Anglia: Posłanka zamordowana przez prawicowca

[2016-06-19 00:29:55]

16 czerwca w miejscowości Birstall w Anglii zamordowana została posłanka Partii Pracy Jo Cox. Morderca to 52-letni Thomas Mair, prawicowiec i zwolennik ruchów nacjonalistycznych. Jo Cox została ugodzona kilka razy nożem i zastrzelona na ulicy w pobliżu swojej poradni poselskiej.

Urodzona w 1974 roku Jo Cox była posłanką do Izby Gmin z ramienia Partii Pracy. Reprezentowała okręg wyborczy Born in Batley w hrabstwie West Yorkshire w Północnej Anglii. Przez lata związana była z międzynarodową humanitarną organizacją pozarządową Oxfam i w ostatnim czasie znalazła się w zarządzie jej brytyjskiej filii. Jo Cox była aktywną działaczką na rzecz pomocy uchodźcom, działała w parlamentarnej grupie pomocy dla Syrii. Kierowała związaną z Partią Pracy organizacją kobiecą Labour Women's Network, udzielała się też w organizacjach antyrasistowskich, antywojennych, przeciwko współczesnemu niewolnictwu. Zaangażowana była też między innymi w działania parlamentarnej grupy Labour Friends of Palestine & the Middle East. Opowiadała się za działaniami na rzecz zniesienia blokady Strefy Gazy i broniła działaczy BDS zaangażowanych w kampanię bojkotu Izraela.

Po śmierci Jo, jej okręg wyborczy odwiedzili między innymi premier David Cameron i lider partii Pracy Jeremy Corbyn. Z kondolencjami do jej męża zadzwonił prezydent Stanów Zjednoczonych Barack Obama, który powiedział, że "świat jest lepszy dzięki jej bezinteresownej służbie innym".

Jo Cox osierociła dwójkę dzieci, jedno w wieku 3 lat, drugie w wieku 5 lat.

Bartłomiej Zindulski

Przedsiębiorcze Państwo
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
23 marca (środa), godz. 19.00
Nacjonalizm zgubą Rzeczpospolitej
Opole, Wegeneracja, ul. Młyńska
25 marca (sobota), godz.17.30
Edukacja czy Indoktrynacja? Eksperci o podstawie programowej
Warszawa, państwomiasto, ul. Andersa 29
22 marca (środa), godz. 17.00
NIE DAMY SIĘ PODZIELIĆ! SOLIDARNI PRZECIW RASIZMOWI - DEMONSTRACJA
Warszawa, Pomnik Kopernika, Krakowskie Przedmieście
18 marca (sobota), godz. 13.00-15.00
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio

22 marca:

1786 - Urodził się Joachim Lelewel, wybitny polski uczony o internacjonalistycznych i lewicowych poglądach, historyk, numizmatyk i poliglota, przeciwnik przywilejów szlachty, którą oskarżał o doprowadzenie do rozbiorów i klęski powstania listopadowego.

1936 - Początek strajku okupacyjnego 1100 górników w kopalni "Ślask" w Chropaczowie przeciwko planom zwolnień pracowników.

1947 - Prezydent USA H. Truman wydał Rozporządzenie 9835 nakazujące identyfikację "osób nielojalnych, które infiltrują" władze. Wszczęto 5 mln śledztw i odwołano ze stanowisk 500 osób

1956 - Zmarł Edward Bugajski, działacz socjalistyczny oraz ruchu esperantystów.

1996 - Socjaldemokrata Göran Persson zastąpił Ingvara Carlssona (również socjaldemokratę) na stanowisku premiera Szwecji.

2016 - W serii trzech zamachów bombowych w Brukseli zginęło 35 osób (w tym 3 zamachowców-samobójców), a ponad 316 zostało rannych.