Czechy: Rząd za parytetami na listach wyborczych

[2016-05-29 23:41:34]

Członkowie koalicyjnego, centrolewicowego gabinetu premiera Bohuslava Sobotki poparli projekt zmian w ordynacji wyborczej. Nowe prawo miałoby zapewnić kobietom 40 proc. miejsc na listach komitetów w wyborach parlamentarnych, samorządowych oraz do Parlamentu Europejskiego.

Rząd socjaldemokraty Bohuslava Sobotki ma do końca roku przedstawić całościowy projekt zmian w ordynacji wyborczej. Zagwarantowanie kobietom 40 proc. miejsc na listach komitetów wyborczych ma stanowić jeden z elementów planu rozłożonego na lata 2016-18, który przewiduje zmniejszenie nierówności w reprezentacji mężczyzn i kobiet w czeskiej polityce oraz urzędach państwowych.

Autorzy projektu oparli się na danych, które dowodzą, że udział kobiet w procesach decyzyjnych w Czechach należy do najniższych w Unii Europejskiej. Zajmują one poniżej 20 proc. miejsc w Izbie Deputowanych i Senacie oraz 27 proc. w radach miast i gmin. W zarządach państwowych spółek kobiety to jedynie 12 proc. ich członków, natomiast stanowiska kierownicze jedynie w 9 proc. są zajmowane przez tę płeć.

Ogółem kobiety stanowią 44 proc. aktywnej zawodowo części czeskiego społeczeństwa, 56 proc. wszystkich studentów wyższych uczelni, a także 61 proc. ich absolwentów.

Waldemar Chamala

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.