Eurostat: Olbrzymie różnice w poziomie bezrobocia między regionami

[2016-04-28 16:18:35]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat bezrobocia w różnych regionach Unii Europejskiej. Dane dotyczą zeszłego roku. Wynika z nich, że w porównaniu z 2014 r. ponad 60% regionów odnotowało spadek bezrobocia o przynajmniej 0,5 pkt proc.

Z 274 wyróżnionych regionów UE najniższe bezrobocie jest w niemieckich Freiburgu i Niederbayern – po 2,5%, również niemieckich Oberbayern i Oberpfalz – po 2,6%, czeskiej Pradze – 2,8%, niemieckim Trierze – 2,9%, niemieckich Tübingen, Mittelfranken, Unterefranken i Schwaben oraz austriackim Tirolu – po 3,0%.

Najwyższy poziom bezrobocia odnotowano w regionach hiszpańskich i greckich. W pierwszej dziesiątce regionów o najwyższym bezrobociu znalazły się: hiszpańskie Ciudad Autónoma de Melilla – 34,0% i Andaluzja – 31,5%, grecki Dytiki Makedonia – 30,7%, hiszpańskie Canarias i Extremadura – po 29,7%, grecki Dytiki Ellada – 28,5%, hiszpański Ciudad Autónoma de Ceuta – 27,6 grecki Thessalia – 26,9%, hiszpański Castilla-la-Mancha – 26,3% oraz grecki Kentriki Makedonia – 28,9%.

Średnie bezrobocie w UE w zeszłym roku wynosiło 9,4% Tymczasem w 60 regionach bezrobocie wynosiło połowę (4,7%) lub mniej. Dotyczyło to 24 regionów niemieckich, 21 brytyjskich, 5 austriackich, 3 czeskich, po 2 z Belgii, Węgier i Rumunii i jeden z Włoch.

Z drugiej strony 29 regionów w zeszłym roku miało bezrobocie wynoszące co najmniej dwukrotność (18,8%) średniej unijnej. Tak wysokie wskaźniki dotyczyły 11 regionów w Grecji, 10 w Hiszpanii, 4 francuskich departamentów nadmorskich i 4 regionów włoskich.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące bezrobocia wśród osób młodych (15-24 lata). Średnia unijna wyniosła w zeszłym roku 20,4%. Tutaj również zdecydowanie najlepiej wypadły regiony niemieckie: Oberbayern – 3,4%, Freiburg – 4,7% i Mittelfranken – 5,2%. Najwyższy poziom bezrobocia u młodych w zeszłym roku był w hiszpańskich regionach Ciudad Autónoma de Ceuta – 79,2% i Ciudad Autónoma de Melilla – 72% oraz włoskiej Calabrii – 65,1%.

Wreszcie Eurostat przedstawił dane dotyczące odsetka osób długotrwale bezrobotnych wśród osób nie posiadających pracy. Średnia dla całej Unii Europejskiej w ubiegłym roku wynosiła 48,3%. Tutaj najlepiej wypadły rumuński Bucaresti – Ilfov – 13,9%, brytyjski Hampshire & Isle of Wight – 15,0% i szwedzki Övre Norrland – 15,3%. Najwyższy odsetek długotrwale bezrobotnych był w greckich regionach Peloponnisos – 77,1%, Attiki – 76,7% i Sterea Ellada – 76,4%.

Piotr Szumlewicz

NIE dla reformy edukacji!
Częstochowa, plac Biegańskiego
31 marca (piątek), godz. 17.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano
Kampania Historia Czerwona i Czarno-Czerwona
RASIZM I PRZEMOC – ROSNĄCE ZAGROŻENIE!

30 marca:

1689 - Kazimierz Łyszczyński, filozof, polityk i niezależny myśliciel został stracony na warszawskim Rynku Starego Miasta za ateistyczne przekonania zawarte traktacie De non existentia Dei (O nieistnieniu Boga).

1689 - Kazimierz Łyszczyński został publicznie ścięty na Rynku Starego Miasta w Warszawie za ateizm, a jego zwłoki spalono za miastem.

1925 - W Warszawie powstał Związek Robotniczych Stowarzyszeń Sportowych - związana z PPS centrala polskiego sportu robotniczego.

1950 - Zmarł Léon Blum, socjalistyczny polityk francuski, trzykrotny premier Francji w latach 1936-1937, 1938 i 1946-1947.

1952 - W Grecji stracono komunistę Nikosa Belojanisa, czołowego działacza zdelegalizowanej KKE.

2006 - Portia Simpson-Miller z centrolewicowej Ludowej Partii Narodowej została pierwszą kobietą-premierem Jamajki.

2010 - Zmarł Krzysztof Teodor Toeplitz, publicysta, filmoznawca, krytyk filmowy i scenarzysta.

2010 - Zmarł Marcel Szary, działacz Ogólnopolskiego Związku Zawodowego Inicjatywa Pracownicza i przedstawiciel załogi w zarządzie poznańskich zakładów Cegielskiego.