Eurostat: Najwyższe wskaźniki zatrudnienia w Szwecji

[2016-04-26 23:33:33]

Eurostat przedstawił raport na temat poziomu zatrudnienia w Unii Europejskiej. Zgodnie z nim w 2015 roku 70,1% mieszkańców UE w wieku 20-64 lata miało pracę. Rok wcześniej wskaźnik zatrudnienia wynosił 69,2%, w szczytowym 2008 roku – 70,3%. Stopa zatrudnienia nieustannie rosła w latach 2002-2008, a następnie zmniejszała się w latach 2008-2013, po czym znowu zaczęła rosnąć. Eurostat wskazuje, że stopa zatrudnienia mężczyzn w zeszłym roku wynosiła 75,9%, czyli o 0,9 pkt proc. więcej niż w 2014 roku, ale o 1,9 pkt proc. mniej niż w 2008 roku. Tymczasem poziom zatrudnienia kobiet regularnie rośnie – w ubiegłym roku wynosił 64,3%, w 2014 roku 63,5%, a w 2008 roku 62,8%.

Najwyższy odsetek zatrudnionych w zeszłym roku był w Szwecji – 80,5%, Niemczech – 78,0%, Wielkiej Brytanii – 76,9% oraz Danii i Estonii – po 76,5%. Najgorzej sytuacja wyglądała w Grecji, gdzie zatrudnionych było 54,9% osób w wieku lat 20-64, Chorwacji i Włoszech – po 60,5% oraz Hiszpanii – 62,0%. W Polsce wskaźnik zatrudnienia w zeszłym roku wyniósł 67,8%, a więc był niższy od średniej unijnej o 2,3 pkt proc.

Eurostat podkreśla, że w ostatnich latach zmniejszyła się różnica w zatrudnieniu kobiet i mężczyzn. W 2002 roku wynosiła ona aż 17,3%, a w 2015 roku 11,6%. We wszystkich krajach UE wyższy odsetek mężczyzn pracuje niż kobiet. Najmniejsza różnica występuje w Finlandii – 2,1 pkt proc., na Litwie – 2,4 pkt proc., Łotwie – 4,0 pkt proc. i w Szwecji – 4,2 pkt proc. Największa różnica jest we Włoszech – 20,0 pkt proc., w Grecji – 18,0 pkt proc., w Rumunii – 17,5 pkt proc. i w Czechach – 16,6 pkt proc. W Polsce różnica między zatrudnieniem mężczyzn i kobiet wynosi 13,8 pkt proc., więc przekracza średnią unijną o 2,2 pkt proc.

Eurostat przedstawił też wskaźniki zatrudnienia wśród ludzi starszych (55-64 lata). W minionym roku wynosiło ono 53,3%, dwa lata temu – 51,8%, w 2008 roku 45,5%, a w 2002 roku 38,1%. Zatrudnienie wśród seniorów w 2015 roku najwyższe było w Szwecji – 74,5%, Niemczech – 66,2%, Danii – 64,7% i Estonii – 64,5%. Najmniej osób z tej grupy wiekowej miało pracę w Grecji – 34,3%, w Słowenii – 36,6%, w Luksemburgu – 38,4% i w Chorwacji – 39,0%. W Polsce w 2015 roku zatrudnionych było 44,3% seniorów, czyli 9 pkt proc. mniej niż średnia unijna.

Piotr Szumlewicz

NIE dla reformy edukacji!
Częstochowa, plac Biegańskiego
31 marca (piątek), godz. 17.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1689 - Kazimierz Łyszczyński został publicznie ścięty na Rynku Starego Miasta w Warszawie za ateizm, a jego zwłoki spalono za miastem.

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

1952 - W Grecji stracono komunistę Nikosa Belojanisa, czołowego działacza zdelegalizowanej KKE.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.