Olbrzymie różnice między regionami w UE

[2016-02-29 16:00:39]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2014 roku.

Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2014 roku wynosiła 27.500 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 266% średniej unijnej, Irlandii – 134%, Holandii – 131%, Austrii – 130%, w Danii – 125%. Niemczech – 124% i Szwecji – 123%

Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 47%, Rumunia – 55%, Chorwacja – 59%, Łotwa – 64%, Węgry i Polska – po 68%.

Najbogatszym regionem UE w 2014 roku była zachodnia część Londynu, gdzie PKB na osobę w parytecie siły nabywczej wynosił aż 539% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 266%, Bruksela – 207%, Hamburg – 206%, wschodnia część Londynu – 204%, Bratysława – 186%, Oberbayern – 179%, Il de France – 178%, Praga – 173%, Sztokholm – 172%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2014 roku był bułgarski region Severozapaden, gdzie PKB na mieszkańca wynosił tylko 30% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły francuski region Mayotte – 31%, bułgarskie Severen tsentralen – 32% i Yuzhen tsentralen – 34% oraz rumuński Nord Est – 34%.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się 5 polskich województw Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47%, Podkarpackie i Warmińsko-mazurskie – po 48% oraz Podlaskie i Świętokrzyskie – po 49%. 15 polskich województw ma PKB poniżej 75% średniej unijnej (75% to poziom, poniżej którego regiony mogą liczyć na szczególne wsparcie z unijnych funduszy). Jedynym wyjątkiem jest województwo Mazowieckie, którego PKB wynosi 108% średniej.

Piotr Szumlewicz

Międzynarodowa konferencja "Gender, Generations, Communism in Central and South-Eastern Europe"
Warszawa, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72, sala 144
16-18 listopada 2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 listopada:

1803 - Haiti: Zwycięstwo powstańców nad wojskami francuskimi w bitwie pod Vertières.

1918 - Zaprzysiężono rząd socjalisty Jędrzeja Moraczewskiego.

1918 - Urodził się Ludwik Hass, historyk, znawca wolnomularstwa, działacz trockistowski.

1921 - Pozbawienie nietykalności poselskiej komunisty Tomasza Dąbala i wydanie go sądowi pod zarzutem działalnośc antypaństwowej.

1939 - Urodziła się Margaret Atwood, kanadyjska pisarka, poetka i krytyczka literacka nawiązująca do feminizmu. Autorka m.in. "Opowieści podręcznej" sfilmowanej przez Volkera Schloendorffa.

1980 - Rozpoczęto wydobycie w Kopalnie Węgla Brunatnego "Bełchatów".

2002 - Socjaldemokrata Georgi Pyrwanow (BSP) wygrał w II turze wybory prezydenckie w Bułgarii.

2007 - Katastrofa górnicza w kopalni im. Zasiadki w Doniecku na Ukrainie, w wyniku której zginęło 100 górników.