Eurostat o deficycie i długu publicznym

[2016-04-22 18:41:13]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił dane na temat poziomu długu publicznego i deficytu finansów publicznych w krajach należących do Unii Europejskiej.

Pod koniec 2015 roku dług publiczny w UE wyniósł 85,2% PKB i był niższy o 1,6 pkt proc. niż pod koniec 2014 roku oraz o 1,4 pkt proc. wyższy niż w 2012 roku.

Najbardziej zadłużone są Grecja – 176,9% PKB, Włochy – 132,7%, Portugalia – 129,0%, Cypr – 108,9%. Najmniejsze zadłużenie mają Estonia – 9,7%, Luksemburg – 21,4%, Bułgaria – 26,7% i Łotwa – 36,4%. W Polsce pod koniec ubiegłego roku dług publiczny wynosił 51,3% PKB.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące deficytu finansów publicznych. Wynika z nich, że w 2015 roku w całej UE wynosił on średnio 2,4%, czyli o 0,6 pkt proc. mniej niż rok wcześniej i o 1,8 pkt proc. mniej niż w 2012 roku. W trzech krajach odnotowano nadwyżki w finansach publicznych – w Luksemburgu – 1,2%, w Niemczech – 0,6% i w Estonii – 0,4%. W Szwecji odnotowano równowagę w finansach publicznych. Największy deficyt finansów publicznych w ubiegłym roku był w Grecji – 7,2%, w Hiszpanii – 5,1% oraz Portugalii i Wielkiej Brytanii – po 4,4%. W Polsce deficyt wyniósł 2,6%.

Dochody finansów publicznych w UE stanowiły średnio 45,0% PKB, a wydatki 47,4%. Eurostat wskazuje, że w porównaniu z 2014 rokiem wydatki zmniejszyły się o 0,8 pkt proc, a dochody o 0,2 pkt proc.

Najmniejszy udział dochodów publicznych w PKB w 2015 roku zanotowano w Irlandii – 32,8%, w Rumunii – 34,8% na Litwie – 34,9% oraz na Łotwie – 35,9%. Również Polska znalazła się zdecydowanie poniżej unijnej średniej z dochodami na poziomie 38,9%.

Największy udział dochodów publicznych w PKB zanotowano w Finlandii – 55,5%, Francji – 53,2%, Dania – 53,6% i w Austrii – 50,6%.

Najniższe wydatki publiczne w 2015 roku miały natomiast: Irlandia i Litwa – po 35,1%, Rumunia – 35,5% oraz Łotwa – 37,2%. Również tutaj Polska usytuowała się wyraźnie poniżej unijnej średniej, mając wydatki na poziomie 41,5%.

Najwyższe wydatki publiczne w PKB w 2015 roku miały zaś Finlandia – 58,3%, Francja – 56,8%, Dania – 55,7% i Grecja – 55,3%.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Konferencja "Żydzi a rewolucja październikowa"
Warszawa, Instytut Historyczny UW, Sala Kolumnowa (parter)
19 października, godz. 11.15-19.00
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017

21 października:

1902 - USA: Zakończył się 5-miesięczny strajk górników zrzeszonych w United Mine Workers.

1918 - Po opuszczeniu więzienia Karol Liebknecht stanął na czele Związku Spartakusa.

1920 - W Czechosłowacji ukazał się pierwszy numer dziennika "Rudé Právo", centralnego organu KPCz.

1934 - Rada Naczelna PPS warunkowo uznała możliwość współpracy z KPP.

1941 - W Londynie zmarł Herman Lieberman, polityk PPS, skazany w procesie brzeskim, minister sprawiedliwości w rządzie Wł. Sikorskiego.

1945 - Wybory we Francji: kobiety po raz pierwszy głosują; zwycięstwo wyborcze komunistów (26 proc. głosów).

1956 - Władysław Gomułka został I sekretarzem KC PZPR i rozpoczął cześciową reformę systemu.

1961 - W Belmont w Stanach Zjednoczonych zmarł Karl Korsch, wybitny filozof marksistowski, działacz ruchu robotniczego, atakował zarówno leninizm jak i centryzm i rewizjonizm.

1967 - Sto tysięcy demonstrantów protestowało w Waszyngtonie przeciwko wojnie w Wietnamie; doszło do starć z wojskiem.

1969 - Socjaldemokrata Willy Brandt został wybrany na kanclerza RFN.

1998 - Socjaldemokrata Massimo D'Alema został premierem Włoch.