Portugalia: Lewicowy rząd podniósł płacę minimalną

[2015-12-25 10:20:18]

Od pierwszego stycznia pensja minimalna wrośnie o 25 euro, do 530 euro miesięcznie - ogłosił w środę portugalski rząd socjalisty Antonio Costy. Decyzję podjęto pomimo "bezowocnych negocjacji" z pracodawcami i pracownikami.

Chociaż nie osiągnięto formalnego porozumienia, (...) nikt nie sprzeciwił się podniesieniu płacy minimalnej do 530 euro - napisano w komunikacie rady ministrów. Jej zdaniem z tego rozwiązania, które zapowiadane było w programie socjalistów, skorzysta ponad 500 tys. pracowników.

Socjaliści zawiązali sojusz z radykalną lewicą pod hasłem sprzeciwu wobec programu oszczędnościowego. Obecny rząd chce podnosić pensję minimalną każdego roku, by w roku 2019 wynosiła ona 600 euro.

Szef portugalskiej opozycji Pedro Passos Coelho skrytykował tę decyzję, mówiąc, że to "nakładanie na gospodarkę dodatkowych kosztów, którym może ona nie podołać". Jednak zdaniem rządu, który zapowiedział także wzrost wysokości emerytur i świadczeń dla rodzin, jest wręcz przeciwnie - celem tego rozwiązania jest zwiększenie siły nabywczej Portugalii oraz stymulowanie wzrostu gospodarczego.

Już w piątek portugalski parlament obniżył głosami lewicowej większości nadzwyczajny podatek od dochodów części pracowników sektora prywatnego. Takie decyzje stanowią realizację strategii nowego rządu polegającej na stopniowym odchodzeniu od surowych posunięć oszczędnościowych, które wymogły na Portugalii Unia Europejska i Międzynarodowy Fundusz Walutowy

jkl

CZY KLASA PRACOWNICZA XXI WIEKU MOŻE OBALIĆ KAPITALIZM?
Polscy Hodżyści
Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

18 sierpnia:

1906 - Wanda Krahelska z OB PPS dokonała nieudanego zamachu bombowego na generała-gubernatora warszawskiego G. Skałona.

1919 - Wybuch strajku powszechnego w Zagłębiu Dąbrowskim; żądania ekonomiczne i polityczne - w tym uwolnienia 186 członków Rady Delegatów Robotniczych.

1920 - W więzieniu we Wronkach strażnicy dotliwie pobili więźniarki-komunistki, m.in. Marię Koszutską.

1944 - W obozie koncentracyjnym w Buchenwaldzie został zamordowany Ernst Thälmann, niemiecki polityk, działacz komunistyczny.

1971 - Australia i Nowa Zelandia wycofały swoje wojska z Wietnamu.

1979 - Kanclerz RFN Helmut Schmidt (SPD) złożył oficjalną wizytę w Polsce.

1980 - Rozpoczął się strajk w Stoczni im. Adolfa Warskiego w Szczecinie.