Czechy: Rząd za parytetami na listach wyborczych

[2016-05-29 23:41:34]

Członkowie koalicyjnego, centrolewicowego gabinetu premiera Bohuslava Sobotki poparli projekt zmian w ordynacji wyborczej. Nowe prawo miałoby zapewnić kobietom 40 proc. miejsc na listach komitetów w wyborach parlamentarnych, samorządowych oraz do Parlamentu Europejskiego.

Rząd socjaldemokraty Bohuslava Sobotki ma do końca roku przedstawić całościowy projekt zmian w ordynacji wyborczej. Zagwarantowanie kobietom 40 proc. miejsc na listach komitetów wyborczych ma stanowić jeden z elementów planu rozłożonego na lata 2016-18, który przewiduje zmniejszenie nierówności w reprezentacji mężczyzn i kobiet w czeskiej polityce oraz urzędach państwowych.

Autorzy projektu oparli się na danych, które dowodzą, że udział kobiet w procesach decyzyjnych w Czechach należy do najniższych w Unii Europejskiej. Zajmują one poniżej 20 proc. miejsc w Izbie Deputowanych i Senacie oraz 27 proc. w radach miast i gmin. W zarządach państwowych spółek kobiety to jedynie 12 proc. ich członków, natomiast stanowiska kierownicze jedynie w 9 proc. są zajmowane przez tę płeć.

Ogółem kobiety stanowią 44 proc. aktywnej zawodowo części czeskiego społeczeństwa, 56 proc. wszystkich studentów wyższych uczelni, a także 61 proc. ich absolwentów.

Waldemar Chamala

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.