OECD: Najlepiej się żyje w Norwegii, Australii i Danii

[2016-06-06 16:29:38]

Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju przedstawiła ranking najszczęśliwszych społeczeństw świata. Zestawienie obejmuje 38 krajów rozwiniętych. Analitycy OECD ułożyli je na drabinie szczęśliwości według stworzonego przez siebie „indeksu lepszego życia”. Powstał na podstawie analizy 11 wskaźników, które według OECD są niezbędne, aby wieść szczęśliwe życie. Są to dochody, edukacja, więzi społeczne, zdrowie, troska o środowisko, sytuacja mieszkaniowa, satysfakcja życiowa, zaangażowanie społeczne, sytuacja na rynku pracy, równowaga między pracą i domem oraz bezpieczeństwo.

Pierwsze miejsce zajęła Norwegia, a za nią znalazły się Australia, Dania, Szwajcaria, Kanada i Szwecja. Na końcu rankingu znalazły się Południowa Afryka, Meksyk, Turcja i Brazylia.

Polska uplasowała się na 27. miejscu. Pod względem wykształcenia obywateli Polska ustępuje tylko Finlandii, Estonii i Danii. W środku stawki jesteśmy jeżeli chodzi o bezpieczeństwo oraz godzenie życia prywatnego z pracą. Niestety we wszystkich pozostałych kwestiach jest już o wiele gorzej. Polacy stosunkowo krótko żyją, mają niskie dochody, niskie wskaźniki zatrudnienia, wysokie rozwarstwienie, zły stan środowiska, niski poziom zaufania publicznego i uczestnictwa obywateli w procesie politycznym.

Piotr Szumlewicz

Gender Studies IBL PAN - rekrutacja
Warszawa, ul. Nowy Świat 72
do 20.10.2017
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

19 września:

1893 - Urodził się Mieczysław Niedziałkowski, działacz PPS, najmłodszy poseł w pierwszym sejmie II RP, 1927-39 redaktor naczelny "Robotnika".

1893 - Nowa Zelandia, jako pierwszy kraj na świecie, przyznała kobietom prawa wyborcze.

1938 - Hiszpania: Początek ciężkich walk XIII Brygady Międzynarodowej nad Ebro.

1946 - Islandia: Amerykańskie wojska okupacyjne opuściły wyspę.

1976 - Szwecja: Po 44 latach nieprzerwanego sprawowania rządów socjaldemokraci (SAP) przegrali wybory parlamentarne.

1982 - Szwecja: Socjaldemokraci powrócili do władzy.

1985 - Zmarł Italo Calvino, jeden z najważniejszych włoskich pisarzy i eseistów XX wieku; 1945-56 dziennikarz komunistycznego dziennika "L'Unita".

1993 - W wyborach parlamentarnych w Polsce SLD uzyskało 20,4% głosów (171 mandatów), PSL - 15,4% (132), UD - 10,6% (74), UP - 7,28% (41).

2004 - Niemcy: Wybory do Landtagu Brandenburgii wygrała SPD przed PDS.