OECD: Najlepiej się żyje w Norwegii, Australii i Danii

[2016-06-06 16:29:38]

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przedstawiła ranking najszczęśliwszych społeczeństw świata. Zestawienie obejmuje 38 krajów rozwiniętych. Analitycy OECD ułożyli je na drabinie szczęśliwości według stworzonego przez siebie „indeksu lepszego życia”. Powstał na podstawie analizy 11 wskaźników, które według OECD są niezbędne, aby wieść szczęśliwe życie. Są to dochody, edukacja, więzi społeczne, zdrowie, troska o środowisko, sytuacja mieszkaniowa, satysfakcja życiowa, zaangażowanie społeczne, sytuacja na rynku pracy, równowaga między pracą i domem oraz bezpieczeństwo.

Pierwsze miejsce zajęła Norwegia, a za nią znalazły się Australia, Dania, Szwajcaria, Kanada i Szwecja. Na końcu rankingu znalazły się Południowa Afryka, Meksyk, Turcja i Brazylia.

Polska uplasowała się na 27. miejscu. Pod względem wykształcenia obywateli Polska ustępuje tylko Finlandii, Estonii i Danii. W środku stawki jesteśmy jeżeli chodzi o bezpieczeństwo oraz godzenie życia prywatnego z pracą. Niestety we wszystkich pozostałych kwestiach jest już o wiele gorzej. Polacy stosunkowo krótko żyją, mają niskie dochody, niskie wskaźniki zatrudnienia, wysokie rozwarstwienie, zły stan środowiska, niski poziom zaufania publicznego i uczestnictwa obywateli w procesie politycznym.

Piotr Szumlewicz

Europejska Wiosna: Razem dla solidarnej Europy!
Warszawa, Kino Wisła, pl. Wilsona
23 czerwca (sobota), godz. 12.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

20 czerwca:

1929 - Urodził się Jean Baudrillard, francuski socjolog i filozof kultury. Był jednym z inicjatorów nurtu postmodernistycznego w teorii społecznej oraz radykalnym krytykiem współczesnego społeczeństwa i kultury.

1930 - Wybrano Tymczasowy Komitet Wykonawczy Centrolewu w składzie: Mieczysław Niedziałkowski, Stanisław Wrona, Michał Róg, Władysław Kiernik, Wacław Bitner, Adam Chądzyński.

1937 - Andreu Nin, kataloński socjalista, lider POUM został zamordowany przez stalinistów.

1940 - Urodził się Eugen Drewermann, niemiecki teolog, psychoterapeuta, pisarz. Krytyk Kościoła katolickiego. Autor m.in. książki "Kler. Psychologia ideału"