Czechy: Rząd za ograniczeniem wydatków na kampanie wyborcze

[2015-07-30 20:16:30]

Czeski rząd przyjął projekt nowelizacji ustaw wyborczych wprowadzającej limit wydatków partii na ich kampanie przed wyborami, co w przypadku wyborów do Izby Poselskiej miałoby wynosić 90 mln koron (14 mln złotych) - podała w czwartek prasa czeska.

W myśl nowelizacji partie musiałyby także zakładać przejrzyste konta wyborcze i poddać swą gospodarkę finansową kontroli ze strony specjalnie stworzonego w tym celu niezależnego urzędu.

Zmiany te weszłyby jednak w życie dopiero w roku 2017 i dlatego nie znajdą zastosowania w przyszłorocznych wyborach do rad krajów (województw) i jednej trzeciej Senatu.

Według przyjętego w środę przez rząd projektu nowelizacji każde z ugrupowań lub ruchów nie mogłoby wydać na kampanię przed wyborami do Izby Poselskiej więcej niż 90 mln koron. W przypadku wyborów do rad krajów byłoby to maksymalnie 5 mln koron (770 tys. złotych) na jeden kraj, a wyborów do Senatu 2,5 mln koron (380 tys. złotych) na jednego kandydata na senatora.

Limit wydatków każdej partii na kampanię przed wyborami do Parlamentu Europejskiego ma wynosić 50 mln koron (7,7 mln złotych). Taka sama granica ma obowiązywać wobec kandydatów w wyborach na prezydenta państwa.

Żadnych restrykcji finansowych nie będzie za to w kampaniach przed wyborami komunalnymi, w tym wyborami do mającej podobne uprawnienia jak rada kraju rady miasta stołecznego Pragi.

Nad przestrzeganiem limitów czuwać ma nowy urząd nadzoru nad finansami partii i ruchów politycznych z prawem nakładania grzywien w wysokości do 500 tys. koron (76 tys. złotych) oraz sankcji pieniężnych za przekraczanie limitów ze stawką 150 proc. kwoty przekraczającej wyznaczoną górną granicę.

jkl

13 kwietnia:

1808 - Urodził się Leon Rzewuski, polski magnat, uczestnik powstania listopadowego, socjalista.

1825 - We Wrocławiu urodził się Ferdynand Lassalle, jeden z twórców niemieckiej socjaldemokracji.

1854 - W Mławie urodziła się Anna Tomasiewicz-Dobrska, pierwsza polska lekarka, ginekolog, położnik, pediatra.

1885 - W Budapeszcie urodził się György Lukács, filozof marksistowski i historyk literatury, estetyki; działacz międzynarodowego ruchu robotniczego.

1901 - W Paryżu urodził się Jacques Lacan, psychiatra i psychoanalityk francuski, twórca i reformator francuskiej szkoły psychoanalizy.

1919 - W Monachium proklamowano Bawarską Republikę Rad.

1922 - W Butiama urodził się Julius Nyerere, socjalistyczny polityk tanzański, w latach 1964-1985 prezydent Tanzanii.

1993 - "Financial Times" podał, że dyrekcja EBOiR wydała dwukrotnie większe sumy na cele reprezentacyjne niż na pomoc dla krajów Europy Środkowo-Wschodniej.

2002 - Po nieudanym puczu wojskowym Hugo Chávez powrócił po dwóch dniach na urząd prezydenta Wenezueli.

2009 - Pożar hotelu socjalnego w Kamieniu Pomorskim - zginęły 23 osoby, a 21 zostało rannych.

2014 - W Sewilli zmarł Ernesto Laclau, argentyński filozof, przedstawiciel postmarksizmu. Profesor i wykładowca teorii politycznej na Uniwersytecie w Essex. Wraz z Chantal Mouffe wspólautor książki "Hegemonia i strategia socjalistyczna" (1985).

2016 - Sooronbaj Dżeenbekow (SDPK) został premierem Kirgistanu.