Olbrzymie różnice między regionami w UE

[2016-02-29 16:00:39]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2014 roku.

Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2014 roku wynosiła 27.500 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 266% średniej unijnej, Irlandii – 134%, Holandii – 131%, Austrii – 130%, w Danii – 125%. Niemczech – 124% i Szwecji – 123%

Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 47%, Rumunia – 55%, Chorwacja – 59%, Łotwa – 64%, Węgry i Polska – po 68%.

Najbogatszym regionem UE w 2014 roku była zachodnia część Londynu, gdzie PKB na osobę w parytecie siły nabywczej wynosił aż 539% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 266%, Bruksela – 207%, Hamburg – 206%, wschodnia część Londynu – 204%, Bratysława – 186%, Oberbayern – 179%, Il de France – 178%, Praga – 173%, Sztokholm – 172%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2014 roku był bułgarski region Severozapaden, gdzie PKB na mieszkańca wynosił tylko 30% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły francuski region Mayotte – 31%, bułgarskie Severen tsentralen – 32% i Yuzhen tsentralen – 34% oraz rumuński Nord Est – 34%.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się 5 polskich województw Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47%, Podkarpackie i Warmińsko-mazurskie – po 48% oraz Podlaskie i Świętokrzyskie – po 49%. 15 polskich województw ma PKB poniżej 75% średniej unijnej (75% to poziom, poniżej którego regiony mogą liczyć na szczególne wsparcie z unijnych funduszy). Jedynym wyjątkiem jest województwo Mazowieckie, którego PKB wynosi 108% średniej.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

24 października:

1929 - Krach na giełdzie nowojorskiej zapoczątkował tzw. wielki kryzys.

1934 - Prezydent RP Ignacy Mościcki wydał rozporządzenie o utworzeniu Zakładu Ubezpieczeń Społecznych (ZUS).

1936 - W Hiszpanii sformowano batalion im. Jarosława Dąbrowskiego pod dowództwem Bolesława (Stanisława) Ulanowskiego.

1942 - Gwardia Ludowa dokonała pierwszego zamachu bombowego na Café Club.

1943 - Oddział GL im. gen. Józefa Bema stoczył całodzienną bitwę z obławą niemiecką w lasach na Diablej Górze na Kielecczyźnie.

1956 - Imre Nagy został premierem Węgier.

1956 - Władysław Gomułka wygłosił przemówienie do kilkuset tysięcy osób podczas wiecu na Placu Defilad w Warszawie.

1970 - Salvador Allende został wybrany prezydentem Chile.

2005 - W Detroit zmarła Rosa Parks, amerykańska działaczka na rzecz praw człowieka, będąca symbolem walki z segregacją rasową.