AI domaga się śledztwa ONZ w sprawie wojny domowej w Jemenie

[2015-09-25 13:33:43]

ONZ powinna przeprowadzić śledztwo ws. łamania międzynarodowego prawa humanitarnego przez wszystkie strony wojny domowej w Jemenie - zaapelowała w piątek organizacja Amnesty International (AI). Konflikt w Jemenie pochłonął już ponad 4,5 tys. ofiar.

Nalegamy, by podczas trwającej w Genewie sesji Rady Praw Człowieka ONZ utworzyło specjalną komisję śledczą w tej sprawie - zakomunikowała AI. Według jej działaczy ten śmiercionośny konflikt doprowadził do kryzysu humanitarnego i jest przyczyną wielkiego cierpienia ludności cywilnej.

Rok temu w Jemenie szyiccy rebelianci Huti przejęli kontrolę nad Saną, stolicą kraju. Walczą o obalenie prezydenta Abd ar-Raba Mansura Al-Hadiego. Od marca rebeliantów atakuje koalicja państw arabskich pod egidą Arabii Saudyjskiej.

22 września koalicja zrzuciła bombę na dwa domy w Sanie, zabijając przynajmniej 20 mieszkańców. Dzień wcześniej podobne naloty doprowadziły do śmierci ok. 50 osób.

Pozostająca pod kontrolą ruchu Huti agencja prasowa Saba poinformowała, że w zeszłym tygodniu w wyniku nalotów koalicji zginęło przynajmniej 236 osób.

AI uważa, że większość ofiar wśród cywilów spowodowały ataki arabskiej koalicji i oskarża ją o używanie bomb kasetowych, których wykorzystywania zakazało ponad 100 państw.

Organizacja mówi także o łamaniu praw człowieka przez Huti. Na początku września siły Huti wystrzeliły rakietę ziemia-ziemia w kierunku bazy wojskowej w prowincji Marib, w wyniku czego zginęło ponad 60 żołnierzy, w większości obywateli Zjednoczonych Emiratów Arabskich. W odwecie arabska koalicja zintensyfikowała naloty.

Prezydent Jemenu wraz z ministrami swojego rządu na początku roku uciekł z Jemenu do Arabii Saudyjskiej. 16 września rzecznik rządu poinformował, że władze powróciły do kraju. Rząd ma na razie urzędować w Adenie, na południu Jemenu, skąd siłom prorządowym udało się ostatnio wyprzeć Huti.

Według danych ONZ w wyniku wojny domowej zginęło już ponad 4,5 tys. osób. AI informuje, że blisko 1,5 mln ludzi musiało opuścić swoje miejsca zamieszkania.

jkl

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

30 czerwca:

1611 - W lochach wileńskiego ratusza wykonano wyrok śmierci na włoskim kalwiniście Franco de Franco, który został w Polsce skazany na śmierć ze względów wyznaniowych.

1924 - Zmarł Franciszek Stefczyk, działacz spółdzielczy, nauczyciel. W 1889 założył pierwszą na ziemiach polskich wiejską kasą oszczędnościowo-pożyczkową.

1935 - Senegal: Obradował pierwszy kongres Senegalskiej Partii Socjalistycznej.

1960 - Kongo uzyskało niepodległość od Belgii.

1966 - USA: Powstała National Organization for Women (NOW), największa amerykańska organizacja feministyczna.

1980 - Zmarła Halina Snopkiewicz, postępowa powieściopisarka, tłumaczka, autorka powieści dla młodzieży.

2005 - Hiszpania: Parlament przyjął ustawę legalizującą małżeństwa par homoseksualnych.

2006 - Zmarł Murray Bookchin, jeden z głównych teoretyków współczesnego społecznego anarchizmu.

2017 - Niemcy: Zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.