Korea Północna: Zjazd partii przyjął strategię przyspieszonego rozwoju

[2016-05-22 20:56:55]

Nacjonalizm, militaryzm, odgrodzenie się od świata, państwo policyjne, kult wodza i obskurantyzm obyczajowy - to wszystko wartości, które z pewnością muszą przypaść do gustu dużej części polskiej prawicy. Korea Północna od lat służy przeciwnikom lewicy jako "dowód" na to, że socjalizm lub system komunistyczny nigdy się nie sprawdzą, bo "wystarczy spojrzeć co mamy w Korei". Patologiczny, zdeformowany i antydemokratyczny reżim w Korei Północnej nie ma nic wspólnego ani z socjalizmem ani komunizmem. Uosabia sobą zaprzeczenie internacjonalistycznych, głęboko demokratycznych i postępowych idei wyznawanych przez lewicę na świecie. Lewica powinna wskazywać na to, że reżim Kimów bardziej przypomina czysto prawicową monarchię, aniżeli socjalizm. Wyczekujemy dnia, w którym robotnicy Korei obalą ten skostniały i skorumpowany reżim i zastąpią go demokratycznym socjalizmem.

Pamiętając o tym wszystkim, nie powinniśmy mieć jednak żadnych złudzeń co do intencji moralizatorów w rodzaju rządu USA. Zachód krytykując czy podejmując aktywne środki przeciwko Korei Północnej, jednocześnie wspierał w regionie dużo gorsze reżimy. Jedynym powodem dla którego USA zwalczają KRLD jest fakt, że ten drugi kraj pozostaje poza kontrolą światowego żandarma i od lat nie ulega jego presji i naciskom.

Jako lewica życzymy Koreańczykom pokojowego zjednoczenia ich kraju. Ale nie może się to odbywać ani na warunkach narzucanych przez Waszyngton ani przez reżim Kimów.

Bartłomiej Zindulski
W stolicy Korei Północnej –

Pjongjangu

obradował VII Zjazd Partii Pracy Korei (PPK). Delegaci w liczbie około 3 tysięcy zaaprobowali strategiczną Linię Równoległego Rozwoju (Byungjin) zakładającą równoczesny wzrost gospodarczy oraz umacnianie potencjału nuklearnego. Strategię tę po raz pierwszy zaprezentował w marcu 2013 r. przywódca KRLD Kim Dzong Un podczas posiedzenia plenarnego Komitetu Centralnego partii.

Jednocześnie zjazd przyjął także uchwałę dotyczącą pięcioletniego programu rozwoju gospodarczego na lata 2016-2022. Program przewiduje zbudowanie mocnej gospodarki w oparciu o naukę i wysoką technologię tak, aby dorównać do poziomu krajów najwyżej rozwiniętych. Ma temu służyć ogólnonarodowa kampania przyspieszenia rozwoju do której zjazd partii wezwał wszystkich pracujących oraz młodzież. Symbolem kampanii jest posąg Mallima przedstawiający konia galopującego z szybkością 50 tysięcy kilometrów dziennie.

Światowe agencje prasowe zwróciły szczególną uwagę na deklarację Kim Dzong Una, iż Korea Północna nie użyje jako pierwsza broni jądrowej. Korea będąc odpowiedzialnym państwem posiadającym broń jądrową nie użyje pierwsza pocisków nuklearnych o ile nasza suwerenność nie zostanie zagrożona przez wrogie siły przy pomocy broni atomowej, oświadczył Kim Dzong Un. Dodał też, że Korea będzie wiernie przestrzegać swych zobowiązań wobec wspólnoty międzynarodowej w zakresie nierozprzestrzeniania broni nuklearnej oraz dążyć do denuklearyzacji świata. Jednocześnie Kim Dzong Un zaznaczył, że rozbudowa koreańskich sił nuklearnych uzasadniona jest potrzebą stworzenia silnego systemu samoobrony tak długo jak imperialiści będą obstawać przy swoich groźbach nuklearnych i arbitralnych praktykach.

Przywódca Korei Północnej zadeklarował, że jego kraj będzie dążyć do polepszenia i normalizacji stosunków z krajami szanującymi suwerenność KRLD i przyjaźnie nastawionymi do Korei Północnej choć w przeszłości były naszymi wrogami. Zaznaczył też, że koreańska partia i rząd są gotowe do współpracy ze wszystkimi krajami i narodami ceniącymi sobie niezależność i sprawiedliwość bez względu na ideologię i system społeczny.

Podczas swojego zjazdowego wystąpienia Kim Dzong Un dużo uwagi poświęcił problemom stosunków z Koreą Południową i zjednoczenia obydwu państw koreańskich. Idea zjednoczenia Korei była traktowana jako jedna z priorytetowych kwestii zarówno przez Kim Ir Sena, jak i jego następcę Kim Dzong Ila. Również Kim Dzong Un określił zjednoczenie Korei jako jedno z najważniejszych zadań dla Partii Pracy Korei. Jak oświadczył, w celu doprowadzenia do zjednoczenia konieczna jest fundamentalna poprawa stosunków z Koreą Południową, zaznaczając, iż obydwie strony powinny się nawzajem szanować i łączyć swe dłonie w celu otwarcia nowego rozdziału polepszenia stosunków międzykoreańskich oraz działać na rzecz narodowego zjednoczenia. Należy wspierać dialog i negocjacje na wszystkich szczeblach a nieporozumienia powinny zostać usunięte w celu osiągnięcia wspólnego dobra, mówił Kim Dzong Un. Jednocześnie wezwał Koreę Południową do odejścia od myślenia konfrontacyjnego oraz usunięcia prawnych i instytucjonalnych barier a także do podjęcia praktycznych kroków w celu ułatwienia rozwoju wzajemnych stosunków.

Na pierwszym po zjeździe posiedzeniu plenarnym Komitetu Centralnego PPK pełniący dotychczas funkcję I sekretarza Kim Dzong Un wybrany został przewodniczącym partii. Dokonano także wyboru dziewięciu wiceprzewodniczących oraz dziewiętnastu członków i dziewięciu zastępców członka Biura Politycznego. Skład Stałego Komitetu Biura Politycznego powiększono z trzech do pięciu osób.

Bolesław K. Jaszczuk

Aktywiści miejscy - czyli kto?
Katowice, ul. Andrzeja 13/1
1 czerwca (czwartek), godz. 18.00-20.00
Nowa Lewica, nowa nadzieja?
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
29 maja (pon.), godz. 18.00-20.30
MOST PRZEZ POKOLENIA
do 14 maja 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

29 maja:

1861 - Zmarł Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1934 - Bojówka Obozu Narodowo-Radykalnego ostrzelała w Warszawie lokal Komitetu Dzielnicowego PPS na Woli; 7 osób rannych.

1958 - Zmarł Juan Ramón Jiménez, poeta hiszpański, laureat Nagrody Nobla w dziedzinie literatury za rok 1956; w czasie hiszpańskiej wojny domowej popierał Republikę.

1969 - Rewolta Cordobazo w argentyńskim mieście Cordoba.

1993 - W Solingen w Niemczech w wyniku podpalenia domu dla azylantów spłonęło 5 Turczynek.

1994 - Węgierska Partia Socjalistyczna wygrała wybory parlamentarne.