Olbrzymie różnice między regionami w UE

[2016-02-29 16:00:39]

Eurostat przedstawił porównawcze dane na temat bogactwa poszczególnych regionów w Unii Europejskiej. Raport dotyczy Produktu Krajowego Brutto na jednego mieszkańca przy uwzględnieniu parytetu siły nabywczej w 2014 roku.

Zgodnie z danymi średnia dla całej Unii Europejskiej w 2014 roku wynosiła 27.500 euro na osobę.

Największe PKB w UE było w: Luksemburgu – 266% średniej unijnej, Irlandii – 134%, Holandii – 131%, Austrii – 130%, w Danii – 125%. Niemczech – 124% i Szwecji – 123%

Najmniejszy PKB na osobę miały: Bułgaria – 47%, Rumunia – 55%, Chorwacja – 59%, Łotwa – 64%, Węgry i Polska – po 68%.

Najbogatszym regionem UE w 2014 roku była zachodnia część Londynu, gdzie PKB na osobę w parytecie siły nabywczej wynosił aż 539% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły: Luksemburg – 266%, Bruksela – 207%, Hamburg – 206%, wschodnia część Londynu – 204%, Bratysława – 186%, Oberbayern – 179%, Il de France – 178%, Praga – 173%, Sztokholm – 172%.

Najbiedniejszym regionem UE w 2014 roku był bułgarski region Severozapaden, gdzie PKB na mieszkańca wynosił tylko 30% średniej unijnej. Kolejne miejsca zajęły francuski region Mayotte – 31%, bułgarskie Severen tsentralen – 32% i Yuzhen tsentralen – 34% oraz rumuński Nord Est – 34%.

W pierwszej dwudziestce najbiedniejszych regionów znalazło się 5 polskich województw Najbiedniejsze województwa to Lubelskie – 47%, Podkarpackie i Warmińsko-mazurskie – po 48% oraz Podlaskie i Świętokrzyskie – po 49%. 15 polskich województw ma PKB poniżej 75% średniej unijnej (75% to poziom, poniżej którego regiony mogą liczyć na szczególne wsparcie z unijnych funduszy). Jedynym wyjątkiem jest województwo Mazowieckie, którego PKB wynosi 108% średniej.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

25 kwietnia:

1921 - Komisja Centralna Związków Zawodowych podjęła uchwałę o zerwaniu stosunków z KPRP i zwalczaniu komunistów w ruchu związkowym.

1947 - Założono Robotniczą Spółdzielnię Wydawniczą „Prasa” .

1974 - W Portugalii postępowi oficerowie skupieni wokół Ruchu Sił Zbrojnych dokonali zamachu stanu, w wyniku którego obalono rządy dyktatorskie (tzw. rewolucja goździków).

1975 - W Portugalii Partia Socjalistyczna wygrała wybory do Zgromadzenia Narodowego.

1981 - 45 robotników zostało napromieniowanych podczas remontu w japońskiej elektrowni atomowej w mieście Tsuruga.

2004 - Socjaldemokrata Heinz Fischer został prezydentem Austrii.

2005 - Socjaldemokrata Jiří Paroubek został premierem Czech.

2009 - Socjaldemokraci i Zieloni wygrali przedterminowe wybory parlamentarne na Islandii.