Niemcy: Kilkadziesiąt tysięcy osób protestuje w Berlinie przeciwko TTIP

[2015-10-10 15:46:46]

Kilkadziesiąt tysięcy osób w sobotę bierze udział w demonstracji w Berlinie przeciwko planowanej umowie UE-USA o wolnym handlu (TTIP). Niemieccy przeciwnicy porozumienia obawiają się m. in. obniżenia standardów w dziedzinie ochrony środowiska.

Protestujący, domagający się "sprawiedliwego handlu światowego", zgromadzili się przed Dworcem Głównym w Berlinie, oczekując na przemówienie szefa partii Zieloni Antona Hofreitera. Program demonstracji przewiduje marsz przez miasto w kierunku Kolumny Zwycięstwa w Tiergarten, gdzie odbędzie się wiec końcowy.

Organizatorzy zapowiedzieli udział 50 tys. osób; telewizja publiczna ARD mówi - powołując się na dane policji - o 40 tys. uczestników.

Demonstrację w Berlinie zorganizowały związki zawodowe oraz organizacje ochrony środowiska i ochrony konsumentów. Przeciwnikami porozumienia z USA i Kanadą (CETA) są partie opozycyjne - Zieloni i Lewica.

Krytycy obu porozumień obawiają się obniżenia obowiązujących w Europie standardów ekologicznych i socjalnych. Niepokoi ich perspektywa zniesienia ceł oraz utrzymywanie w tajemnicy szczegółów negocjacji. Domagają się przerwania negocjacji z USA i odrzucenia ratyfikacji umowy z Kanadą.

UE i USA mają jeszcze w październiku wymienić się nowymi ofertami taryf celnych w ramach rozmów o umowie o wolnym handlu (TTIP). Komisja Europejska chce przyspieszyć utrzymywane w tajemnicy przed opinią publiczną negocjacje, by do końca roku mieć propozycje tekstu wszystkich rozdziałów.

Tajne rozmowy UE-USA na temat transatlantyckiej umowy handlowo-inwestycyjnej (tzw. TTIP) toczą się od 2013 roku. Bruksela liczy jednak na to, że rozmowy uda się zakończyć przed zaplanowanymi za rok wyborami w USA.

jkl

27 listopada:

1892 - W Paryżu zakończył się zjazd działaczy polskich organizacji socjalistycznych, który utworzył Związek Zagraniczny Socjalistów Polskich i przyjął założenia do "Szkicu programu Polskiej Partii Socjalistycznej".

1924 - Na kongresie w Poznaniu utworzono Unię Związków Społdzielczych w Polsce.

1924 - Początek zakończonego częściowym zwycięstwem strajku 120 tysięcy włokniarzy (głównie okręg łódzki); postulaty płacowe.

1978 - Założono Partię Pracujących Kurdystanu (PKK).

1986 - W całej Francji 600 tys. studentów i licealistów manifestowało przeciwko forsowanemu przez prawicowy rząd projektowi zmian w szkolnictwie wyższym.

2005 - Manuel Zelaya wygrał wybory prezydenckie w Hondurasie.