Eurostat: Olbrzymie różnice w poziomie bezrobocia między regionami

[2016-04-28 16:18:35]

Europejski Urząd Statystyczny przedstawił raport na temat bezrobocia w różnych regionach Unii Europejskiej. Dane dotyczą zeszłego roku. Wynika z nich, że w porównaniu z 2014 r. ponad 60% regionów odnotowało spadek bezrobocia o przynajmniej 0,5 pkt proc.

Z 274 wyróżnionych regionów UE najniższe bezrobocie jest w niemieckich Freiburgu i Niederbayern – po 2,5%, również niemieckich Oberbayern i Oberpfalz – po 2,6%, czeskiej Pradze – 2,8%, niemieckim Trierze – 2,9%, niemieckich Tübingen, Mittelfranken, Unterefranken i Schwaben oraz austriackim Tirolu – po 3,0%.

Najwyższy poziom bezrobocia odnotowano w regionach hiszpańskich i greckich. W pierwszej dziesiątce regionów o najwyższym bezrobociu znalazły się: hiszpańskie Ciudad Autónoma de Melilla – 34,0% i Andaluzja – 31,5%, grecki Dytiki Makedonia – 30,7%, hiszpańskie Canarias i Extremadura – po 29,7%, grecki Dytiki Ellada – 28,5%, hiszpański Ciudad Autónoma de Ceuta – 27,6 grecki Thessalia – 26,9%, hiszpański Castilla-la-Mancha – 26,3% oraz grecki Kentriki Makedonia – 28,9%.

Średnie bezrobocie w UE w zeszłym roku wynosiło 9,4% Tymczasem w 60 regionach bezrobocie wynosiło połowę (4,7%) lub mniej. Dotyczyło to 24 regionów niemieckich, 21 brytyjskich, 5 austriackich, 3 czeskich, po 2 z Belgii, Węgier i Rumunii i jeden z Włoch.

Z drugiej strony 29 regionów w zeszłym roku miało bezrobocie wynoszące co najmniej dwukrotność (18,8%) średniej unijnej. Tak wysokie wskaźniki dotyczyły 11 regionów w Grecji, 10 w Hiszpanii, 4 francuskich departamentów nadmorskich i 4 regionów włoskich.

Eurostat przedstawił też dane dotyczące bezrobocia wśród osób młodych (15-24 lata). Średnia unijna wyniosła w zeszłym roku 20,4%. Tutaj również zdecydowanie najlepiej wypadły regiony niemieckie: Oberbayern – 3,4%, Freiburg – 4,7% i Mittelfranken – 5,2%. Najwyższy poziom bezrobocia u młodych w zeszłym roku był w hiszpańskich regionach Ciudad Autónoma de Ceuta – 79,2% i Ciudad Autónoma de Melilla – 72% oraz włoskiej Calabrii – 65,1%.

Wreszcie Eurostat przedstawił dane dotyczące odsetka osób długotrwale bezrobotnych wśród osób nie posiadających pracy. Średnia dla całej Unii Europejskiej w ubiegłym roku wynosiła 48,3%. Tutaj najlepiej wypadły rumuński Bucaresti – Ilfov – 13,9%, brytyjski Hampshire & Isle of Wight – 15,0% i szwedzki Övre Norrland – 15,3%. Najwyższy odsetek długotrwale bezrobotnych był w greckich regionach Peloponnisos – 77,1%, Attiki – 76,7% i Sterea Ellada – 76,4%.

Piotr Szumlewicz

Czy jest lewica w Polsce ?
Wrocław, ul. Bogusławskiego 41
29 października (niedziela), godz. 17.00
DZIEŃ SPOTKAŃ Z OKAZJI 100. ROCZNICY REWOLUCJI PAŹDZIERNIKOWEJ
Warszawa, ul. Długa, 29, I piętro, sala 115
4 listopada (sobota), godz. 15.00 - 19.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 października:

1887 - W Portland urodził się John Reed amerykański dziennikarz i pisarz, autor książki "Dziesięć dni, które wstrząsnęły światem", opisującej wydarzenia rewolucji październikowej, w oparciu o którą powstał film Sergiusza Eisensteina "Październik".

1923 - Początek kilkunastudniowego strajku kolejarzy krakowskich.

1923 - W Hamburgu wybuchło powstanie robotnicze pod przywództwem KPD.

1929 - James Scullin został premierem laburzystowskiego rządu Australii.

1936 - W Hiszpanii utworzono Brygady Międzynarodowe.

1964 - Jean-Paul Sartre uhonorowany literacką Nagrodę Nobla.

1971 - W Holandii powstała Partia Socjalistyczna (SP).

1983 - W RFN ponad milion osób wzięło udział w protestach przeciwko zbrojeniom atomowym.

1990 - W Paryżu zmarł Louis Althusser, francuski filozof marksistowski, jeden z głównych przedstawicieli marksizmu strukturalistycznego.

1993 - Powstała Partia Komunistów Republiki Mołdawii.

2000 - Tunezja zerwała stosunki dyplomatyczne z Izraelem w proteście przeciw stosowaniu przemocy wobec Palestyńczyków.

2011 - Założono centrolewicową partię polityczną Pozytywna Słowenia.