GUS: Stopa bezrobocia spadła do 10%

[2016-04-26 22:54:15]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w marcu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec marca stopa bezrobocia wyniosła 10,0% i w porównaniu do marca 2015 r. spadła o 1,5 pkt. proc, a w porównaniu do lutego 2016 r. o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1600 tys. bezrobotnych, czyli o 260 tys. mniej niż rok wcześniej i o 52 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,1% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 16,5%, kujawsko-pomorskim – 13,6%, zachodniopomorskim oraz podkarpackim – po 13,3%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 6,3%, śląskie – 8,2%, mazowieckie i małopolskie – po 8,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 31,2%, kętrzyńskim – 27,3% (woj. warmińsko-mazurskie), braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 26,9% i piskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 26,6%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,5%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,8%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,9% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i w Sopocie (woj. pomorskie) – po 3,4%.

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 czerwca:

1929 - Urodził się Jürgen Habermas, niemiecki filozof i socjolog, kontynuator szkoły frankfurckiej, gł. przedstawiciel teorii krytycznej.

1929 - Początek VI plenum KC KPP odbywającego się w Berlinie, na którym działacze "większości" odsunięci zostają od kierowania partią; Julian Leszczyński-Leński sekretarzem generalnym.

1974 - Zachodnioniemiecki Bundestag przyjął legalizację aborcji na żądanie w pierwszych trzech miesiącach ciąży.

2007 - W Hawanie zmarła Vilma Espín, kubańska działaczka państwowa, rewolucjonistka, wieloletnia przewodnicząca Kubańskiej Federacji Kobiet.