OECD: Najlepiej się żyje w Norwegii, Australii i Danii

[2016-06-06 16:29:38]

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przedstawiła ranking najszczęśliwszych społeczeństw świata. Zestawienie obejmuje 38 krajów rozwiniętych. Analitycy OECD ułożyli je na drabinie szczęśliwości według stworzonego przez siebie „indeksu lepszego życia”. Powstał na podstawie analizy 11 wskaźników, które według OECD są niezbędne, aby wieść szczęśliwe życie. Są to dochody, edukacja, więzi społeczne, zdrowie, troska o środowisko, sytuacja mieszkaniowa, satysfakcja życiowa, zaangażowanie społeczne, sytuacja na rynku pracy, równowaga między pracą i domem oraz bezpieczeństwo.

Pierwsze miejsce zajęła Norwegia, a za nią znalazły się Australia, Dania, Szwajcaria, Kanada i Szwecja. Na końcu rankingu znalazły się Południowa Afryka, Meksyk, Turcja i Brazylia.

Polska uplasowała się na 27. miejscu. Pod względem wykształcenia obywateli Polska ustępuje tylko Finlandii, Estonii i Danii. W środku stawki jesteśmy jeżeli chodzi o bezpieczeństwo oraz godzenie życia prywatnego z pracą. Niestety we wszystkich pozostałych kwestiach jest już o wiele gorzej. Polacy stosunkowo krótko żyją, mają niskie dochody, niskie wskaźniki zatrudnienia, wysokie rozwarstwienie, zły stan środowiska, niski poziom zaufania publicznego i uczestnictwa obywateli w procesie politycznym.

Piotr Szumlewicz

1 Maja - "Dzień święty święcić"
Wrocław. ul. Kołłątaja 31
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Młody Karol Marks (reż. Raoul Peck) - pokaz filmu & dyskusja
Kraków. Kino pod Baranami, Rynek Główny 27
26 kwietnia (czwartek), godz. 18.00-21.00
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam

23 kwietnia:

1902 - Urodził się Halldor Laxness, pisarz islandzki o poglądach lewicowych, laureat literackiej Nagrody Nobla w 1955.

1910 - W Tomaszowie Maz. urodził się Emanuel Mink, pseud. Mundek, działacz komunistyczny, stolarz, uczestnik hiszpańskiej wojny domowej oraz francuskiego ruchu oporu w czasie II wojny światowej. Honorowy obywatel demokratycznej Hiszpanii.

1919 - W Krakowie rozpoczęły się: XVI Zjazd PPS, XV Kongres PPSD, XVI Zjazd PPS zaboru pruskiego. Zjazdy podjęły decyzję o połączeniu się w jednolitą Polską Partię Socjalistyczną; przyjęto zasadę parlamentarnej drogi do socjalizmu.

1941 - Urodził się Paavo Lipponen, polityk fiński, dziennikarz, działacz Fińskiej Partii Socjaldemokratycznej, 1995-2003 premier, od 2003 przewodniczący parlamentu.

1942 - Urodził się Étienne Balibar, francuski filozof marksistowski, profesor filozofii politycznej i moralnej na Uniwersytecie Paris X w Nanterre.

1983 - Feministyczna Lista Kobiet zdobyła trzy mandaty w swym pierwszym starcie w wyborach parlamentarnych na Islandii.

1999 - 16 osób zginęło w ataku lotnictwa NATO na stację radiowo-telewizyjną w Belgradzie.

2006 - Na Węgrzech odbyła się II tura wyborów parlamentarnych, w których zwyciężyła Węgierska Partia Socjalistyczna.