Anglia: Posłanka zamordowana przez prawicowca

[2016-06-19 00:29:55]

16 czerwca w miejscowości Birstall w Anglii zamordowana została posłanka Partii Pracy Jo Cox. Morderca to 52-letni Thomas Mair, prawicowiec i zwolennik ruchów nacjonalistycznych. Jo Cox została ugodzona kilka razy nożem i zastrzelona na ulicy w pobliżu swojej poradni poselskiej.

Urodzona w 1974 roku Jo Cox była posłanką do Izby Gmin z ramienia Partii Pracy. Reprezentowała okręg wyborczy Born in Batley w hrabstwie West Yorkshire w Północnej Anglii. Przez lata związana była z międzynarodową humanitarną organizacją pozarządową Oxfam i w ostatnim czasie znalazła się w zarządzie jej brytyjskiej filii. Jo Cox była aktywną działaczką na rzecz pomocy uchodźcom, działała w parlamentarnej grupie pomocy dla Syrii. Kierowała związaną z Partią Pracy organizacją kobiecą Labour Women's Network, udzielała się też w organizacjach antyrasistowskich, antywojennych, przeciwko współczesnemu niewolnictwu. Zaangażowana była też między innymi w działania parlamentarnej grupy Labour Friends of Palestine & the Middle East. Opowiadała się za działaniami na rzecz zniesienia blokady Strefy Gazy i broniła działaczy BDS zaangażowanych w kampanię bojkotu Izraela.

Po śmierci Jo, jej okręg wyborczy odwiedzili między innymi premier David Cameron i lider partii Pracy Jeremy Corbyn. Z kondolencjami do jej męża zadzwonił prezydent Stanów Zjednoczonych Barack Obama, który powiedział, że "świat jest lepszy dzięki jej bezinteresownej służbie innym".

Jo Cox osierociła dwójkę dzieci, jedno w wieku 3 lat, drugie w wieku 5 lat.

Bartłomiej Zindulski

DLACZEGO POLACY SIĘ NIENAWIDZĄ?
premiera 22 listopada (środa)
Najnowszy numer "Dalej! pismo socjalistyczne"
www.dalej.org
wiosna-lato 2017
Zapraszam
LeftRadio - Lewicowe radio
Szukam" Metody interpretacji historii Argentyny" N.Morano

16 stycznia:

1923 - Klub sejmowy Związku Ludowo-Narodowego (endecja) złożył wniosek w sprawie numerus clausus dla młodzieży żydowskiej na uniwersytetach.

1931 - Urodził się Johannes Rau, polityk niemiecki, działacz SPD, prezydent RFN w latach 1999-2004.

1933 - Urodziła się Susan Sontag, amerykańska pisarka, eseistka, krytyk społeczny i aktywistka praw człowieka.

1945 - We Francji znacjonalizowano zakłady Renault.

2000 - Ricardo Lagos z Partii Socjalistycznej został wybrany na prezydenta Chile.

2004 - Zmarł Kalevi Sorsa, fiński polityk, wieloletni przywódca Partii Socjaldemokratycznej, czterokrotnie pełnił urząd premiera.

2006 - Ellen Johnson-Sirleaf została prezydentem Liberii.

2008 - Zmarł Pierre Lambert, francuski trockista, lider Międzynarodowej Organizacji Komunistycznej (Organisation Communiste Internationaliste).

2010 - Aires Ali z centrolewicowej partii FRELIMO został premierem Mozambiku.