Eurostat: Najwyższe wskaźniki zatrudnienia w Szwecji

[2016-04-26 23:33:33]

Eurostat przedstawił raport na temat poziomu zatrudnienia w Unii Europejskiej. Zgodnie z nim w 2015 roku 70,1% mieszkańców UE w wieku 20-64 lata miało pracę. Rok wcześniej wskaźnik zatrudnienia wynosił 69,2%, w szczytowym 2008 roku – 70,3%. Stopa zatrudnienia nieustannie rosła w latach 2002-2008, a następnie zmniejszała się w latach 2008-2013, po czym znowu zaczęła rosnąć. Eurostat wskazuje, że stopa zatrudnienia mężczyzn w zeszłym roku wynosiła 75,9%, czyli o 0,9 pkt proc. więcej niż w 2014 roku, ale o 1,9 pkt proc. mniej niż w 2008 roku. Tymczasem poziom zatrudnienia kobiet regularnie rośnie – w ubiegłym roku wynosił 64,3%, w 2014 roku 63,5%, a w 2008 roku 62,8%.

Najwyższy odsetek zatrudnionych w zeszłym roku był w Szwecji – 80,5%, Niemczech – 78,0%, Wielkiej Brytanii – 76,9% oraz Danii i Estonii – po 76,5%. Najgorzej sytuacja wyglądała w Grecji, gdzie zatrudnionych było 54,9% osób w wieku lat 20-64, Chorwacji i Włoszech – po 60,5% oraz Hiszpanii – 62,0%. W Polsce wskaźnik zatrudnienia w zeszłym roku wyniósł 67,8%, a więc był niższy od średniej unijnej o 2,3 pkt proc.

Eurostat podkreśla, że w ostatnich latach zmniejszyła się różnica w zatrudnieniu kobiet i mężczyzn. W 2002 roku wynosiła ona aż 17,3%, a w 2015 roku 11,6%. We wszystkich krajach UE wyższy odsetek mężczyzn pracuje niż kobiet. Najmniejsza różnica występuje w Finlandii – 2,1 pkt proc., na Litwie – 2,4 pkt proc., Łotwie – 4,0 pkt proc. i w Szwecji – 4,2 pkt proc. Największa różnica jest we Włoszech – 20,0 pkt proc., w Grecji – 18,0 pkt proc., w Rumunii – 17,5 pkt proc. i w Czechach – 16,6 pkt proc. W Polsce różnica między zatrudnieniem mężczyzn i kobiet wynosi 13,8 pkt proc., więc przekracza średnią unijną o 2,2 pkt proc.

Eurostat przedstawił też wskaźniki zatrudnienia wśród ludzi starszych (55-64 lata). W minionym roku wynosiło ono 53,3%, dwa lata temu – 51,8%, w 2008 roku 45,5%, a w 2002 roku 38,1%. Zatrudnienie wśród seniorów w 2015 roku najwyższe było w Szwecji – 74,5%, Niemczech – 66,2%, Danii – 64,7% i Estonii – 64,5%. Najmniej osób z tej grupy wiekowej miało pracę w Grecji – 34,3%, w Słowenii – 36,6%, w Luksemburgu – 38,4% i w Chorwacji – 39,0%. W Polsce w 2015 roku zatrudnionych było 44,3% seniorów, czyli 9 pkt proc. mniej niż średnia unijna.

Piotr Szumlewicz

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

18 grudnia:

1865 - USA: Po ratyfikowaniu przez stan Georgia XIII Poprawki do Konstytucji formalnie doszło do likwidacji niewolnictwa.

1913 - W Lubece urodził się Willy Brandt (właściwie Karl Herbert Frahm), polityk SPD, kanclerz RFN.

1932 - W Berlinie zmarł Eduard Bernstein, działacz ruchu robotniczego, ideolog niemieckiej socjaldemokracji, twórca rewizjonizmu w ruchu robotniczym.

1933 - Bolesław Bierut został skazany na 7 lat więzienia.

1936 - Zwycięstwem zakończył się strajk okupacyjny w obronie 220 górników katowickiej kopalni "Eminencja" zagrożonych zwolnieniem.

1946 - Urodził się Steve Biko, działacz ruchu przeciw apartheidowi w Republice Południowej Afryki.

1972 - Kolejne wznowienie nalotów amerykańskich w Wietnamie.

1991 - W Dżibuti wojsko otworzyło ogień do zgromadzonego tłumu, w wyniku czego zginęło 59 osób.

1994 - Opozycyjna Bułgarska Partia Socjalistyczna Żana Widenowa wygrała zdecydowanie wybory parlamentarne.

1998 - Kolumbjskie lotnictwo i śmigłowce bojowe prywatnej fimy wojskowej AirScan zaatakowały wioskę Santo Domingo, zabijając jej 18 mieszkanców, w tym siedmioro dzieci.

2005 - W Boliwii Evo Morales wygrał wybory prezydenckie, zdobywając 53,7% głosów.