Prawicowi ekstremiści świętują za zgodą władz

[2016-04-17 21:37:20]

Obóz Narodowo-Radykalny 16 kwietnia zorganizował w Białymstoku obchody swojej 92. rocznicy istnienia. Z tej okazji do miasta zjechało kilkuset bojówkarzy, którzy wzięli udział najpierw w mszy świętej, a potem w ulicznej demonstracji.

Kościelną uroczystość poprowadził znany z ksenofobicznych poglądów ks. Jacek Międlar, który niedawno został odwołany z jednej z wrocławskich parafii za głoszenie swoich bulwersujących poglądów. Tym razem Międlar patronował polskim bojówkarzom i faszystom z włoskiej organizacji Forza Nuova. „Zero tolerancji dla ogarniętej nowotworem złośliwym Polski i Polaków. Zero tolerancji dla tego nowotworu. Ten nowotwór wymaga chemioterapii (…) i tą chemioterapią jest bezkompromisowy narodowo-katolicki radykalizm” – krzyczał podczas kazania. Mszę dla islamofobów, rasistów i neonazistów w Białymstoku koncelebrował między innymi ks. Leon Grygorczuk – duszpasterz podlaskiej policji.

Po zakończeniu mszy polscy nacjonaliści przy pomocy włoskich kolegów uformowali kolumny ze sztandarami, a następnie przemaszerowali ulicami miasta. Wśród haseł były między innymi: „Śmierć wrogom ojczyzny!”, „Precz z żydowską okupacją!”, „Nie tęczowa, nie czerwona, tylko Polska narodowa”, „Wielka Polska katolicka”.

Część zjazdu skrajnej prawicy odbyła się w studenckim klubie „Gwint”, mieszczącym się w budynku Politechniki Białostockiej. Podczas koncertu wystąpiła otwarcie neonazistowska grupa Nordica. Mimo protestów lewicowych środowisk, rektor uczelni Lech Dzienis nie zdecydował się na cofnięcie nacjonalistom pozwolenia na organizację imprezy, tłumacząc, że na zmianę planów było za późno. Jednocześnie ze względu ze względu na obecność bojówkarzy w okolicach kampusu, biuro stosunków międzynarodowych działające przy Politechnice zaleciło zagranicznym studentom, aby nie opuszczali budynku akademiku od godz. 11:00 w sobotę do 3:00 w niedzielę. Politechnika w oficjalnym oświadczeniu ostrzegała ich przez zagrożeniem ze strony rasistów.

Partia lewicowa na symulatorze politycznym
Discord
Historia Czerwona
Komintern (SH)

2 lipca:

1778 - W Ermenonville zmarł Jan Jakub Rousseau, postępowy francuski pisarz, filozof i pedagog, twórca koncepcji swobodnego wychowania.

1839 - Bunt niewolników na statku Amistad.

1840 - W Rzymie zmarł Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1843 - W Cassino urodził się Antonio Labriola filozof, teoretyk marksizmu, działacz włoskiego ruchu robotniczego.

1925 - Urodził się Patrice Lumumba, kongijski polityk lewicowy. Pierwszy premier niepodległego Konga. Obalony i zamordowany.

1925 - Urodził się Medgar Evers, aktywista ruchu na rzecz praw obywatelskich czarnej ludności w USA; zamordowany w 1963.

1928 - W Wielkiej Brytanii kobiety, które ukończyły 21. rok życia otrzymały czynne i bierne prawo wyborcze.

1949 - Zmarł Georgi Dymitrow, bułgarski działacz komunistyczny. 1933 oskarżony przez nazistów o podpalenie Reichstagu. Uniewinniony. 1946 premier Bułgarii. 1948 sekretarz generalny BPK.

1964 - Prezydent USA Lyndon Johnson podpisał ustawę o swobodach obywatelskich dla Afroamerykanów. Dokument ten podpisał również Martin Luther King.

1976 - Zjednoczenie Wietnamu Północnego z Południowym i utrworzenie Socjalistycznej Republiki Wietnamu.

1979 - Przez uczestników ROPCiO z Krakowa został założony Ruch Porozumienia Polskich Socjalistów. Byli to: Krzysztof Bzdyl, Krzysztof Gąsiorowski, Stanisław Janik-Palczewski, Romana Kahl-Stachniewicz, Mieczysław Majdzik i Stanisław Tor.

1994 - Nowe prawo mieszkaniowe, wprowadzone przez rząd SLD-PSL, zezwoliło na eksmisję na bruk.

2006 - W Managui zmarł Herty Lewites, lewicowy polityk nikaraguański, minister w sandinistowskim rządzie w latach 1979-90.