GUS: Stopa bezrobocia spadła do 10%

[2016-04-26 22:54:15]

Główny Urząd Statystyczny przedstawił dane dotyczące stopy bezrobocia rejestrowanego w marcu 2016 r. Wynika z nich, że pod koniec marca stopa bezrobocia wyniosła 10,0% i w porównaniu do marca 2015 r. spadła o 1,5 pkt. proc, a w porównaniu do lutego 2016 r. o 0,3 pkt proc.

W urzędach pracy na koniec marca zarejestrowanych było 1600 tys. bezrobotnych, czyli o 260 tys. mniej niż rok wcześniej i o 52 tys. więcej osób niż miesiąc wcześniej.

Z ogólnej liczby bezrobotnych 86,1% stanowiły osoby bez prawa do zasiłku.

Główny Urząd Statystyczny przedstawił też dane dotyczące liczby bezrobotnych oraz stopy bezrobocia według województw, podregionów i powiatów.

Najwyższą stopę bezrobocia odnotowano w województwach: warmińsko-mazurskim – 16,5%, kujawsko-pomorskim – 13,6%, zachodniopomorskim oraz podkarpackim – po 13,3%. Najniższą stopą bezrobocia charakteryzowały się województwa: wielkopolskie – 6,3%, śląskie – 8,2%, mazowieckie i małopolskie – po 8,5%.

GUS podał też dane dotyczące stopy bezrobocia w poszczególnych podregionach i powiatach. Wynika z nich, że najwyższe bezrobocie jest w powiecie szydłowieckim (woj. mazowieckie) – 31,2%, kętrzyńskim – 27,3% (woj. warmińsko-mazurskie), braniewskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 26,9% i piskim (woj. warmińsko-mazurskie) – 26,6%, a najniższe w Poznaniu (woj. wielkopolskie) – 2,5%, w powiecie kępińskim (woj. wielkopolskie) – 2,8%, w powiecie poznańskim (woj. wielkopolskie) – 2,9% oraz w Warszawie (woj. mazowieckie) i w Sopocie (woj. pomorskie) – po 3,4%.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

27 lipca:

1794 - Przewrót 9 thermidora we Francji i aresztowanie Maksymiliana Robespierre'a.

1830 - Francja: Rewolucja Lipcowa. W dzień po tym jak król Karol X podjął decyzję o rozwiazaniu parlamentu, znacznym ograniczeniu praw wyborczych i zaostrzeniu cenzury, paryscy robotnicy i studenci wznieśli na ulicach barykady.

1904 - W Tomaszowie Mazowiekim urodził się Oskar Lange, wybitny polski ekonomista i polityk. W latach 1927-48 w PPS, następnie w PZPR.

1941 - W zajętym przez Wehrmacht Lwowie ukraińscy szowiniści w trakcie 3-dniowego pogromu (tzw. Dni Petlury) zamordowali 1500–2000 Żydów.

1946 - W Paryżu zmarła Gertrude Stein, amerykańska pisarka, poetka i feministka.

1993 - Cła nałożone przez USA na polską stal uczyniły jej eksport do tego kraju nieopłacalnym.

1996 - 2 osoby zginęły, a ponad 100 zostało rannych w zamachu bombowym w trakcie koncertu zorganizowanego z okazji odbywających się w Atlancie igrzysk olimpijskich.

2006 - 4 górników zginęło w wyniku tąpnięcia w KWK "Pokój" w Rudzie Śląskiej.