Eurostat o deficycie i długu publicznym

[2016-04-22 18:41:13]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat poziomu długu publicznego i deficytu finansów publicznych w krajach należących do Unii Europejskiej.

Pod koniec 2015 roku dług publiczny w UE wyniósł 85,2% PKB i był niższy o 1,6 pkt proc. niż pod koniec 2014 roku oraz o 1,4 pkt proc. wyższy niż w 2012 roku.

Najbardziej zadłużone są Grecja – 176,9% PKB, Włochy – 132,7%, Portugalia – 129,0%, Cypr – 108,9%. Najmniejsze zadłużenie mają Estonia – 9,7%, Luksemburg – 21,4%, Bułgaria – 26,7% i Łotwa – 36,4%. W Polsce pod koniec ubiegłego roku dług publiczny wynosił 51,3% PKB.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące deficytu finansów publicznych. Wynika z nich, że w 2015 roku w całej UE wynosił on średnio 2,4%, czyli o 0,6 pkt proc. mniej niż rok wcześniej i o 1,8 pkt proc. mniej niż w 2012 roku. W trzech krajach odnotowano nadwyżki w finansach publicznych – w Luksemburgu – 1,2%, w Niemczech – 0,6% i w Estonii – 0,4%. W Szwecji odnotowano równowagę w finansach publicznych. Największy deficyt finansów publicznych w ubiegłym roku był w Grecji – 7,2%, w Hiszpanii – 5,1% oraz Portugalii i Wielkiej Brytanii – po 4,4%. W Polsce deficyt wyniósł 2,6%.

Dochody finansów publicznych w UE stanowiły średnio 45,0% PKB, a wydatki 47,4%. Eurostat wskazuje, że w porównaniu z 2014 rokiem wydatki zmniejszyły się o 0,8 pkt proc, a dochody o 0,2 pkt proc.

Najmniejszy udział dochodów publicznych w PKB w 2015 roku zanotowano w Irlandii – 32,8%, w Rumunii – 34,8% na Litwie – 34,9% oraz na Łotwie – 35,9%. Również Polska znalazła się zdecydowanie poniżej unijnej średniej z dochodami na poziomie 38,9%.

Największy udział dochodów publicznych w PKB zanotowano w Finlandii – 55,5%, Francji – 53,2%, Dania – 53,6% i w Austrii – 50,6%.

Najniższe wydatki publiczne w 2015 roku miały natomiast: Irlandia i Litwa – po 35,1%, Rumunia – 35,5% oraz Łotwa – 37,2%. Również tutaj Polska usytuowała się wyraźnie poniżej unijnej średniej, mając wydatki na poziomie 41,5%.

Najwyższe wydatki publiczne w PKB w 2015 roku miały zaś Finlandia – 58,3%, Francja – 56,8%, Dania – 55,7% i Grecja – 55,3%.

Piotr Szumlewicz

Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

26 marca:

1794 - W manufakturze Rehana w Warszawie wybuchł bunt przymusowo umieszczonych w niej robotników, spowodowany potwornymi warunkami bytowymi. Stłumiono go siłą.

1807 - W Lisowie urodził się Bogdan Jański, pierwszy chronologicznie polski socjalista, saintsimonista.

1905 - Zamach bombowy bojowca PPS Stefana Okrzei na cyrkuł policyjny w Warszawie, dokonany w celu zwabienia i zamordowania oberpolicmajstra Nolkena. W toku walki Okrzeja został ranny i aresztowany

1936 - W Częstochowie policja zaatakowała protestujących bezrobotnych, zabijając jedną osobę i raniąc kilka.

1940 - W Baltimore urodziła się Nancy Pelosi, od 2007 r. Spiker Izby Reprezentantów USA. Reprezentuje lewe skrzydło Partii Demokratycznej.

1942 - W Nowym Jorku urodziła się Erica Jong, amerykańska poetka, powieściopisarka, eseistka, przedstawicielka nurtu feministycznego w literaturze.

1995 - Zakończenie XXX Kongresu PPS - przyjęcie uchwały o zjednoczeniu PPS Mulaka i Ikonowicza.

2005 - Zmarł James Callaghan, brytyjski polityk, 1976-79 premier W. Brytanii z ramienia Partii Pracy.