GUS: Stopa bezrobocia spadła do 10%

[2016-04-26 22:54:15]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w marcu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec marca stopa bezrobocia wyniosła 10,0% i w porównaniu do marca 2015 r. spadła o 1,5 pkt. proc, a w porównaniu do lutego 2016 r. o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1600 tys. bezrobotnych, czyli o 260 tys. mniej niż rok wcześniej i o 52 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,1% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 16,5%, kujawsko-pomorskim – 13,6%, zachodniopomorskim oraz podkarpackim – po 13,3%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 6,3%, śląskie – 8,2%, mazowieckie i małopolskie – po 8,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 31,2%, kętrzyńskim – 27,3% (woj. warmińsko-mazurskie), braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 26,9% i piskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 26,6%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,5%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,8%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,9% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i w Sopocie (woj. pomorskie) – po 3,4%.

Piotr Szumlewicz

Czerwoni Kosynierzy Gdyńscy 1939 - prawda czy mit?
Warszawa, Siedziba Stowarzyszenia Wolnego Słowa, ul. Marszałkowska 7
25 września (poniedziałek), godz. 17.30-20.30
Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Zapal Znicz Dla Kacpra
Katowice, Rynek
23 września (sobota), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

24 września:

1856 - Urodził się Ludwik Waryński, działacz i ideolog polskiego ruchu socjalistycznego, publicysta. Współtwórca pierwszych kółek socjalistycznych w Królestwie Polskim oraz kas oporu. Współtwórca I Proletariatu.

1922 - W wyborach do Sejmu Śląskiego I kadencji PPS uzyskała 17 proc. głosów.

1927 - Sąd Partyjny PPS wykluczył Jędrzeja Moraczewskiego z partii za jego udział w rządzie Józefa Piłsudskiego.

1938 - Rada Naczelna PPS skrytykowała politykę rządu polskiego względem Czechosłowacji.

2004 - Zmarła Françoise Sagan, francuska pisarka, uznawana za jedną z największych postaci francuskiej literatury powojennej.

2005 - W wypadku samochodowym zginął Daniel Podrzycki. W latach 1989-92 działacz i współzałożyciel NSZZ "Solidarność 80". Założyciel Wolnego Związku Zawodowego "Sierpień 80" oraz Polskiej Partii Pracy i ich długoletni przewodniczący.