OECD: Najlepiej się żyje w Norwegii, Australii i Danii

[2016-06-06 16:29:38]

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przedstawiła ranking najszczęśliwszych społeczeństw świata. Zestawienie obejmuje 38 krajów rozwiniętych. Analitycy OECD ułożyli je na drabinie szczęśliwości według stworzonego przez siebie „indeksu lepszego życia”. Powstał na podstawie analizy 11 wskaźników, które według OECD są niezbędne, aby wieść szczęśliwe życie. Są to dochody, edukacja, więzi społeczne, zdrowie, troska o środowisko, sytuacja mieszkaniowa, satysfakcja życiowa, zaangażowanie społeczne, sytuacja na rynku pracy, równowaga między pracą i domem oraz bezpieczeństwo.

Pierwsze miejsce zajęła Norwegia, a za nią znalazły się Australia, Dania, Szwajcaria, Kanada i Szwecja. Na końcu rankingu znalazły się Południowa Afryka, Meksyk, Turcja i Brazylia.

Polska uplasowała się na 27. miejscu. Pod względem wykształcenia obywateli Polska ustępuje tylko Finlandii, Estonii i Danii. W środku stawki jesteśmy jeżeli chodzi o bezpieczeństwo oraz godzenie życia prywatnego z pracą. Niestety we wszystkich pozostałych kwestiach jest już o wiele gorzej. Polacy stosunkowo krótko żyją, mają niskie dochody, niskie wskaźniki zatrudnienia, wysokie rozwarstwienie, zły stan środowiska, niski poziom zaufania publicznego i uczestnictwa obywateli w procesie politycznym.

Piotr Szumlewicz

Chcemy WETA
Warszawa, Pałac Prezydencki, Krakowskie Przedmieście
22 lipca (sobota), godz. 18.00
"Bez Dogmatu" - zaproszenie do współtworzenia pisma
do 15 sierpnia
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

28 lipca:

1794 - W wyniku przewrotu 9 thermidora został zgilotynowany Maksymilian Robespierre, przywódca jakobinów.

1914 - Austro-Węgry wypowiedziały wojnę Serbii; początek I wojny światowej.

1921 - Sekretarz generalny CKW PPS Jerzy Sochacki zrezygnował z funkcji, nie godząc się ze zmianą stanowiska kierownictwa PPS wobec wojny z Rosją Radziecką.

1942 - W Warszawie aresztowany został przewodniczący KC Polskich Socjalistów, H. Wachowicz. Jego funkcję objął W. Markowski.

1944 - W lasach gościeradowskich zginęła w walce z hitlerowcami Wacława Marek, włókienniczka, działaczka KPP, sekretarz 5 Okręgu PPR.

1954 - Urodził się Hugo Chavez, prezydent Wenezueli, przywódca rewolucji boliwariańskiej.

1957 - Powstała Międzynarodówka Sytuacjonistyczna, inspirowana pismami Guy Deborda.

1990 - Powstała Solidarność Pracy z Ryszardem Bugajem i Karolem Modzelewskim. W czerwcu 1992 przekształciła się w Unię Pracy.

2005 - IRA ogłosiła zakończenie walki zbrojnej.