Eurostat o deficycie i długu publicznym

[2016-04-22 18:41:13]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat poziomu długu publicznego i deficytu finansów publicznych w krajach należących do Unii Europejskiej.

Pod koniec 2015 roku dług publiczny w UE wyniósł 85,2% PKB i był niższy o 1,6 pkt proc. niż pod koniec 2014 roku oraz o 1,4 pkt proc. wyższy niż w 2012 roku.

Najbardziej zadłużone są Grecja – 176,9% PKB, Włochy – 132,7%, Portugalia – 129,0%, Cypr – 108,9%. Najmniejsze zadłużenie mają Estonia – 9,7%, Luksemburg – 21,4%, Bułgaria – 26,7% i Łotwa – 36,4%. W Polsce pod koniec ubiegłego roku dług publiczny wynosił 51,3% PKB.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące deficytu finansów publicznych. Wynika z nich, że w 2015 roku w całej UE wynosił on średnio 2,4%, czyli o 0,6 pkt proc. mniej niż rok wcześniej i o 1,8 pkt proc. mniej niż w 2012 roku. W trzech krajach odnotowano nadwyżki w finansach publicznych – w Luksemburgu – 1,2%, w Niemczech – 0,6% i w Estonii – 0,4%. W Szwecji odnotowano równowagę w finansach publicznych. Największy deficyt finansów publicznych w ubiegłym roku był w Grecji – 7,2%, w Hiszpanii – 5,1% oraz Portugalii i Wielkiej Brytanii – po 4,4%. W Polsce deficyt wyniósł 2,6%.

Dochody finansów publicznych w UE stanowiły średnio 45,0% PKB, a wydatki 47,4%. Eurostat wskazuje, że w porównaniu z 2014 rokiem wydatki zmniejszyły się o 0,8 pkt proc, a dochody o 0,2 pkt proc.

Najmniejszy udział dochodów publicznych w PKB w 2015 roku zanotowano w Irlandii – 32,8%, w Rumunii – 34,8% na Litwie – 34,9% oraz na Łotwie – 35,9%. Również Polska znalazła się zdecydowanie poniżej unijnej średniej z dochodami na poziomie 38,9%.

Największy udział dochodów publicznych w PKB zanotowano w Finlandii – 55,5%, Francji – 53,2%, Dania – 53,6% i w Austrii – 50,6%.

Najniższe wydatki publiczne w 2015 roku miały natomiast: Irlandia i Litwa – po 35,1%, Rumunia – 35,5% oraz Łotwa – 37,2%. Również tutaj Polska usytuowała się wyraźnie poniżej unijnej średniej, mając wydatki na poziomie 41,5%.

Najwyższe wydatki publiczne w PKB w 2015 roku miały zaś Finlandia – 58,3%, Francja – 56,8%, Dania – 55,7% i Grecja – 55,3%.

Piotr Szumlewicz

Co po turbokapitaliźmie?
Wrocław, ul. Kołłątaja 31
27 września (czwartek), godz. 17.00
Pokaz filmu "Solidarność według kobiet" w Amsterdamie
Amsterdam, Cinema of the Dam'd, ul. Overtoom 301
29 września (sobota), godz. 19.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

23 września:

1900 - Rozpoczął obrady V Kongres II Międzynarodówki, który powołał Międzynarodowe Biuro Socjalistyczne. W jego skład jako polscy delegaci weszli: B. A. Jędrzejowski z PPS, H. Diamand z PPSD, C. Wojnarowska z SDKPiL

1923 - W Bułgarii wybuchło powstanie wrześniowe, zainicjowane przez Bułgarską Partię Komunistyczną w odpowiedzi na prawicowo-wojskowy zamach stanu.

1939 - Ukazał się ostatni numer "Robotnika".

1973 - Zmarł Pablo Neruda, poeta chilijski, laureat nagrody Nobla.

1976 - Komitet Obrony Robotników (KOR) ogłosił swoje powstanie. Za cel postawił sobie udzielanie pomocy prawnej, lekarskiej i finansowej represjonowanym. Wśród jego założycieli byli m.in. J.Kuroń i J.J.Lipski.

1993 - Górnicy likwidowanej kopalni "Żory" rozpoczęli okupację budynku Państwowej Agencji Węgla Kamiennego w Katowicach.

2004 - Zmarł Winston Cenac, premier Saint Lucii (Karaiby) w latach 1981-82, reprezentujący Partię Pracy.

2010 - Francja: Przeciwko planowanej przez rząd N. Sarkozy’ego tzw. reformie emerytur protestowało ok. 1 mln osób.