Olbrzymie różnice między regionami w UE

[2016-02-29 16:00:39]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2014 roku.

Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2014 roku wynosiła 27.500 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 266% średniej unijnej, Irlandii – 134%, Holandii – 131%, Austrii – 130%, w Danii – 125%. Niemczech – 124% i Szwecji – 123%

Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 47%, Rumunia – 55%, Chorwacja – 59%, Łotwa – 64%, Węgry i Polska – po 68%.

Najbogatszym regionem UE w 2014 roku była zachodnia część Londynu, gdzie PKB na osobę w parytecie siły nabywczej wynosił aż 539% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 266%, Bruksela – 207%, Hamburg – 206%, wschodnia część Londynu – 204%, Bratysława – 186%, Oberbayern – 179%, Il de France – 178%, Praga – 173%, Sztokholm – 172%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2014 roku był bułgarski region Severozapaden, gdzie PKB na mieszkańca wynosił tylko 30% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły francuski region Mayotte – 31%, bułgarskie Severen tsentralen – 32% i Yuzhen tsentralen – 34% oraz rumuński Nord Est – 34%.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się 5 polskich województw Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47%, Podkarpackie i Warmińsko-mazurskie – po 48% oraz Podlaskie i Świętokrzyskie – po 49%. 15 polskich województw ma PKB poniżej 75% średniej unijnej (75% to poziom, poniżej którego regiony mogą liczyć na szczególne wsparcie z unijnych funduszy). Jedynym wyjątkiem jest województwo Mazowieckie, którego PKB wynosi 108% średniej.

Piotr Szumlewicz

"Bezpieczeństwo, głupcze?”
Warszawa, biuro Fundacji Friedricha Eberta, ul. Podwale 11
28 czerwca (wtorek), godz. 17.15
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!
Trwa batalia o Twoją prywatność. Włącz się!
cała Polska
aż wygramy;)
Prawo do płacy!
Teren całego kraju
od 15 listopada

27 czerwca:

1816 - Amerykańskie okręty wojenne ostrzelały Algier.

1869 - W Kownie urodziła się Emma Goldman, teoretyczka anarchizmu, bojowniczka o prawa kobiet.

1875 - Zjazd zjednoczeniowy niemieckiej socjaldemokracji w Gotha. We wspólną partię łączą się niemieccy zwolennicy Marksa i Lassalle'a.

1893 - USA: Krach na giełdzie nowojorskiej.

1905 - Doszło do buntu załogi na pancerniku rosyjskiej floty czarnomorskiej Potiomkin.

1952 - Gwatemala: Postępowy prezydent Jacobo Arbenz ogłosił reformę rolną.

1954 - Otwarcie pierwszej na świecie elektrowni jądrowej w Obnińsku koło Moskwy.

1960 - Zmarł Harry Pollitt, brytyjski działacz komunistyczny. Współzałożyciel KP Wlk. Brytanii w 1920, od 1956 jej przewodniczący.

1969 - USA: Stonewall riots – nowojorskie zamieszki, które wybuchły na tle dyskryminacji mniejszości seksualnych po ataku policji na pub "Stonewall Inn". Zapoczątkowało to amerykański i światowy ruch walki o prawa mniejszości seksualnych.

1973 - Zmarł Earl Browder, przywódca Partii Komunistycznej USA w latach 1932-45.

1993 - Irak: USA zbombardowały siedzibę irackiego wywiadu - na Bagdad spadły 23 pociski "Tomahawk".

2010 - Na Islandii zalegalizowano małżeństwa osób tej samej płci.

2010 - Umiarkowani członkowie partii Synaspismós opuścili koalicję SYRIZA i utworzyli partię Demokratyczna Lewica (DIMAR).