Nobla.

1921 - Chiny: Założono Komunistyczną Partię Chin (KPCh).

1956 - Prasa radziecka opublikowała utajniony do tej pory, choć od dawna znany na Zachodzie, fragment testamentu Lenina ostrzegający przed samowładztwem Stalina.

1962 - Belgijskie kolonie Burundi i Rwanda uzyskały niepodległość.

1980 - Po podwyżkach cen żywności strajki w Lublinie i zablokowanie węzła kolejowego.

1994 - Jaser Arafat powrócił do Strefy Gazy po 27 latach spędzonych na wygnaniu.

2000 - Odbył się XXXVI Kongres PPS; przewodniczącym RN został Piotr Ikonowicz, a przewodniczącym CKW Cezary Miżejewski.